Tallinna Kalev vajab Euroopa karikasarjaks hädasti rahasüsti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Kalevi korvpallimeeskond otsib FIBA Euroopa liigas osalemise kulude katmiseks toetusraha, lootes ka Tallinna linnavalitsuse abile.

Kevadel Eesti meistriks kroonitud Kalev alustab 14. oktoobril koduväljakumänguga Kreeka meeskonna Maroussi vastu FIBA Euroopa karikavõistlusi, kuid toetussummade otsimine 6,5 miljoni krooni suuruse eelarve kindlustamiseks alles käib.

Kalevi korvpalliklubi peadirektori Riho Sooniku sõnul küünivad eurosarjas osalemise kulud üle miljoni krooni ja ta otsib toimetulekuks rahaallikaid.

«Ükski toetaja pole loobunud, aga lisakulu on kehtivatele reklaamilepingutele päris raske juurde liita,» lausus Soonik. «Otsime ettevõtteid, kes tahaks veel aidata. Euromängud on algamas ja kõrben ajaga. 20. oktoobril tuleb lennata Tshehhimaale, seejärel Tel Avivi. Sõidukulude tasumiseks pole katet.»

Lisaks tuleb võõrustaval klubil maksta külalismeeskondade majutamise ja toitlustamise eest kahe ööpäeva kestel ning tagada kohtunike siia sõidutamine, majutamine ning töötasu.

Kuigi Kalev tuli teist aastat järjest Eesti meistriks, on riigi kõige kuulsam klubi majanduslikult ebakindlas seisus.

«Kevadel oli eufooria, seis tundus hea,» lausus Soonik. «Teadmata oli, kas meile eurosarja kohta üldse antakse. 24. juulil sai eurosarjas osalemine selgeks, kuid suvel firmades nagunii midagi ei juhtu ja sisuline töö algas augusti lõpus ja septembri alguses.»

Pallurite tasud vähenesid

Kalevi tegevjuht on enda sõnul sõlminud mitu bartertehingut. Lennufirmad Finnair, Estonian Air, SAS ja Tshehhimaa lennukompanii on nõustunud müüma soodushinnaga pileteid. Pirita hotell Spa tuleb vastu külalispallurite majutamisel. Tulika Takso osutab transporditeenust, AS Jalajälg annab Nike spordivarustust.

Vastu annab korvpalliklubi reklaamipinda väljaku ääres, samuti on tal õigus kasutada Eesti Televisioonis tehtava mänguülekande ajal 90 sekundit reklaamiaega.

Soonik avaldas lootust, et Kalevi taotlus saada Tallinna eelarvest hooajaks kaks miljonit krooni rahuldatakse. «Pidin Edgar Savisaarega täna (teisipäeval) asju arutama, aga ta sai infarkti,» ütles korvpalliklubi juht.

Olukorda aitaks Sooniku sõnul leevendada ka Eesti meistrile määratud hasartmängumaksu toetuse, ligi 570 000 krooni plaanipärasest varasem kättesaamine. «Meil oleks raha vaja sügisel, mitte kevadel,» ütles ta. «Vestlesin sel teemal korvpalliliidu presidendi Peep Aaviksooga, nõupidamine jätkub.»

Kulud pallurite lepingutele on Kalevil pärast kõrgepalgaliste Rauno Pehka, Valmo Kriisa ja Larry Danielsi lahkumist kahanenud. Soonik möönis, et paremate mängijate kuuteenistus jääb 30 000 krooni kanti. Tõenäoliselt saavad suuremat tasu Kristjan Kangur ja Gregor Arbet.

«Oleme moodustanud meeskonna noortest, kujunevatest palluritest, nii oleme kokku hoidnud,» märkis ta.

Soonik tõstis töölaual lebavaid pabereid, mis sisaldasid välispallurite pakkumisi. «Esmaspäeval helistas ka Heino Enden ja pakkus Leedu agentuuri Sports Development Groupi (TTÜ/A. Le Coqi ja Eesti koondise peatreener on selle esindaja Eestis) vahendusel üht tagamängijat,» märkis ta.

Kuni majanduslik kriis kestab, pole Kalevil põhjust välismaalase värbamisega kiirustada. «Andres Sõber on eestimeelne treener ja talle meeldib noortega töötada. Ta leiab, et keskpäraseid võõrmängijaid pole mõtet tuua, ja jagan seda mõtet,» arutles Soonik.

Müüa klubi nimi firmale

Põhirivaal TTÜ/A. Le Coq kutsus testimisele neljanda välismaalase, leedulase Mindaugas Budzinauskase, et korvata põlve vigastanud Andre Pärna väljalangemine. Mulluse hõbemedalimeeskonna juhte rahuldab üksnes Eesti meistri tiitel.

Samas märkis Soonik, et konkurendi tugevnemine teda ei häiri. «Ma ei näe nende meeskonnas perspektiivikat jõudu. Nad ehitavad klubi rahale, see on nende filosoofia,» ütles ta.

Kalevi juht võttis õrnalt kinni lauanurgas seisvast meistrikarikast. «Siin on kirjas, et oleme 12 aasta jooksul võitnud seitse meistritiitlit,» sõnas ta. «Asto, BC Tallinn - neid pole enam. Kalev on olemas.» Väikese mõttepausi järel ta lisas: «Aga võib-olla homme pole ka Kalevit.»

Soonik möönis, et klubi nime müües, nagu on teinud teised meeskonnad, oleks võimalik hankida suuremat sponsorsummat. «Nime väärtus on kõige kallim,» lausus ta. «Paarisnimi oleks võib-olla reaalne. Olen pakkunud varianti Kalev/Elion, aga see oli jutuajamise tasemel.»

Saku Suurhallis, kus asub Kalevi korvpalliklubi kontor, valitseb haudvaikus. Kalevlased peaksid hakkama riigi esinduslikemas spordihoones pidama nii eurosarja kui Eesti liiga kohtumisi. Esialgu valmistuvad nad hooajaks Eesti Näituste saalis.

«Meie meeskonna keskmine vanus on 21 aastat, saame ainult paremaks minna,» lausus Soonik. «Eurosarjas on ees 14 rasket mängu. Küsimus on, kas kõik vajub nagu s… vee peal laiali või läheme edasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles