Jalgpallikohtunikud: eksisime rängalt!

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Martinson
Jaan Martinson Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kes ütles, et jalgpallikohtunikud on müüriga ümbritsetud suletud seltskond, kust ei imbu välja ükski päikesekiir ega kommentaar ning kehtib vaid kaks tõde: vilemehel on alati õigus ja kui ei ole, siis vaata esimest punkti. Vale puha!

Läinud nädalal andis kohtunike kolleegiumi esimees meediale teada, et ühe mänguvooru jooksul tegid kohtunikud kolm viga, mis kaudselt mõjutasid mängu tulemust. Vilemehed palusid vabandust ja selgitasid – ka telesaadetes ja ajalehtedes –, mis põhjusel nad eksisid.

Mõistagi käib jutt mitte ümmarguse, vaid ovaalse vahendiga mängitavast ehk siis ameerika jalgpallist.

NFLi hooaja esimeses voorus said nii San Francisco 49ers kui Houston Texans tänu kohtunike vigadele jätkata rünnakut, mis tulnuks peatada, jõudsid touchdown’ini ning võtsid napi võidu.

Liiga asepresident kohtuniketöö alal Dean Baladino rääkis järgmisel hommikul televisioonis, et oli 49ersi ja Green Bay Packersi vahelise mängu peakohtuniku Bill Leavy kohe pärast lõpuvilet ette võtnud. «Leavy teatas, et sai oma rängast apsakast aru liiga hilja. Tahame kindlad olla, et midagi sarnast tulevikus ei juhtuks. Lisame toimunu õppevideosse, mida iga nädal mängudest teeme ja kohtunikele saadame, ning räägime veel üle, kuidas ses olukorras tulnuks käituda.»

Mängu salvestise ülevaatamisel tuvastasid NFLi kohtunike kontrollorganid lisaks, et Leavy karistas ühes olukorras Packersi mängijat ebaõiglaselt. Fännidel ja ajakirjanikel jäi Leavy teine viga hoomamata, kuid NFL ei vaikinud seda maha, vaid teavitas üldsust.

Teine patuoinas, Scott Green, tõlgendas Baladino sõnul valesti sellest aastast kehtima hakanud reeglit ning karistas asjatult San Diego Chargersi mängijat, mistõttu Texansi rünnak sai jätkuda. NFL ja Green palusid vabandust.

Ameerika ei ole Euroopa ja ameerika jalgpall pole jalgpall. Meil, Vanas Maailmas, oleks kohtunikuhärrad vait püsinud, kuigi kõik saavad aru, et vilemehed korraldasid paraja jama ning mõjutasid mängu tulemust. Nii jääbki mulje, et kohtunikud on kas täielikud idioodid, kes ei tunne reegleid, või tegelevad kihlveopettusega.

Tegelikult ei kahjusta kohtunike ausad ülestunnistused nende mainet vähimalgi määral. Seda, et nad eksisid, teavad kõik, õigusemõistjate selgitused ja vabandused pigem maandavad pingeid ning annavad mõista, et mäng on aus.

Kui Euroopa kohtunikel pole julgust ega ausust eksimuste puhul publiku ette astuda, siis Eesti vilemeestel ehk on? Äkki saadaksid pallimängude liidud pärast vooru meediale ja klubidele pressiteate, kus oleks kirjas kohtunike rängimad eksimused ja selgitus neile? Paluks ühtainsatki põhjust, miks nii ei võiks teha!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles