Šadeiko täitis vanaema ja ema luhtunud unistused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma hooaja edetabeli  üheksanda tulemusega juunioride MMile läinud Grit Šadeiko teenis endalegi üllatuseks             pronksmedali. (Pildil vasakult paremale Jana Maksimava, Carolin Schäfer ja Grit Šadeiko.)
Maailma hooaja edetabeli üheksanda tulemusega juunioride MMile läinud Grit Šadeiko teenis endalegi üllatuseks pronksmedali. (Pildil vasakult paremale Jana Maksimava, Carolin Schäfer ja Grit Šadeiko.) Foto: Internet

Kähedaks karjutud hääled, pisarad ja ülev rõõm– need sõnad iseloomustavad juunioride MMi, kus seitsmevõistleja Grit Šadeiko võitis pronksmedali.

«Gritii, nii tubli oled!» ei suutnud Šadeikode perekonna kõige noorem liige, seitsmeaastane Jade enam saladust varjata ja paljastas pärast vanema õe võidukalt lõppenud odaviset perekonna staadionil viibimise. Gritil endal polnud oma suurimate pöidlahoidjate Poolasse sõidust aimugi.


Esimese võistluspäeva lõpetas ta teadmisega, et perekond hoiab talle pöialt sadade kilomeetrite, mitte paari meetri tagant. Tõsiasi, et ema Deivi, isa Jaanus ja õde Jade viibivad samuti staadionil, andis Šadeikole võimsa energiasüsti, mis sundis teda 800 meetri jooksus endast kõik andma.


«Läksin jooksma teadmisega, et pean medali saama! Võib öelda küll, et jooksu järel oli pilt taskus,» meenutas pärast viimast pingutust koos emaga õnnepisaraid valanud mitmekordne Eesti meister. Unistus täitus. Terve perekonna oma.


«Ma ei suutnud Griti jooksu vaadatagi! Ütlesin, et lähen kohe staadionilt minema. Nii ränk on oma lapse võistlust vaadata lihtsalt,» muigas Deivi Šadeiko ja lisas: «Pärast viimast ala enam häält peaaegu polnud. Raske oli rääkidagi. Kindlasti oli see ka minu elu parim võistlus.»
Olukord staadionil oli ärev – Šadeikot lahutas pärast odaviset kullast vaid 24 punkti.

Teadupärast ei kuulu 800 meetrit aga tema lemmikalade sekka. Aeg 2.27,15 oli küll järjekordne isikliku rekordi parandus, ent paraku tähendas see seda, et hõbemedalist jäi lahutama üks punkt. Pekingi olümpia B-normist jäi puudu 35 silma.


Aga need pole punktid, mida taga nutta. Seitsmevõistluse sees püstitatud neli isiklikku rekordit, 317-punktiline tippmargi parandus ning kogusumma 5765 on tulemused, mille üle saab vaid rõõmu tunda. Suurima rekordiparanduse tegi Šadeiko odaviskes, kus parandas senist isiklikku rekordit ligi kolme meetriga ja võttis 50.04ga kindla alavõidu.


Koos treener Anne Mägiga ei peljata abi küsida oma ala spetsialistidelt. Odaviskes küsiti õpetussõnu Peeter Koorepilt ning Toomas Merilalt. Kuulitõukes võeti järeleaitamistunde Rein Ahunilt.


«Minu silmis said sa hõbemedali. Ja see tähendab seda, et mina pean juunioride MMil kuldmedali võitma» – sellise sõnumi saatis Gritile neli aastat noorem Grete, kes omaealiste seas seni kõik vanema õe tulemused üle teinud.


Grete pole Šadeikode perekonna ainuke sportlane. Kaugeltki mitte. Ema Deivi Šadeiko-Jäärats tuli 1984. aastal sotsialismileeri maade meistriks 60 meetri jooksus.


Isa Jaanus Šadeiko on 10,8ga mitu korda Eesti 100 m jooksu finaalis osalenud. Vanaema Aili Mägi-Jäärats kuulus 1963. aastal NSV Liidu rahvaste sparta­kiaadil Eesti rekordi jooksnud 4x100 meetri teatenaiskonda. Vanatädi Helgi Mägi-Lamp, kes praegu Soomes tõkkejooksu treenerina töötab, võitis 1967. aasta rahvaste spartakiaadil 80 meetri tõkkejooksu hõbemedali.


«Griti saavutus on minu ja Deivi omast kindlasti parem. Aga ka minu õde Helgi pürgis olümpiale,» mõtiskles vanaema. «Mul on hea meel, et tüdrukud teevad minu ja tütre Deivi poolelijäänud sportlastee ja unistused nüüd tasa.»


Vähe leidub Eestis peresid, kes oma võsukeste sporditeesse nii suure innuga suhtuvad. Enamikul võistlustel on tüdrukutele kaasa elamas lisaks vanematele ka vanavanemad.


Ükskõik kas tegemist on Järvamaa võistlusega või Eesti meistrivõistlustega – perekond on alati kindlalt kohal. Türi staadionil toimuvatel võistlustel moodustavadki tihtipeale kohapeal viibivatest inimestest poole Šadeikode-Jääratsite dünastia järeltulijad.


Isa Jaanus võtab aega, ema Deivi tegeleb autasustamisega, vanavanemad tegutsevad pealtvaatajate rollis ning lapsed võistlevad. Alati rõõmuga.


«Fantastiline perekond. Enamat ei saaks ükski treener soovida. Tütarde võistlustel toetamine on saanud Jaanuse ja Deivi elustiiliks. Grete ja Grit tunnetavad seda ja see väljendub ka resultaadis,» tunnustas Šadeiko esimene treener Leonhard Soom Säreveres elavat perekonda.
Grit Šadeiko
• Sünniaeg: 29.07.1989
• Pikkus: 170 cm
• Haridus: Tartu Kivilinna gümnaasium
• Saavutused: Juunioride MM 3. koht, noorte MM 7. koht, mitmekordne Eesti omaealiste meister.

Seitsmevõistlus
1. Carolin Schäfer (Saksamaa), 14,10; 1.78; 12.42; 24,53; 5.78; 44.02; 2.24,05, 2. Jana Maksimova (Valgevene) 14,68; 1.81; 13.87; 25,97; 5.82; 39.63; 2.17,98. 3. Grit Šadeiko 14.19; 1.69; 11.85; 24,80; 5.92; 50.04; 2.27,15 ...19. Linda Treiel 15,71; 1.78; 13.66; 27,66; 5.43; 46.83; 2.33,22.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles