Medalid, suured tagasitulekud ja doping

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähiga on seotud tänavuse aasta suurimad lootused.
Kristina Šmigun-Vähiga on seotud tänavuse aasta suurimad lootused. Foto: Raigo Pajula

Postimehe sporditoimetus esitas alanud spordiaasta kohta kaheksa küsimust, alustades Vancouveri olümpial võidetavatest medalitest ning lõpetades eestlastest dopingutarvitajatega. Aasta näitab, kas meil oli õigus.

Mullu oli küsimusi kümme ja Postimees arvas ära viis, neli vastust olid valed ning ühele küsimusele ei saa veel ühest vastust anda.
2010. aasta valik on aga järgmine. 
---------------------------------------------------

Mitu medalit võidab Eesti olümpialt?

Tänu Kristina Šmigun-Vähi tippsporti naasmisele on Eestil olümpialt taas midagi loota. Kuigi üks medal oleks juba tagasitulekut väärt saavutus, usume, et tegelikult on Šmigun-Vähi võimeline enamakski. Kui noor ema poleks tundnud võimalust tõusta endiste aegade tasemele või isegi paremaks, ei oleks ta tagasituleku projekti ette võtnudki. Hooaja esimese poole stardid näitasid, et suusakuninganna liigub õiges suunas.

Andrus Veerpalu jõuab ilmselt 50 km ühisstardist sõidus küll väga kõrgele kohale, ent medaliks vajalikku lõpukiirendust pole vanameistril kusagilt võtta. Päästa võib vaid eest ära sõitmine, ent kas konkurendid lubavad…

Postimees usub, et Eesti võidab olümpialt kaks medalit.

Kas Eesti esitennisist Kaia Kanepi vahetab jälle treenerit?

Ilmselt võib sellest küsimusest teha juba püsirubriigi. Eesti esitennisist Kanepi on vahetanud treenerit peaaegu iga aasta ning me ei näe ühtegi põhjust, miks tänavu hilissügisel ootamatult treeneristaatusesse tõusnud Mait Künnap peaks eelkäijatest kauem vastu pidama.

Suvine pikk kaotuste jada näitas, et Kanepi vajab enda kõrvale kogenud ja head juhendajat. Ilmselt pole põhjust Künnapi püüdlikkuses kahelda, kuid maailma tippude jalamile jõudnud naise jaoks jääb sellest väheks.

Postimees usub, et Kanepi vahetab ka alanud aastal treenerit.

Kas Gerd Kanter tõuseb tagasi kettaheite troonile?

Ilmselt ei kahtle keegi, et Kanter on tugev ja töökas sportlane ning samamoodi jätkates suudab veel aastaid püsida kettaheitemaailma absoluutses tipus. Samas saab temagi iga aastaga vanemaks ja ilmselt on möödas ajad, kui Kanter võis end valimatult kulutada – püüda maailmarekordeid ning samas timmida vormi tiitlivõistlustel säramiseks.

Edaspidi tuleb oma tegemisi arukamalt planeerida ning arvestada ka sellega, et enam pole konkurendiks üks suur koll – Virgilijus Alekna –, vaid peale on kasvanud uus noortematest meestest koosnev põlvkond.

Postimees usub, et Kanter püsib tipus, ent ei saa enam ainuvalitsejaks.

Kas iluuisutaja Jelena Glebova võidab kodusel EMil medali?

Mullune EM Helsingis lõppes Glebova jaoks skandaalselt väikese punktisummaga. Kohe leidus neid, kes arvutasid, et saanuks ta lühikavas normaalselt hinnatud, lõpetanuks ta vähemalt neljanda kohaga.

Järelikult on Glebova tase vähemalt Euroopa esikuuikus. Kui siia lisada fakt, et EM toimub Tallinnas ning publiku poolehoiust tekkinud positiivne õhkkond muudab kohtunikud leebemaks, pole medal sugugi võimatu.

Postimees usub, et Glebova võidab kodusel EMil medali.

Kas imemees Jüri Jaanson suudab veel kord imet teha?

Sõudmise elav legend Jüri Jaanson on teatanud, et soovib alanud aastal moodustada koos noorte tugevate kolleegidega tipptasemel neljapaadi ning võita MMil kulla või vähemalt mõne medali.

Paraku pole kõik nii lihtne – tänavu säranud Kaspar Taimsoo ja Allar Raja on väitnud, et tahavad jätkata kahepaadis. Seega ei jää Jaansonilgi ilmselt muud üle kui koos vana paarilise Tõnu Endreksoniga noored konkurendid üle sõita. Eesmärk on hirmraske, kuid mitte täiesti võimatu. Jaanson on ju imemees.

Postimees usub, et Jaanson teeb veel kord imet ja võidab MMil medali.

Kas mõni Eesti sportlane jääb dopinguga vahele?

Möödunud aastal jõudis avalikkuse ette kaks patustajat, mis annab kindluse, et tänavune aasta möödub leebemalt?

Valemängijaid on spordis alati olnud ning keegi ei tea, millal ilmub välja taas mõni Ader või Kalmus, kes tahab oma marginaalsel tasemel võisteldes nii väga võita, et ei põlga ära mõne keelatud aine kasutamist.

Pärast selle ilmsikstulekut teatab aga süütul ilmel, et pole sõna «doping» kunagi kuulnudki…
Eesti tippsportlastelt sellist käitumist ei oota, riskirühm ongi teine ešelon.
Postimees usub, et vähemalt üks Eesti sportlane jääb dopinguga vahele.

Kas Eesti saab kergejõustiku EMil vähemalt kaks medalit?

Vaata, kuidas tahad, üks peaks olema kindel: Gerd Kanter toob suvel EMilt vähemalt mingisugusegi medali. Hoopis põnevam küsimus on, kas möödunud talvel sisevõistlustel hiilanud Ksenija Balta ja Mikk Pahapill kerkivad pärjatute hulka ka «päris» võistlustel.

Balta on juba mitu hooaega tõestanud, et heal päeval võib ta võita keda tahes, miks ei võiks see juhtuda EMil Barcelonas. Medaliheitlusse sekkumiseks on kõik võimalused ka Pahapillil, ent seni on heade eeldustega mees liikunud ebastabiilselt ning võimetekohast punktisummat pole ta siiani kogunudki. 

Kas aga leidub veel mõni üllataja? Andrus Värnik? Miski pole ju võimatu…
Postimees usub, et Eesti võidab kergejõustiku EMilt vähemalt kaks medalit.

Kas Ott Tänak võidab mõnel MM-rallil?

Pirelli rallitiimi pääsemiseks korraldatud tiheda valikusõela läbimisel näitas Tänak, et temas on midagi rohkemat kui tavaline noor rallimees. Ilmselt pole võimatu, et sõidu tasemelt võikski Tänak mõnel kruusarallil oma klassis kõige kõrgemate kohtade eest võidelda. Suurem küsimus on Pirelli tiimi autodes, õigemini nende ettevalmistuses. Kui tehnika töötab laitmatult, võib Tänak end aga konkurentsist läbi närida.

Postimees usub, et Tänak võidab MM-sarjas mõnel võistlusel N-rühma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles