Kepikõndijad lähevad homme koos Veerpaluga sportima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poolehoidu võitva kepikõnni harrastajad lähevad homme koos olümpiavõitja Andrus Veerpalu ja Jaak Maega Käärikule Kekkoneni rajale sportima.

Metsaradadel üha sagedamini näha olevad kepiga kõndijad kutsuvad esile heatahtliku lõõpimise: «Kus on teie suusad?»

Ent spordiarstist riigitegelase Toomas Savi sõnul on tegu tõsiseltvõetava tervisespordialaga ning selle eestkõnelejaks hakkas ka treener Mati Alaver.

Asendab jooksmist

«Olen kepikõnni soosija, sest see on juurdeviiv ala suusatamisele,» ütles Alaver.

Tippsuusatajatele on keppidega jooksmine ehk imitatsioon vajalik treeninguvahend. «Kepikõnni kaudu on võimalik värvata suusatamisse uusi harrastajaid. Vanemad inimesed võtavad lapsed kaasa ja näitavad neile eeskuju,» rääkis Alaver.

60-aastase Savi perekonnas on kepikõnd üks meelisharrastusi. Kui abikaasa Kirsti sõbrannadega õhtul Emajõe luhale kõndima tõttab, tunneb Riigikogu liige rahulolu.

«Spordiarstina võin veendunult öelda, et jooksmine pole kõigile parim liikumisviis,» lausus Savi. «Tervisesportlastel on keppidega käimisel töös rohkem lihasgruppe kui sörkides ja seetõttu on suurem ka organismi energiakulu.»

Põhjamaadest alguse saanud kepikõnd oli Savi sõnul mõeldud tervisehädade leevendamiseks ja peamiselt eakamatele kodanikele. See sobib hästi istuva eluviisiga ülekaalulisele inimesele, kes joostes võivad teha endale liiga. Soomes harrastab kepikõndi pool miljonit inimest.

Kersti Seli oli tegelenud rattasõitu ja aeroobikat, aga enam ei taha ta värskes õhus maastikul liikumisest loobuda.

«Me ei tegele ju tervisespordiga üksnes rasvade põletamise pärast. Avastame uusi matkaradu, suhtleme elavalt,» rääkis Seli.

Sobivad ka suusakepid

Savi rääkis kepikõnnile innustades vaevustest, mida võib põhjustada jooksmine.

«Osa inimesi ei talu jooksmist põrutuse tõttu, tekivad vaevused alaseljast kuni põlvedeni. Joostes langeb suur koormus seljale, kepikõnnil kandub see kätele ja õlavöötmele, vähendades koormust ka põlveliigestele. Kepikõnd leevendab kaela- ja õlavöötme lihaste valulikku jäikust,» selgitas ta.

Huvilised, kes homme kell 12 Käärikule kepikõndi proovima tulevad, saavad keppe laenutada. Harrastamiseks sobivad ka tavalised suusakepid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles