Olümpiapilet käes, kuid võistelda pole õigust

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestist pärit Natalja Zabijako ja Venemaa kodanik Aleksandr Zabojev teenisid endale olümpiakoha, kuid praeguse seisuga nad võistlema ei pääse.
Eestist pärit Natalja Zabijako ja Venemaa kodanik Aleksandr Zabojev teenisid endale olümpiakoha, kuid praeguse seisuga nad võistlema ei pääse. Foto: Peeter Langovits

Paarissõitjad Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev saavutasid Saksamaal Oberstdorfis peetud olümpia valikvõistlusel 7. koha. Olümpiakohtade eest võistelnud paaridest oldi aga kolmandad ja see tagas Eestile olümpiapileti. Praeguse seisuga ei saa aga Zabijako ja Zabojev ise seda pääset kasutada. Takistuseks Zabojevi Venemaa kodakondsus.

Zabijako ja Zabojev on koos uisutanud umbes aasta. Enne seda oli Eestist pärit Zabijako paaris ukrainlase Sergei Kulbatšiga. 2011. aasta detsembris sai aga Zabijako tõsise seljatrauma ning partner polnud valmis koos võistluspausi pidama. Nii jäigi Eesti uisutaja üksinda, kuniks mullu oktoobris alustas koostööd 24-aastase venelase Zabojeviga.

MMil ja EMil pole probleemi

Iluuisutamises pole erinevatest riikidest pärit sõitjatega paarid haruldus. Neil tuleb vaid määratleda, kumma partneri riiki nad esindavad ja uks EMile ja MMile on valla. Olümpial kehtivad aga märksa karmimad reeglid ja erineva kodakondsusega paaridel sinna asja pole.

Eesti Uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura sõnul on Zabojev valmis võtma endale Eesti kodakondsuse ja lisaks Sotši olümpiale pürgima ka nelja aasta pärast toimuvale spordipeole.

«Kodakondsuse saamine ei sõltu mõistagi ainult meist, vaid valitsusest ja Eestis kehtivast kodakondsuspoliitikast,» tõdes ta. Juhul kui Zabojevil ei õnnestu Eesti kodakondsust saada, jääb Eesti paarissõit olümpial esindamata. Kuura sõnul pole lihtsalt rohkem rahvusvahelisel tasemel paare, keda oleks võimalik suurvõistlusele saata.

Varasemad loobujad

Teadupärast on Eesti kodakondsuspoliitika konservatiivne ning viimastel aastatel pole eriliste teenete eest enam sportlastele kodakondsust antud.

Põhjuseks on kindlasti ka see, et vähemalt kaks sportlast on viimasel hetkel teatanud, et nad ei soovi oma eelmise kodumaa passist loobuda. Topeltkodakondsus on aga Eestis keelatud. Nii juhtus Venemaalt pärit kõrgushüppaja Tatjana Kivimägi ja ameeriklannast iluuisutaja Caitlin Malloryga.

Mallory ja Kristjan Rand sõitsid endale välja Vancouveri olümpia pääsme jäätantsus, kuid võistelda seal ei saanud. Nende asemel sõitsid olümpiale hoopis Kristjani noorem vend Taavi Rand ja Irina Štork.

Rand ja Štork üritasid olümpiale pääsu ka tänavu, kuid võistlus ebaõnnestus ja nad leppisid Oberstdorfis 19. kohaga. Seega jäävad nelja aasta tähtsaimast jõuproovist eemale. Juba varem Eestile olümpiakoha taganud Jelena Glebova oli Saksamaal naiste üksiksõidus 11.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles