Ratsutaja Marlen Vassil pürib koolisõidus olümpiamängudele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ratsutamise koolisõidus olümpianormi täitnud Marlen Vassil usub, et suur töö unistuse täitumiseks on tehtud, kuid 2004. aasta Ateena olümpiale jõudmiseks tuleb maailma pingereas kõrgemale tõusta.

Marlen Vassil leidis nädalavahetusel Varssavi lähedal Josefines võisteldes oma hobuse Freestyle’iga nii sujuva üksteisemõistmise, et kaks kohtunikku hindasid 25-aastasele tallinlannale koolisõidus üheksanda koha andnud esinemist olümpianormi vääriliseks.

Olümpiale pürgimiseks peab Vassil normist jagu saama ka teist korda, kuid ka see ei kindlusta talle veel kohe piletit Ateenasse 50 koolisõitja hulka, sinna pääsemiseks tuleb ka tiitlivõistlustel silma paista.

Maailma reitingus 153. kohal asuv Vassil möönis, et tegi elu parima koolisõidu ja on usutavasti kõige kõrgema takistuse teel olümpiale ületanud.

Panna hobune kuuletuma

«Nägin kogu talve vaeva olümpianormi täitmise nimel ja nüüd on esimene pall käes,» lausus ta. «Suudan esineda ühtlaselt, aga eks iga võistlusega tuleb püüda paremaks minna ja olümpiale jõudmiseks tuleb veel pingutada.»

Ruudo Vatsoli, Marleni elukaaslase ja nõuandja sõnul allus hobune ratsutajale iga võistluspäevaga üha paremini. «Koolisõidus on tähtis panna hobune endale kuuletuma, Marlen on Freestyle’iga neli aastat hoolsalt töötanud,» ütles ta.

Eesti Ratsaspordiliidu peasekretäri Siim Nõmmoja sõnul jõudis Vassil juba eelmisel aastal välisvõistlustel arvestatavale tasemele, olümpianormi täitmine oli rõõmus kinnitus tublile tööle.

Üle-eelmisel talvel harjutas Vassil kaks kuud Saksamaal. Praegu treenib ta Josefines, kust sõidab kahe nädala pärast maailmakarikavõistluste etapile Valgevenesse.

14-aastasena ratsutamist harrastama hakanud Vassili igapäevaelu möödub Veskimetsa ratsaspordibaasis hobuste keskel. Koolisõiduks valmistub ta Alla Gladõsheva juhendamisel.

«Hobune peab oskama teha kõiki nõutavaid harjutusi. Ta peab meelsasti alluma ratsutaja tahtele. Hobuse ja ratsutaja vahel valitsegu harmoonia,» rääkis noor naine püüdlustest.

Vassil on hea näide ratsaspordis käima läinud sihipärasest tegevusest. «Marlen ja Ruudo Vatsol moodustavad elukaaslastena tugeva tandemi,» lausus Nõmmoja. «Hobuse ettevalmistamine koolisõiduks nõuab pikaajalist tööd ja neil on jätkunud selleks kannatust.»

Koolisõiduks hakatakse hobust treenima kolme-nelja-aastaselt. Venemaalt ostetud 12-aastast Freestyle’i on drillitud seitse talve.

Takistussõitjate plaanid

Olümpiale soovivad jõuda ka takistussõitjad Rein Pill, Gunnar Klettenberg, Hanno Ellervee ja Urmas Raag, kes püüavad normi täita maailmakarikavõistluste etappidel. «Nende võimalustest saame rääkida sügisel,» lausus Nõmmoja.

Eestis korraldatakse tänavu kaks suurt rahvusvahelist võistlust, juuli alguses Veskimetsas ja oktoobris Saku Suurhallis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles