Eesti sportlaste jõulud – raske treening, verivorstid ja lennujaam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merike Anderson
Merike Anderson Foto: Peeter Langovits

Homme õhtul istutakse enamikus peredes söögilauda ning asutakse isukalt verivorsti ja seapraadi mekkima. Nii mõnigi tippsportlane võib mahlakast jõuluroast aga üksnes und näha. Kuidas veedavad jõulupühi Eesti tippsportlased, uurisid Ann Hiiemaa ja Madis Kalvet.

Baruto paneb ka kaugel Jaapanis eestimaise verivorsti lauale

Eesti maailma sumokaardile viinud Kaido Höövelson ehk Baruto veedab juba kuuendat aastat järjest pühad kaugel Jaapanis. Vaatamata suurele vahemaale Eestiga, jõuab Baruto jõululauale ka kodune verivorst. Selleta poleks jõulud õiged jõulud.

«10. jaanuaril algab juba uus turniir ja treeningprotsess on ka pooleli,» põhjendas Baruto, miks ta pühade ajal koju ei jõua. «Kuid verivorst on alati laual. Kodusest Eestist tuuakse, ise pole pidanud veel tegema hakkama.»

Selleks et end pühade ajal kodusemalt tunda, kutsub Baruto külla ka Jaapanis elavaid eestlastest tuttavaid. Seega seisab ees vahva eestlaste pidu Jaapanis. «Kolm või neli sõpra tulevad ikka külla. Seltsis on segasem,» rääkis Baruto.

Kuigi sumomaadlejad on harjunud iga päev palju sööma, suudavad nad siiski ka pühade ajal toiduportsjoneid suurendada. Nii uskumatu, kui see ka ei tundu. «Kuna abikaasa on mul väga hea kokk, siis jõuludeks saab ikka rohkem süüa,» sõnas Baruto rahulolevalt. «Lemmiktoitudeks on mul ikkagi kartul, liha ja kapsas.»

Barutole meeldib nii süüa kui ka treenida. Ta on üks paljudest sportlastest, kes leiab ka 24. detsembril tee treeningule. See on tema jaoks juba omamoodi traditsiooniks saanud. «Jaapanis ei ole jõulud nii suur püha kui Eestis. Seega toimub kõik tavalist rada pidi, ei midagi erilist,» rääkis sumomaadleja. «Vabad päevad on 31. detsember ja 1. jaanuar, siis saab terve päeva puhata. Enne seda mitte.»

Glebova pühad jäävad ära

Eesti parimal iluuisutajal Jelena Gleboval jäävad tänavu suured jõulupidustused ära. «Jaanuaris on mul üks hooaja tähtsaimaid võistlusi – EM. Ja kogu tähelepanu kulub treeningutele, seekord ei käi ma ka ühelgi jõulupeol,» sõnas Glebova, kes treenib ka 23., 24. ja 25. detsembril. «Pean võistlusvormi säilitama ega saa endale pidusid lubada. Tavaliselt olen ikka jõulupidudel ka käinud.»

Kui tavaliselt sõidab Glebova jõulude ajaks koos perega Soome tuttavate juurde, siis seekord on kogu pere Eestis. Just laste võistluste pärast. Poolast jõuab koju ka vend Ilja.

«Istume rahulikult kodus ja teeme väikse õhtusöögi. Midagi erilist ei teegi,» kirjeldas Glebova, kes saab endale kõiki jõuluroogasid lubada. «Tavaliselt, kui ma trenni teen, võin kõike süüa, sest kulutan saadud kalorid treeningul ära. Nii on ka seekord. Mingeid suuri piiranguid pole.»

Leok lubab endale korraliku kõhutäie

Eesti parim krossisõitja Tanel Leok, kes on suurema osa aastast välismaal võistlustel või treeninglaagrites, veedab pühad siiski kodumaal.

«Jõuludel olen Eestis. Krossimeestel on talvel vaikne periood ja välismaale eriti asja ei ole,» sõnas Leok. «Pole ka varasematel aastatel ette tulnud, et peaks pühad võõrsil veetma.»

Samas tunnistas krossimees, et ka jõulude ajal ei saa trennist üle ega ümber. «Tavaliselt olen ka 24. detsembril trenni teinud. Päev on ju pikk ja hommikul on alati aega ennast natuke liigutada,» põhjendas ta.

Siiski kavatseb Leok jõululauas endale lubada korraliku kõhutäie. «Üks kord ei tee midagi, kõik sportlased käivad ju näiteks McDonald’sis söömas,» tõi Leok näite. «Kellel on aga hooaeg pooleli, ei saa jõululauas kindlasti nii palju süüa kui teised.»

Raja viib lastekodulastele kommi


Sõudja Allar Raja veedab seekord jõulupühad teisiti kui tavaliselt. 24. detsembril viib ta koos sõudja Kaisa Pajusalu ja tema võrkpallurist venna Raimo Pajusaluga lastekodulastele kommi ja limonaadi. «Kommid ostsime juba ära – kokku tuli üle kümne kilogrammi.

Auto pagasiruum on neid praegu täis,» avaldas Raja ja lisas: «Kui Kaisa mulle sellest ideest rääkis, oli kohe selline tunne, et teeme ära! Tundub nii ebaaus, et nendel pole kedagi. Loodetavasti kujuneb sellest traditsioon.»

Tänavused jõulud on Raja jaoks ühes mõttes veel kõikidest eelnevatest erinevad. «Seoses selle raske ajaga ei tee ma ise kinke ja tahan, et keegi ei teeks mulle kinke,» selgitas MM-pronks.

24. detsembri hommikul teeb Raja ka kerge treeningu. Kuigi tavaliselt on see kuupäev vabaks kujunenud ja treener pole mingeid kohustusi seadnud. «Enne suuri sööminguid on hea ennast natuke liigutada. Usun, et sõidan natuke ergomeetriga ja teen jõusaalis väikest kangitrenni,» kirjeldas Raja.

Seejärel külastab ta lähedasi ning lubab endale maitsvaid jõulutoite. «Naudin neid täiega. Teen piisavalt palju sporti ja seetõttu mingeid piiranguid pole,» sõnas Raja.

Pareiko peab jõulude ajal toitumist jälgima

Lõppeval aastal oma karjääri parima hooaja teinud Eesti koondise väravavaht Sergei Pareiko järgib igal pühal juba väljakujunenud traditsiooni.

«Praegu saabusin just puhkuselt ja pühad veedan ikka Eestis. Jõulude ajal olen alati siin olnud,» tunnistas väravavaht. «Korra on tulnud ka vana-aastaõhtul koduklubi juures olla. Kui Itaalias mängisin, siis ei saanud kahjuks koju tulla.»

24. detsembril kavatseb Pareiko endale kindlasti lubada ühe puhkepäeva. «Terves Euroopas on siis püha ja kõik on tavalistest kohustustest vabad,» põhjendas puurilukk.

Kuna Tomski Tomi meeskond koguneb juba 7. jaanuaril Moskvas, tuleb Pareiko sõnul toitumist küllaltki täpselt jälgida.

«Eks ta läheb nagu läheb, aga liiga palju endale lubada ei tohi. Natuke süüa ja šampanjat,» rääkis Pareiko. «Kui klubi juurde tagasi jõuad, siis tehakse igasugused testid ja on kohe aru saada, kuidas keegi on puhanud.»

Rammumees Murumets võtab jõuludega paar kilo juurde

Rammumees Andrus Murumets veedab jõulud koos perega kodus. Nii nagu alati. Ainuke erand oli 2005. aasta, kui Murumets pühade ajal Kariibi mere saartel võistlustel oli. Küsimusele, kuidas seal jõule veeta oli, vastas ta muigamisi: «No seal oli väga soe! Aga peret polnud ja tundsin neist puudust. Ega ma ausalt öeldes seal eriti jõule pidanudki.»

Kui mõni sportlane läheb ka 24. detsembri hommikul treeningule, siis Murumets nende hulka ei kuulu. Nagu ta muigamisi ütles: «Päris nii hull ma ka ikka pole!» 24. detsembril saab ta oma koormuse kätte lund rookides ja poega kelguga vedades. Jõulude ajal ta söögiga tagasi ei hoia. «Tavaliselt olen jõuludega kaks-kolm kilo juurde võtnud,» nentis Murumets.

Taaramäe jõule ei pea


Jalgrattur Rein Taaramäe pole juba 2006. aastast jõule pidanud. Just siis pühkis ta Eestimaa tolmu jalgelt ja sõitis soojale maale treenima. Praegu harjutab Taaramäe Prantsusmaal Nice’is.



«Siin on nii soe ja erilist jõulutunnet ei tekigi. Enamasti olen üksinda ka,» nentis Taaramäe, kes jõulude pidamisest puudust ei tunne. «Esimesel aastal oli nagu midagi puudu, aga enam mitte. Ilm on siin hea ja jalgratas kah olemas – rohkemat polegi vaja.»



24. detsember on Taaramäe jaoks päev nagu päev ikka. Ta teeb korraliku treeningu ja siis kulgeb päev tavapärases rutiinis. Ainuke asi, mis detsembrit tema jaoks teistest kuudest eristab, on see, et ta saadab jõulukaarte. «Olen juba 15 kaarti postitanud. Saadan neid lähedastele, sõpradele ja tuttavatele. Õnneks saan mõne kaardi ikka vastu ka,» sõnas Taaramäe muigamisi.



Leibak peab pühade ajal lennujaamas istuma



Kui tavaliselt on kolmikhüppaja Kaire Leibak jõulud koos perega veetnud, siis seekord veedab ta need suuremas osas hoopiski lennujaamas. Kuna 24. detsembril sõidab ta Lõuna-Aafrikasse laagrisse, jäävad sel aastal jõulud tema jaoks ära.



«Ma pole kunagi varem jõule võõrsil pidanud. Tavaliselt on meil sellised traditsioonilised jõulupühad – pere õhtusöök, luuletuste lugemine ja kingitused,» nentis Leibak ja leidis olukorra juures ka midagi head: «Luuletuse lugemisest seekord siis pääsen.»



24. detsembri hommikul teeb Leibak ka tugeva treeningu ning seejärel hakkab Tartust Tallinna lennujaama sõitma – traditsioonilised pühaderoad jäävad tema jaoks tänavu ära. «Pole hullu, sest hapukapsast ma nagunii ei söö ja verivorst hakkas alles eelmisel aastal maitsema,» nentis Leibak. «Natuke on sellest muidugi kahju – ei tahaks kuskil lennujaamas juustu-vorsti saia süüa. Jõuluroad oleksid ikka paremad!»



Vene sai võrreldes varasemaga paar vaba päeva rohkem


Kaunase Žalgirise korvpallimeeskonnaga Tallinnas Kalev/Cramo üle kaks võitu noppinud Siim-Sander Vene sai pärast edukaid mänge pühade puhul kodumaale jääda.



«Jõulud saan Eestis pidada. Ka varasematel aastatel olen alati koju saanud tulla. Oht on küll olnud, et peab pühadeks võõrsile jääma, kuid alati olen ära pääsenud,» nentis Vene.



Kuna hooaeg on alles poole peal, ei saa Vene endale pikka puhkust lubada. «27. detsembri õhtul pean juba Kaunases trennis olema,» sõnas Vene. «Sel aastal klubi pidu ei korraldanud, selle asemel saime paar vaba päeva rohkem.»



Kuna vabu päevi jagati küllaltki vähe, ei antud meestele kaasa ka kindlat tegevuskava, kuidas toituda ja harjutada. «Eks see ole igaühe südametunnistuse asi. Ametlikult trenni tegema ei peaks, kuid soovituslik on see siiski,» tunnistas Vene, kes lisas, et 23. ja 25. detsembril kavatseb ta iseseisvalt harjutada.



Anderson veedab pühad Venemaal treeningsaalis


Venemaal Peterburi Spartaki korvpalliklubi koosseisus mängival Merike Andersonil mööduvad pühad idanaabri juures treeningsaalis.



«24. detsembril teeme trenni nagu igal teisel päeval,» tunnistas Anderson. «Järgmine mäng on praeguse plaani kohaselt 5. jaanuaril ja seni teeme korralikult trenni.»



Kui kõigil varasematel aastatel on Anderson pühade ajal nautinud kodust toitu, siis tänavuse aasta osas püsib veel teadmatus. «Eks istume sõpradega maha ning tähistame pühi ja minu sünnipäeva,» avaldas ta.



Väike puhkus on eestlannat alates 29. detsembrist ootamas, kuid paariks päevaks ta kodumaale sõita ei kavatse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles