Internetist võib saada klubita jalgpallurite päästerõngas

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõppenud hooajal Rakvere FC Florat esindanud Jüris Sahkur käis Inglismaal oma oskusi näitamas.
Lõppenud hooajal Rakvere FC Florat esindanud Jüris Sahkur käis Inglismaal oma oskusi näitamas. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Kuidas on võimalik noorel, agendi ja meeskonnata jalgpalluril jääda silma suurklubi skautidele? Loomulikult tuleb siinkohal appi kõikvõimas internet, mis võib kõik mured lahendada.



Eesti noortekoondise väravavaht Jüris Sahkur kasutas välismaale testimisele pääsemiseks seni veel küllaltki uudset meetodit.

Nimelt tegi eestlane endale konto veebilehele footballcv.com ning jõudis seeläbi Inglismaa esiliigaklubi FC Readingu juurde. Tõsi, oma oskuste näitamine toimus lihtsalt selle klubi territooriumil.

Aga kuidas ikkagi selline süsteem toimib? «Kuna õpin Inglismaal, siis leidsin endale kohaliku agendi, kes soovitas mulle seda lehekülge,» kirjeldas Sahkur esimest etappi.

Iga samm maksab

Siiski pole tegemist heategevusliku projektiga ning iga liigutuse eest nõutakse ka seal raha. «Registreerimine maksis 40 Inglise naela (umbes 700 krooni) ja iga järgmine samm 30 naela (umbes 530 krooni),» sõnas Sahkur.

Võrreldes tavalise testiperioodiga toimub footballcv.com-i korraldatav enesenäitamine siiski hoopis teisiti.

Nimelt koondatakse suur hulk jalgpallureid korraga ühele väljakule ning seejärel lastakse neil omavahel mängida. Kogu sündmuste käiku jälgivad kõrvalt erinevate klubide skaudid. Üldiselt kestab üks nn testimine 40 minutit ning selle aja eest tuleb ka maksta. Pallurid, kes Readingu juures ennast näitasid, pidid välja käima 30 naela.

«Mängisime kunstmuruga sisehallis, kus väravad olid tavamõõtudest väiksemad ning seega puurilukkudele eriti tähelepanu ei jagunenud,» kirjeldas Sahkur enda saatust.

Kuna kõik väljakul olevad jalgpallurid soovivad skautidele silma jääda, siis erilisest koostööst sellises olukorras juttu pole ning igaüks peab ainult iseenda eest seisma.

Mängijate oskusi oli Readingu treeningkompleksi kaema tulnud rohkem kui kümne klubi esindaja.

«Kokku oli seal 32 minuvanust mängijat, kellest üks jäi skautidele ka silma,» avaldas Sahkur. «Pidevalt käis maksimaalne andmine ja kõik püüdsid oma parimaid omadusi näidata.»


Siiski on niisugune testimisele saamise võimalus veel küllaltki uudne. «Sain veebilehest agendilt teada, varem polnud ma sellest midagi kuulnud,» rääkis Sahkur. «Paljud, kellega Inglismaal suhtlesin, ei teadnud samuti asjast midagi. Ent kasutajaid on kogunenud juba omajagu.»  

Samas on nimetatud veebilehte kaudu võimalik välja «teenida» testiperiood ka mõne suurema klubi silma all. «West Ham Unitedi juures maksab 40 minutit 100 naela, mis on tegelikult mõttetult kallis,» tõi väravavaht näite.

Siiski on ka siinkohal omad piirangud. Nimelt ei võeta jutule mängijaid, kellel on juba mänedžer. «Mul õnnestus vaatamata agendi olemasolule siiski see võimalus saada,» avaldas Sahkur.

«Kuna selgitasin, et olen kaugest Eestist, sain veel teise mängu ka teha.»
Vaatamata sellele, et eestlasel esimene katse Inglismaal leping teenida ebaõnnestus, soovitab ta jalgpalluritel tulevikus sellisesse ettevõtmisesse panustada.

Agenti polegi vaja

«Seda varianti võiksid kasutada mängijad, kellel parasjagu klubi ja agenti ei ole,» soovitas Sahkur. «Usun, et sellisel asjal on tulevikku. Näiteks Inglismaal on mõned klubid, kes palkavad vaid selliseid jalgpallureid, kellel agenti ei ole.»

Loomulikult ei jää veebilehte külastades märkamata mitmed eeskujuks toodud edulood, kus tänu footballcv.com-i abile on jalgpallurid teeninud lepingu mõne kuulsa klubiga.

Üks viimastest sissekannetest kirjeldab, kuidas veebilehe 13-aastane klient George Jones kuulub nüüdsest Manchester City hingekirja.

«Kaks testimist, mille footballcv.com George’ile korraldas, andsid talle kogemust, enesekindlust ja usku ning loomulikult võimaluse skautidele silma jääda,» kiitis noormehe isa Glen Jones.

Ka Sahkuri sõnul on tänu sellele veebilehele mitmed noorpallurid saanud suurklubide akadeemiatesse ning näiteks isegi Šotimaa kõrgliigasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles