Meeste grupisõidu võit läks Portugali, kõik eestlased katkestasid

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alberto Rui Costa tähistamas MM-tiitlit.
Alberto Rui Costa tähistamas MM-tiitlit. Foto: SCANPIX

Itaalias Firenzes toimunud jalgrattasõidu MMil võitis meeste grupisõidus kulemdali portugallane Alberto Rui Costa, kes edestas finišispurdis hispaanlast Joaquim Rodriguez.

Pronksmedali teenis hispaanlane Alejandro Valverde, kes kaotas võitjale 16 sekundit. Esimesena jäi medalita itaallane Vincenzo Nibali, kes jäi lõpuspurdis alla Valverdele.

Stardis oli täna ka kolm eestlast, kellest keegi finišisse ei jõudnud. Esimesena jättis võistluse pooleli kukkunud Alo Jakin ning umbes poolel võistlusmaal jätsid sõidu pooleli ka Tanel Kangert ja Gert Jõeäär.

Tulemused:

1. Alberto Rui Costa (Portugal) 7:25.44

2. Joaquim Rodriguez (Hispaania) +0.00

3. Alejandro Valverde (Hispaania) 0.16

4. Vincenzo Nibali (Itaalia) 0.16

5. Andri Grivko (Ukraina) 0.31

6. Peter Sagan (Slovakkia) 0.34

7. Simon Clarke (Austraalia) 0.34

8. Maksim Iglinski (Kasahstan) 0.34

9. Philippe Gilbert (Belgia) 0.34

10. Fabian Cancellara (Šveits) 0.34

Võistluse käik:

Rui Costa saab kuldmedali, Rodriguez lõpetab teisena, Valverde kolmandana ja Nibali jääb esimesena medalita.

Käib viimane kilometer, Costa on saanud Rodriguezile järgi.

Rodriguez on eest ära, Rui Costa läheb talle järele, Valverde ja Nibali jagavad tõenäoliselt viimase medali.

5 km lõpuni. Ees on neli meest: Nibali, Rodriguez, Valverde ja Rui Costa.

Algab viimane ring (lõpuni 16 km). Peagrupp on koos ja kedagi ei ole eest ära lastud, peagrupis on veel umbes 50 meest.

Jooksikud on kinni püütud.

Nibali pingutab kõvasti meeskonna saateauto tuules ja jõuab peagrupile taas järgi.

32 km lõpuni. Peagrupis on aktiviseerunud belglased.

Huzarski ja Visconti on koos ees, peagrupp jääb maha 1.03ga. Favoriitidest kukkus vahepeal Nibali, kes peab nüüd oma jõududega peagruppi tagasi jõudma.

44 km lõpuni. Huzarski on üksinda ees, talle on järele tulemas Visconti, kes jääb liidrist maha 12 sekundit. Peagrupp on ühe minuti ja 42 sekundi kaugusel.

Huzarski on jäänud nüüd üksinda ette, Barta jäi maha.

Jooksikute jõud hakkab raugema ning nende edumaa peagrupi ees on juba alla ühe minuti.

66 km lõpuni. Liidritel on jäänud läbida veel neli ringi, jätkuvalt on ees Barta ja Huzarski. Peagrupi eesotsas on rohkem näha nüüd juba prantslasi ja ka belglasi.

83 km lõpuni. Jooksikutest on endiselt ees Barta ja Huzarski ning nende edumaa on vahepeal suurenenud 3.25-le.  Peagrupi ees teevad endiselt tööd itaallased. Samal ajal hakkab peagrupi esimesse ossa juurde tulema ka Belgia rattureid.

93 km lõpuni. Itaallased teevad peagrupis jätkuvalt tempot, jooksikutest on ees veel vaid Barta ja Huzarski.

Teisel ringil oli hulk kukkumisi ning Kangert jäi oma grupiga maha. Ta sikutati küll peagruppi, kuid siis hakkasid itaallased ees vedama. Tekkis kummipael, tagumised, ka Kangert, jäid maha. Seltskond veel proovis järgi võtta, kuid tulutult. Kinnitamata andmetel on nii Jõeäär kui Kangert katkestanud. Esimeses grupis neid igatahes pole.

Jooksikute seas on nüüdseks järele jäänud neli meest: Godoy, Brandle, Barta ja Huzarski. Cancellara on samal ajal peagruppi tagasi jõudnud.

100 km lõpuni. Jooksikute edumaa on nüüd ainult 1.35. Samas on peagrupist maha jäänud sellised favoriidid nagu Froome ja Cancellara. Kui Cancellara pidi arvatavasti ratast vahetama, siis Froome kaotab juba peagrupile üle kahe minuti ja tema võistlus kõrge koha nimel on tänaseks läbi.

127 km lõpuni. Jooksikute edumaa on 3.35. Peagrupi ees teevad tööd endiselt itaallased, peagrupi eesotsas on näha ka mitmeid hispaanlaseid (Contador, Rodriguez, Moreno, Valverde), kolumbialasi (Uran, Betancur) ning seal on näha ka Cancellarat, Gilbertit, Froome’i ja Saganit.

Kui pool maad ehk 136 km sõidetud, püsib Kangert peagrupi lõpuosas 88. kohal, vahe jooksikutega 4.30

143 km lõpuni. Nicolas Roche kaotab peagrupile kolm minutit ning Bradley Wiggins ja Mark Cavendish seitse minutit. Tundub, et nende sõit saab peagi sõidetud. Samal ajal üritavad Rigoberto Uran, Rafal Majka ja Edvald Boasson Hagen peagruppi tagasi jõuda. Jooksikute edumaa peagrupi ees on 4.38.

Viimaste teadete kohaselt on kukkumisse sattunud Vuelta võitja Chris Horner ning Lõuna-Aafrika Vabariigi rattur Daryl Impey.

Jooksikute edumaa peagrupi ees on 6.31. Itaallased on toonud võistlusesse elevust ning varuvõistleja Simone Ponzi sõnul kulgeb praegu kõik plaanitult. «Rääkisime viimase kolme päeva jooksul taktikast ja kehva ilma korral oligi meie plaan selline,» sõnas Ponzi Itaalia telekanalile RAI.

Asjatundjad arvavad, et siis, kui 100 km jääb sõita, läheb paugutamiseks ja peagrupp lüüakse laiali.

Tanel Kangert püsib grupi tagumises osas, kus on ohutum. Gert Jõeäär julgestab teda eespool. Probleem on vihmaga, mida ajuti kallab. Ratturid on märjad ja läbi külmunud, sest hoogu pole veel üles võetud, et sooja saada.

Alo Jakin kukkus ja katkestas võidusõidu. «Vihmaga on rada, õigemini värvitud teemärgid, meeletult libedad. Üks pani ees käntsu, jäin seisma ja siis tuli keegi täiega selga. Kukkusin põlvili ja lohisesin mööda asfaldi. Põlved puru, see pole midagi, aga ratas läks katki. Kuni uue sain, oli grupp eest läinud. Midagi polnud teha, katkestasin,» sõnas Jakin Postimehele.

Nüüd on grupi peas juba terve Itaalia koondis ning tehakse korralikult tööd.

156 km lõpuni. Lisaks brittidele on peagrupi etteotsa tulnud ka hispaanlased (Alejandro Valverde, Luis Leon Sanchez) ning itaallased (Luca Paolini ja Michele Scarponi). Tasapisi üritatakse tempot tõsta, et vähendada seeläbi lõpus näiteks Peter Sagani ja Fabian Cancellara võimalusi.

160 km lõpuni. Nüüd hakatakse läbima 16 km pikkuseid ringe ehk võistluse lõpuni on jäänud 10 ringi. Jooksikute edumaa peagrupi ees on 7.44.

178 km lõpuni. Peagrupis teevad jätkuvalt tempot britid. Jooksikute seas on endiselt Yonder Godoy, Matthias Brandel, Jan Barta, Bartosz Huzarski ning Rafaa Chtioui. Jooksikute edumaa on 5.50.

200 km lõpuni ning peagrupp tuleb jooksikutele lähemale, Cavendishi poolt seatava tempo järgi sõitev peagrupp kaotab jooksikutele 5.50. Võistlus toimub ikka vihmastes oludes.

Britid kontrollivad jätkuvalt peagrupis tempot, peagrupi ees teevad tööd Luke Rowe ja Steve Cummings. Jooksikute edumaa peagrupi ees on 7.07.

Cavendish on endiselt peagrupi ees tööd tegemas, jooksikute edumaa on 7 minutit ja 38 sekundit.

222 km lõpuni. Jooksikute edumaa on ligi seitse minutit, peagrupi ees teeb viimasel ajal tööd britt Mark Cavendish.

Vaikselt hakkab pilve tagant paistma ka päike, jooksikud on seni teinud koos korralikult tööd ja nende edumaa on korralik.

240 km veel sõita (distantsi kogupikkus on 272,3 km). Liidrite edumaa on juba 5.30. Vahepeal jääb peagrupist maha Vincenzo Nibali, kuid meeskonnakaaslane Rinaldo Nocentini aitab ta gruppi tagasi. Nibali rattal oli mõningaid tehnilisi probleeme. Peagrupis sõidavad ka kõik eestlased.

Peagrupi eest on põgenenud ka esimesed õnneotsijad. Jooksikute seas on Venezuela rattur Yonder Godoay, austerlane Matthias Brandle, tšehh Jan Barta, poolakas Bartosz Huzarski ja tuneeslane Rafaa Chtioui. Jooksikute edumaa on juba peaaegu viis minutit. Ilmastikuolud on jätkuvalt kehvad.

Nagu juba ette ennustati, siis täna sõidetakse meeste grupisõit väga vihmastes oludes.

Start on antud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles