Kas Klitško ajastu saab otsa?

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Klitškol (vasakul) on käevang meistritiitlivöösid täis. Kaotuse korral tuleb need viimseni Aleksandr Povetkinile ulatada.
Vladimir Klitškol (vasakul) on käevang meistritiitlivöösid täis. Kaotuse korral tuleb need viimseni Aleksandr Povetkinile ulatada. Foto: Reuters / Scanpix

Kui Klitško tahab saada legendiks, ei tohi ta kaotada. Kui Povetkin tahab saada tõsiseltvõetavaks tšempioniks, peab ta võitma.

Laupäeva hilisõhtul lähevad Moskvas kokku kaks praegust vägev raskekaalupoksijat, Vladimir Klitško ja Aleksandr Povetkin. Matš on küll oodatud, kuid vähesed usuvad, et Povetkin suudab lõpetada Klitško ajastu ning röövida temalt neli meistrivööd.   

Kummati ei oska asjatundjad Klitško ja Povetkini matši kõlavalt tituleerida, kuigi tegu on kahtlemata viimaste aastate suurejoonelisima raskekaalupoksi lahinguga. «Sajandi matš» väga ei kõla, sest millenniumi alguses nüpeldas Lennox Lewis – viimane raskekaalu absoluutne tšempion – nimekaid vastaseid alates Mike Tysonist, lõpetades Vitali Klitškoga.

Huvitaval kombel pole ei Klitškol ega Povetkinil peale kuhja dollarite võita suurt midagi. Kui Klitško vastase läbi tümitab, saab ta vööle veel ühe kesise vastase skalbi. Juhtub vastupidi, tuleb Povetkinil alles hakata tõestama, et ta on tõsiseltvõetav poksija.

Povetkin pole vaatamata sellele, et on võitnud kõik 26 profimatši, hetkel muud kui promootorite poolt läikivaks lihvitud nimi. Ta ei ole iial kohtunud ligilähedaseltki nii kõva vastasega kui Klitško. Ruslan Tšagajevi, Andrzej Wawr­zyki, Marco Hucki ning «taatide» Hasim Rahmani ja Cedric Boswelli alistamine ei anna talle vähimatki põhjust uhkusega rinnale trummeldada ja end kellekski pidada. Piinlik seegi, et lisamaks matšile veidigi kaalu, omistas WBA Povetkinile tavapäratu ja absurdse tavameistri tiitli. WBA supermeistri tiitel (lisaks IBF, WBO, IBO vööd) on Klitško käes.

Halli ajastu tšempion

«Teen kõik, et Povetkini ilus statistika ära rikkuda. Tean, et see on keeruline, kuid üritan võita nokaudiga,» ähvardas Klitško ning lisas, et midagi poliitilist ei tasu eelseisvast lahingust otsida, kuigi paljude arvates lähevad kokku riikide tasemel Venemaa ja Ukraina.

Jah, Klitškol on ette näidata palju võite (60, neist nokaudiga 51), ent mitte säravaid. Ta pole läbi klohminud kedagi suurtest, pole nendega kohtunudki. Tšempionitiitleid on ta korjanud pärast Marcus McIntyre’i, Joseph Chingangu, Paea Wolfg­rammi, Chris Byrdi, Fabio Moli, Lamon Brewsteri, Samuel Peteri ja David Haye alistamist. Vaid viimast võib veidi tõsisemaks tegijaks pidada, kui tedagi.

Samas pole Klitško süüdi, et raskekaalupoksi praegune ajastu on hall ja võimaldab tal valitseda. Klitško käes on vähemalt üks meistrivöö olnud seitse ja pool aastat järjepanu ning ses arvestuses on ukrainlane ajaloos Joe Louise (11 aastat, 8 kuud, 8 päeva) järel teisel kohal. Tiitlit on Klitško edukalt kaitsnud järjest 14 puhul. Enamat on suutnud Louis (25) ja Larry Holmes (20). Legendiks võib ukrainlane asjatundjate arvates saada vaid siis, kui lööb üle Louise rekordid, siis lihtsalt tuleb ta Suureks Poksijaks kuulutada.

Palju loodavad, et Povetkin näitaks Klitškole koha kätte – see lööks poksiõhu veidigi värskemaks –, kuid vähesed usuvad seda. Klitško on vastasest suurem, kiirem, tugevam, kogenum ja kavalam ning teab, kuidas jalul püsida. Kolm meest, Brewster, Corrie Sanders ja Ross Puritty on suutnud Klitško alistada (viimati üheksa aastat tagasi), kõik nokaudiga, kuid see trio on märgatavalt võimsama löögiga kui Povetkin ning nad on ääretult agressiivsed.

Täis tribüünid ja miljonid

Povetkini kasuks räägib pelgalt võitude-kaotuste statistika. Ta on lühike, mitte just jõuline ning elus alistanud vaid ühe pika vastase, Wawrzyki, kuid poolakas etendas tookord poksikoti rolli. Spetsialistid imestavad, kuidas on promootorid suutnud Povetkinile aastate jooksul ette ajada kesiseid poksijaid, ning nopivad välja vaid kaks, keda matši toimumise ajal võis enam-vähem tugevaks pidada. Mõlemat – Hucki ja Eddie Chambersi – võitis venelane napilt, kohtunike häältega.

Isegi Povetkini mänedžer Andrei Rjabinski ei kuuluta hoolealust juba ette võitjaks, nagu poksimaailmas tavaks, vaid teatab: «Povetkin on maailmas üks väheseid, kes VÕIB Klitškole tuule alla teha. Ta on ehtne vene mees ega karda kuraditki.»

Povetkini leer alustas eile psühholoogilist rünnakut ning lisas tiimi skandaalse poksija Dereck Chisora, kes jäi eelmisel aastal alla Vitali Klitškole. Chisora ülesandeks on matši eel jälgida ukrainlase käte sidumist ja teha kindlaks, et kõik oleks ikkagi määrustepärane. Chisora ja Klitško klaarisid sel suvel omavahel arveid Ibiza ööklubis ja kindlasti on ukrainlasel meeles, kuidas britt talle eelmise aasta veebruaris suutäie vett näkku sülitas.

Asjatundjad siiski ei usu, et tiitlikaitsja vaim on murtav. Nende koondhinnang kõlab: Klitško võidab 8. raundis nokaudiga.

Saab seljatäie meistrivöid endale, kes saab, Moskva Olimpiiski spordihall, kuhu mahub 35 000 pealtvaatajat, on välja müüdud, Klitško pistab igal juhul tasku 17,5 ja Povetkin 5,8 miljonit dollarit ning kõik on rahul. Loodetavasti ka publik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles