Kõmuline Semenya nõuab IAAFilt 120 miljonit dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: Reuters / Scanpix

Rootsi ajalehe Expressen andmetel kavatseb kõmuline Lõuna-Aafrika Vabariigi jooksja Caster Semenya nii Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) kui ka Lõuna-Aafrika Kergejõustikuliidu emotsionaalse kahju tekitamise eest kohtusse kaevata.

Augustis Berliinis MMil naiste 800 m jooksus kuldmedali võitnud Semenya sattus kogu maailma meedia tähelepanu keskmesse, kuna tema välimus ja hääletämber on üsna mehelikud. Seetõttu käskis IAAF Semenyal läbida sootest, ent selle lõplikke tulemusi pole siiani selgunud.

Mõningatel andmetel näitas sootest aga, et 18-aastane Semenya on hermafrodiit, kellel on sisemised munandid ning kolm korda kõrgem testosteroonitase kui naistel.

Sügisel selgus ka, et Lõuna-Aafrika Kergejõustikuliit tegi Semenyale sootesti juba enne Berliini MMi.

Nüüd ähvardab Semenya IAAFi emotsionaalse kahju tekitamise eest kohtusse kaevata, nõudes neilt koguni 120 miljonit USA dollarit ehk rohkem kui 1,2 miljardit Eesti krooni. Lisaks kaalub ta ka Lõuna-Aafrika Kergejõustikuliidu vastu hagi esitamist, neilt nõuab ta 18 miljonit dollarit ehk üle 180 miljoni Eesti krooni.

Semenya advokaadiks on Greg Nott, kes esindas ka n-ö jalutut jooksjat Oscar Pistoriust, kes kaebas IAAFi kohtusse, kuna alaliit ei lubanud proteeside abil jooksval mehel tervete sportlastega koos võistelda.

Pistorius saavutas Notti abiga kohtus võidu ning nüüd on Nott enda tiiva alla võtnud ka Semenya, esindades teda täiesti tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles