Koondise keskmängija 25 kilo kergem uus elu

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeria Kast Hispaanias Burgose naiskonna hooajaeelsel treeningul.
Valeria Kast Hispaanias Burgose naiskonna hooajaeelsel treeningul. Foto: Erakogu

Hispaania meistriliigasse siirdunud Eesti naiste korvpallikoondise keskmängija Valeria Kast on läbi teinud suure muutumise, olles oma endisest kaalust kaotanud 25 kilo.

«Tegelikult tahaksin veel viis kilo alla võtta, siis oleksin lõplikult rahul,» räägib Burgose naiskonnas mängiv kahemeetrine tsenter. «No kujuta ise ette, et jooksed kogu aeg suurt kohvrit kaasas tassides,» ütleb korvpallur oma endise kaalu kohta ja naerab. Uus olemine teeb talle mõistagi rõõmu. «Muidugi tunnen end paremini, päris lahe tunne on!»

Eelmise hooaja eel liikus 26-aastane Kast Kreeka kõrgliigasse Ateena Asterase ridadesse, ent lahkus sealt juba enne hooaja algust ning liitus seejärel Tallinna Ülikooli naiskonnaga. Eesti-Läti ühisliigas viskas ta üheksas kohtumises keskmiselt 13,6 punkti ja sai kätte 5,6 lauapalli.

Samal ajal tegi ta naiskonna ühistreeningutele lisaks individuaalselt trenni, et oma füüsis korda saada. «Alustasin individuaalsete treeningutega detsembris. Eratreener tegi minu jaoks spetsiaalse toitumis- ja treeningprogrammi,» kirjeldab Kast oma muutumise algust. «Töötasin kahe prantslasega – Jean Francois Nicolaga ja Patrick Faurega. See programm kestis detsembrist augustini. Eratreenerid sain tänu oma agendile,» kirjeldab Kast.  

Hooaja keskel tulid aga tõsised tagasilöögid ja 26-aastane mängija pidi üle elama koguni kolm operatsiooni. «24. veebruaril oli mul pimesooleoperatsioon, ent lisaks avastati haiglas probleemid sapipõiega ja siis kaks nädalat hiljem tehti ka sapipõie lõikus,» meenutab Kast keerulist aega. Kõige tipuks avastati tal veidi hiljem ka tsüst, mille eemaldamiseks tuli kolmandat korda lõikuslauale minna 1. juunil. Seetõttu ei saanud ta kaasa teha ka Eesti koondise suvistes EM-valiksarjamängudes. «Juhtus kõik halb, mis üldse võimalik oli. Nüüdseks on probleemid seljataga ja tervis korras, jumal tänatud,» vaatab ta katsumustele kergendatult tagasi.

Suve veetis Kast USAs treenides, kus kasutas personaal­treener Patrick Faure teenuseid. Nüüdseks on ta juba Hispaanias Beroil Ciudad de Burgose naiskonna juures ja valmistub algavaks hooajaks. «Trennid on väga hästi organiseeritud ja kogu asjaajamine klubis äärmiselt professionaalne. Treener on küll noor, ent väga range ja mingit nalja pole. Kõik käib küll hispaania keeles, ent saan pea kõigest aru, vahel harva tõlgitakse mõned sõnad minu jaoks inglise keelde,» kirjeldab ta argielu Burgoses. Kahemeetrine mängija on Hispaania kõrgeimas liigas pallinud ka varem, kuuludes Palma de Mallorca naiskonna ridadesse. Lisaks on ta pallinud Hispaania esiliigas. Seega on teadmised kohalikust keelest ammu olemas.

Praegu on naiskonnas välismaalastest veel kreeklanna ja õige pea lisandub üks mängija USAst. Burgose naiskonna uue peatreeneri Esther Herrero jaoks pole Kast tundmatu mängija. «Mäletan Valeriat ajast, mil ta pallis meistriliigas Mallorcal. Siis oli tal probleeme füüsisega ja ta polnud eriti liikuv. Siinne mängutempo on väga kõrge ja nõuab liikuvust,» kommenteeris Herrero Hispaania meedia vahendusel. «Ent ta on USAs eratreeneri juhendamisel kõvasti tööd teinud, kaalust palju alla võtnud ja vormis. Ta on justkui teine mängija ja usun, et ta tugevdab meie korvialust tublisti nii kaitses kui lauavõitluses,» lisas Herrero. Burgose naiskond jõudis eelmisel hooajal Hispaania liiga veerandfinaali. Hooaja avakohtumine tuleb 12. oktoobril riigi valitseva meistri Perfumerias Avenidaga. Enne seda osaletakse hooajaeelsel kontrollturniiril Leon Cup.

Tulevikust rääkides lubab keskmängija taas ka koondise särgi selga tõmmata. «Jah, muidugi tahan koondises mängida, kui kutsutakse ning mul mingeid segavaid terviseprobleeme pole,» kinnitas ta soovi Eesti rahvuskoondist ka tulevikus abistada. Eesti koondise peatreener Jaanus Levkoi ootab huviga, kuidas Kasti füüsise parandamine rahvusnaiskonnale kasuks võiks tulla. «Sel aastal tuli ta esimesena mulle ütlema, et ei saa tervisehädade tõttu meid EM-valiksarjas aidata. Loomulikult on tema kohalolekust meile alati suur abi, meil pole pikki mängijaid just ülemäära palju,» sõnab Levkoi. «Eks saab näha, kuidas tal see hooaeg Hispaanias läheb, ja loodetavasti saab ta järgmisel suvel taas mängida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles