Üllatusmees Kaldvee: ma pole ennast nii kasti veel sõitnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martten Kaldvee
Martten Kaldvee Foto: Nordic Focus

110, 83, 118, 7… ei, need pole suvaliselt ritta laotud numbrid. Need on hoopis laskesuusataja Martten Kaldvee tulemused tänavuses MK-sarjas.



Kaldvee jahmatas laupäeval nii spordifänne, treenerit kui ka iseennast, saades Oberhofi MK-etapil meeste 10 km sprindis ühe möödalasu juures 7. koha. «Olen ise ka üllatunud. Ma ei oskagi selgitada, kust selline tulemus tuli,» sõnas 23-aastane Kaldvee naerdes.

«Koht on muidugi üllatus, aga see, et ta hästi tegi, ei olnud enam üllatus, sest ta on sel hooajal oma suusakiirust juba näidanud,» lisas koondise peatreener Hillar Zahkna. «Seitsmes koht ei tulnud ainult laskmise najalt, ta sõitis ka tugevalt.»

Enne Oberhofi etappi oli Kaldvee sel hooajal MK-sarjas vaid korra sprindis võistelnud – Pokljukas, kus koondise liider Roland Lessing sai 16. koha, tuli Kaldveel leppida võistlejaterivi tagumise otsa ehk 118. kohaga. «Pokljukas õnnestus mul sprindis kaheksa trahvi lasta,» meenutas Kaldvee luhtaläinud võistlust. «Sellepärast mõtlesin nüüd enne starti, et vaadates oma eelnevaid võistlusi, oleks hea, kui sellise tuulega kolme-nelja trahviga pääseks.»

Võistlus keset tormi


Sarnaselt reedese naiste sprindiga möllas Oberhofis ka laupäeval meeste sõidu ajal marutuul. Zahkna tunnistas, et oli veendunud, et võistlus jäetakse ära. «Sellise tormiga ei ole kunagi võistlust olnud,» sõnas Zahkna. «Olin alguses üllatunud, et üldse start anti, arvasin, et ei tule võistlust. Õnneks eksisin.»

Seda hinnatavam on Kaldvee tulemus – vaid kolmandana lõpetanud rootslane Carl Johan Bergman suutis mõlemad tiirud puhaste paberitega läbida, 4. koha saanud norralane Halvard Hanevold eksis sarnaselt Kaldveega püstitiirus ühel lasul. Lisaks neile pääses ühe trahviringiga korealane In-Bok Lee, kes sai 74. kohaga. 

Narusk punktikohal


Alles teist hooaega tõsisemalt laskesuusatamisega tegelev Kaldvee kasutas selleks hooajaks valmistudes murdmaasuusatamise koondise peatreeneri Mati Alaveri abi.

«Kui võrrelda selle vormiga, mis mul 2006. aastal veel murdmaasuusatamisega tegeledes oli, hakkan vaikselt sellele joonele jõudma,» arutles Kaldvee, kuidas treeningplaani muutmine talle kasuks on tulnud. Laupäeval kaotas ta sõidu võitnud venelasele Jevgeni Ustjugovile 27,6 sekundit. «Hommikul enesetunne nii hea küll polnud, et võinuks nii kõva sõitu loota.»

54. numbri alt startinud Kaldvee oli pärast esimest lasketiiru 12. kohal ning pärast teist tiiru tõusis 6. kohale.

«Kui päris aus olla, siis ma pole ennast nii kasti veel sõitnud,» tunnistas Kaldvee tund pärast võistlust. «Jalad on siiamaani päris rasked.»

Kaldvee senine parim tulemus pärines mullustelt maailmameistrivõistlustelt, kus ta sai 20 km sõidus 45. koha. Just sellel distantsil loodab noormees ka Vancouveri olümpial oma parima tulemuse teha.

«Selle panime Alaveriga juba maikuus plaane tehes paika, et 20 km Vancouveris on minu põhivõistlus,» kinnitas Kaldvee, kes oleks rahul kohaga 30 seas. «Olümpiamängud on sportlastele ikka nagu püha lehm, minu jaoks on iga start, mis seal teen, samm edasi minu karjääris.»

Kui palju Oberhofi 7. koht enesekindlust juurde andis? «Enesekindlus on voorus, aga liiga enesekindel ei saa ka olla, natuke tuleb võistlust ikka karta,» ei hakanud Kaldvee pilvedesse tõusma. «Peab meeles pidama, et sinuga koos on stardijoonel veel 120 inimest ja kõik on samamoodi suvel pingutanud ja trenni teinud, sealt võib igaüks vabalt etteotsa sõita, see ei ole üldse nii ulme.»

Lisaks Kaldveele jõudis punktikohale esimest hooaega laskesuusatajana võistlev Priit Narusk. Oberhofis MK-debüüdi teinud Narusk lõpetas 33. kohaga. Kauri Kõiv jäi esimesena punktikohalt välja, saades 41. koha. Stardinimekirjas oli ka Priit Viks, kes aga haigestumise tõttu ei võistelnud.

Altenbergis peetud IBU karikasarja etapil sai Elisabeth Juudas naiste sprindis 45. ja Kristel Viigipuu 49. koha. Ühtlasi täitsid mõlemad neiud olümpianormi.

Kuningas Bjørndalen võitis jälle

Ole Einar Bjørndalen tõestas eile Oberhofi MK-etapil, et teda ei kutsuta ilmaasjata laskesuusatamise kuningaks. Jaanuari lõpus 36-aastaseks saav norralane eksis meeste 15 km ühisstardiga sõidus nelja lasketiiru peale vaid korra ning võttis mäekõrguse võidu, edestades 2. koha saanud ameeriklast Tim Burke’i 1.02,9ga ja kolmandana lõpetanud poolakat Tomasz Sikorat 1.40,6ga. Burke eksis tiirudes kahel ja Sikora kolmel lasul.

Bjørndalen on oma karjääri jooksul võitnud nüüd koguni 92 MK-etappi, neist ühe murdmaasuusatamises. MK-sarja üldarvestuses tõusis ta 8. kohalt kuuendaks, liidrisärgi sai enda kätte tagasi Burke.

Naiste 12,5 km ühisstardiga sõidus võidutses kodupubliku suureks rõõmuks Andrea Henkel. Kaks möödalasku teinud sakslanna edestas teisena lõpetanud rootslannat Helena Jonssonit 23,4 sekundiga. MK-sarja üldliider tegi samuti kaks möödalasku ning kasvatas tänu 2. kohale üldarvestuses edumaa 98 punktile. (PM)

TABLOO
Laskesuusatamise MK-etapp Oberhofis

Mehed.
10 km sprint: 1. Jevgeni Ustjugov (Venemaa) 28.45,0 (3), 2. Michael Greis (Saksamaa) +2,8 (2), 3. Carl Johan Bergman (Rootsi) +8,2 (0), 4. Halvard Hanevold (Norra) +10,4 (0), 5. Emil Hegle Svendsen (Norra) +14,1 (2), 6. Anton Šipulin (Venemaa) +26,3 (3), 7. Martten Kaldvee +27,6 (1).
15 km ühisstart: 1. Ole Einar Bjørndalen (Norra) 38.57,3 (1), 2. Tim Burke (USA) +1.02,9 (2),
3. Tomasz Sikora (Poola) +1.40,6 (3), 4. Jevgeni Ustjugov (Venemaa) +1.49,2 (5), 5. Arnd Peiffer (Saksamaa) +1.55,9 (5), 6. Alexander Os (Norra) +2.03,9 (4).
MK-sarja üldseis: 1. Tim Burke (USA) 329 punkti, 2. Jevgeni Ustjugov (Venemaa) 326, 3. Simon Fourcade (Prantsusmaa) 301 … 36. Roland Lessing 79, 55. Martten Kaldvee 36, 76. Indrek Tobreluts 15.
Naised.
12,5 km ühisstart: 1. Andrea Henkel (Saksamaa) 40.53,6 (2), 2. Helena Jonsson (Rootsi) +23,4 (2), 3. Tora Berger (Norra) +40,3 (2), 4. Martina Beck (Saksamaa) +51,3 (3), 5. Vita Semerenko (Ukraina) +54,3 (2), 6. Olga Zaitseva (Venemaa) +1.15,3 (4).
MK-sarja üldseis: 1. Helena Jonsson (Rootsi) 450 punkti, 2. Anna Carin Olofsson-Zidek (Rootsi) 352, 3. Svetlana Sleptsova (Venemaa) 337 … 66. Kadri Lehtla 19.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles