Briti rattur Millar: doping viis mu huku äärele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Millar
David Millar Foto: Reuters/ScanPix

Briti jalgrattur David Millar usub, et dopingukasutajate poolest eesrinnas olnud ala on nüüd teistele eeskujuks võitluses keelatud ainete vastu.


«Kümme aastat tagasi kuulus rattasport räpaste spordialade sekka, praegu oleme aga antidopinguagentuuride partnerid. Meie ala pole kunagi nii puhas olnud,» väitis Millar BBC-le.



Võitlus puhta spordi eest


2004. aastal EPO pruukimise tõttu kaheaastase võistluskeelu saanud ja aasta varem võidetud eraldistardi MM-kullast ilma jäänud Millar on võtnud südameasjaks võidelda puhta spordi eest.



«Minu sport on nüüd teistsugune kui enne vahelejäämist,» kinnitas 32-aastane Maltal sündinud Millar. «Mõned aastad tähendas see mulle musta ja kottpimedat kohta. Olin dopingus kaelani sees ja see viis mu kokkuvarisemiseni.»



Esimene ülemaailmne dopinguskandaal puhkes rattaspordis 1998. aasta Tour de France’il. 2006. aastal diskvalifitseeriti üldvõidu pälvinud ühendriiklane Floyd Landis ja tunamullu vallandas Rabobank liidrikohal sõitnud taanlase Michael Rasmus­seni.



«Vastutan oma tegude eest, kuid tean, et see oli ennetatav,» rääkis ainsa Briti ratturina Touril kõik särgid võitnud Millar, kes on kaks viimast hooaega pedaalinud USA tiimis Garmin-Slipstream.



Süstivad kaaslased


«Noorena eelistasin teistsugust sporti ja midagi sellist poleks juhtunud, kuid 19-aastaselt profiks saades sattusin ühte ruumi süstivate kaaslastega,» jätkas ta. «Kui meeskonna juhtkond tegevuse osaliselt heaks kiidab, annab isegi kõige idealistlikum inimene sellises olukorras alla.»



Koostöös WADAga juurutatakse rattamaailmas süsteemi, kus sportlased peavad oma asukohast eelnevalt teada andma. Lisaks on aidatud meeskondadel soetada testimisseadmeid ja luua igale ratturile bioloogiline pass.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles