Armstrongi dopingusaagas on oodata uusi ja šokeerivaid paljastusi

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lance Armstrongi dopingutarvitamisest tehtud grafiti.
Lance Armstrongi dopingutarvitamisest tehtud grafiti. Foto: SCANPIX

Eile valiti Rahvusvahelise Jalgrattaliidu UCI uueks presidendiks britt Brian Cookson, kes võtab selle ameti üle Pat McQuaidilt. Samas on juba Cookson teada andnud, et tema jaoks on ülimalt oluline võitlus dopingu vastu ja ta soovib tuua selgust ka vanades dopingulugudes. Teiste seas soovib ta, et Lance Armstrong avaldaks detailselt, kuidas ta omal ajal dopingut tarvitas.

Eilsel hääletusel heitles Cookson UCI presidendi ametikoha eest McQuaidiga ning võitis tulemusega 24:18. Seejärel kirjutas Armstrong kiire teate Twitterisse: «Hallelujah.»

Armstrong on andnud varasemalt teada, et ta on valmis tegema nö jalgratturite tõekomisjonis üksikasjalikke ülestunnistusi seoses enda dopinguskandaaliga. Teatavasti ongi Cooksinil taoline plaan olemas ja ta julgustab nii rattureid, meeskondade liikmeid ja ka teisi jalgrattaspordiga seotud inimesi tegema ülestunnistusi seoses dopinguga, kirjutab AP.

«Mul on alati hea meel, kui keegi on minu valituks osutumise üle õnnelik,» viitas Cookson Armstrongi Twitteri postitusele.

Eelpool mainutud tõekomisjoni rajamine on Cooksoni sõnul tema esimeste ülesannete seas. «Me peame vastava struktuuri võimalikult kiiresti paika panema. Loomulikult on Lance Armstrong üks nendest inimestest, keda me soovime selles protsessis näha,» sõnas Cookson. «Loodan selleni jõuda võimalikult kiiresti.»

USA Jalgrattaliidu tegevjuht Steve Johnson teatas seepeale, et ka tema julgustab selles olukorras Armstrongi ja soovib, et endine rattur annaks detailse ülestunnistuse. «Ma tahaksin, et Lance oleks osa lahendusest, mitte osa probleemist,» sõnas Johnson. «Selleks tuleb rääkida juhtunust ja olla osaline kavandatavas protsessis. On äärmiselt oluline, et kõik tuleks avalikuks ja me saaksime siit edasi liikuda.»

Seni on Armstrong ainult tunnistanud dopingu tarvitamist, kuid ta ei ole rääkinud täpsematest detailidest ning samamoodi on jäänud varjatuks ka tema abimehed. 2005. aastal UCI presidendiks tõusnud McQuaidi on süüdistatud aga selles, et just tema juhtimisel mätsis UCI Armstrongi dopinguskandaali esmalt kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles