Tallinna Hipodroom tähistab eeloleval laupäeval 90. juubelit

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna hipodroom.
Tallinna hipodroom. Foto: Artur Sadovski

Tallinna Hipodroom tähistab laupäeval, 21. septembril Balti karikavõistluste ning muude üritustega oma 90. juubelit.

Lisaks traavivõistlustele, kus peamiseks võistluseks on Baltikumi kiireima traavi tiitlile peetav Balti karikas, toimub rida muid üritusi. Juubeli puhul pääsevad rajale ka kümme õnnelikku, kes kahekohalistel kaarikutel professionaalsete sõitjate kõrval üksteisest mõõtu võtavad. Võistlusele saab registreerida Hipodroomi kodulehel kuni 20. septembri varahommikuni.

Lisaks peetavatele traavivõistlustele, avatakse Stanislav Moškovi fotonäitus Tallina Hipodroomist ning presenteeritakse Hipodroomi juubelit tähistavat Eesti Posti tervikasja. Lastele ponisõit, töötab totalisaator ning pubi.

Üritus algab fotonäituse avamisega kell 11.30, traavivõistluste esimene start kell 13.00. Üritus lõpeb orienteeruvalt kell 16.

Sissepääs ning parkimine kõigile tasuta.

Hipodroomi ajaloost

Käesoleval aastal möödub 90 aastat hetkest, mil Jaan Venter koos kümnekonna hobuseomanikust ärimehega otsustas rajada Tallinna Hipodroomi. Hipodroomi rajamise Idee oli tihedalt seotud 18. sajandi lõpul Tsaari-Venemaal traavlikasvatusele aluse pannud krahv Orloviga ning 19. sajandi alguses Moskvas, Peterburis, Harkovis ning hiljem ka Riias avatud hipodroomidega. Enne esimest maailmasõda oli Peterburi hipodroomi juhatusel plaanis rajada hipodroom ka Tallinna, kuid alanud sõja ning hilisema revolutsiooni tulemusena lükkus see edasi.

23. novembril 1923. aastal avati paari tuhande pealtvaataja silmade all ning tuisuses ilmas Tallinna Hipodroom. 

Käesoleval hetkel on varasemast hoonestusest on säilinud vaid üks 1938. aastal valminud tallidest. Esilagsest hoonestusest hävis sõja ajal restoranihoone ning 1961. aasta tulekahjus tribüün ja kontorihoone. Praegune hoonetekompleks on ehitatud peale tulekahjut.

Hipodroomil peetakse regulaarselt iga kahe nädala tagant traavivõistlusi, kuid varasemalt on korraldatud ka erinevaid motospordivõistlusi.

Traavivõistlus on hipodroomil korraldatav hobuste võidusõit, kus hobune veab kerget üheistmelist kaarikut ja selles istuvat sõitjat.

Tallinna Hipodroomi võistlusraja pikkus on 1043 meetrit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles