Triin Aljand: maksimaalselt treenides ei pidanud keha vastu

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Aljand tänasel pressikonverentsil.
Triin Aljand tänasel pressikonverentsil. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti viimaste aastate parim naissportlane Triin Aljand andis täna teada, et loobub tippspordist. Aljand selgitas pressikonverentsil, et keha ei lubanud enam täismahus treeninguid teha ning ta ei olnud nõus nii-öelda madalamal tasemel mängima.

«Isegi, kui mul on motivatsiooni, siis kahjuks olen jõudnud arusaamiseni, et vanad vigastused löövad taas välja ja poole vinnaga ma asju teha ei soovi,» rääkis Aljand. Kahel viimasel aastal Eesti parimaks naissportlaseks valitud ujuja lisas, et on pidanud vigastuste tõttu juba paaril viimasel aastal tegema nii palju kompromisse, et loobumisotsus ei tulnud kiirustades, vaid hoolikalt kaaludes.

Edasi ootab Aljandit ees uus amet treeningbaasis Türgis, Ankaras, kus ta asub tööle treenerina.

 

Triin Aljandi pressikonverentsi alguseni on jäänud vähem kui kümme minutit. Ajakirjanikud ja asjahuvilised on juba kohal ning ootavad päevakangelast.

 
 
 

Triin Aljand on jõudnud pressiruumi.

 
 
 

Esmalt võtab sõna Karol Kovanen, kes räägib Aljandi saavutustest.

 
 
 

Kovanen: Triinu tulemuseks oli viis tiitlivõistluste medalit ja kaks järjestikkust parima naissportlase tiitlit.

 
 
 

Kovanen: Kahjuks jääb Triinu karjäär pooleli. Sellest on väga kahju, aga on põhjust ka siirast rõõmu tunda, sest on, mida meenutada.

 
 
 

Triin Aljand: Tänan kõiki, kes andsid aega seda otsust teha. See tuli minu jaoks raskelt.

 
 
 

Triin Aljand: Jõudsin hetke, kus mu keha ei pea enam vastu. Isegi, kui mul on motivatsiooni, siis kahjuks olen jõudnud arusaamiseni, et vanad vigastused löövad taas välja ja poole vinnaga ma asju teha ei soovi.

 
 
 

Triin Aljand: Olen väga õnnelik oma karjääri üle. Soovin täna kõiki, kes mulle on kaasa elanud ja mind toetanud. Kõiki endiseid treenereid ja perekonda, kes on mulle alati kaasa elanud.

 
 
 

Triin Aljand: Edasi lähen Türki, kus Ankaras on valmimas uus olümpiabaas. Oleksin üks treeneritest, kes on kokku toodud sinna, et saada sinna rahvusahelisi sportlasi ning teha erinevaid näidiskatseid.

 
 
 

Triin Aljand: Asi hakkas vinduma kahe jalaoperatsiooniga. See võttis aega palju rohkem, kui ma kartsin ja lootsin. Nüüd on välja löönud kahe aasta tagune õlavigastus. Vanad asjad annavad tunda.

 
 
 

Triin Aljand: Alustasin hooaega treeninglaagriga ja tõesti üritasin ning panustasin, aga tulemus oli selline, et tipptreeningul ja enda jaoks treenimisel on suur vahe. Kui kand ja õlg peavad vastu madalamal treeningul, siis maksimaalselt tehes ei pea vastu.

 
 
 

Triin Aljand: Mind ei rahuldaks ujuda lühirajal poolfinaalis, vaid oleksin tahtnud ka selle aasta detsembris medali tuua. Kuna aga täismahus ei saa treeninguid teha, siis ma ei ole nõus nii-öelda madalamalt mängida.

 
 
 

Triin Aljand: Viimase 2-3 aasta jooksul on olnud palju vigastusi ning olen pidanud tegema palju kompromisse oma treeningutes. See loobumisotsus on olnud pikem protsess, mitte pole juhtunud üleöö.

 
 
 

Triin Aljand: Kui ma olen juba 2-3 aastat pidanud väga palju komrpomisse tegema ja nüüd on uued ja vanad vigastused jälle peal, siis on väga raske 100%-liselt teha.

 
 
 

Triin Aljand: Mul on väga kahju loobuda ajal, kui Eesti ujumises on nii head ajad nii taustajõudude kui finantsiliste poolte pealt.

 
 
 

Triin Aljand: Praegu lähen küll Türki, aga loodan tagasi tulla. Minu süda kuulub Eestile ja mul on väga raske olnud eemal olla.

 
 
 

Kovanen: Eesti ujumisliidul selline salasoov on, et Triinu treenerikarjääri Eestis ka ära kasutada.

 
 
 

Triin Aljand: Vend on kindlasti meie juurde oodatud Ankarasse! Baas on sees, nii et saab ka külmal ajal normaalselt trenni teha.

 
 
 

Triin Aljand: Perega olen ikka pikemalt arutanud, ei olnud nii, et nüüd lõpetan ära.

 
 
 

Riho Aljand: Konkreetne olukord ja otsus tekkis nädalavahetusel ja ütlesin Triinule, et nüüd peame midagi ära tegema ja ütlema nii või naa.

 
 
 

Riho Aljand: Annaks jumal ükskõik millisele spordialale oma tegudes sellist tahtekindlat ja järjepidevat sportlast. Me näeme küllaltki sageli andekaid sportlasi, aga puudu jääb täielikust pühendumusest. Nagu öeldakse, on suurim risk sport, kus sportlane viib oma naha turule ja ei tea, mis sealt vastu saab. Treenerina tahaksin tänada Triinu, et ta on Eesti ujumise majakana meid nii kaua juhtinud.

 
 
 

Kovanen: Ehk on lõpp uus algus ja sellega algab uus peatreenerikarjäär ning konkureerivad kaks Aljandit.

 
 
 

Riho Aljand: Mulle sobiks.
Triin Aljand: Vaatame!

 
 
 

Pressikonverentsi ametlik osa on lõppenud.

 
 

Enne pressikonverentsi:

Eesti ujumisliit väljastas pressiteate, milles seisis nii: «Kahekordne Eesti aasta naissportlane Triin Aljand on tulnud kaheks päevaks Eestisse, et rääkida sellest, miks on ta sunnitud tippspordist taanduma ning mida plaanib edasi teha.»

Aljand on Euroopa meistrivõistlustelt võitnud viis medalit, millest kolm on hõbedad ja kaks pronksid. Aljand valiti aastatel 2011 ja 2012 Eesti parimaks naissportlaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles