Kas kuulirahe hävitab suvise suure jalgpallipeo?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünnakus raskeid vigastusi saanud Togo jalgpallimeeskonna väravavahi Kodjovi Obidale elu suudeti päästa.
Rünnakus raskeid vigastusi saanud Togo jalgpallimeeskonna väravavahi Kodjovi Obidale elu suudeti päästa. Foto: Reuters/ScanPix

Tihti probleemidega heitlev Aafrika jalgpall sai reedel oma ajaloosse taas ühe musta peatüki.


Kas Togo jalgpallimeeskonna pihta suunatud automaadivalangud võivad saada saatuslikuks


ka suvisele MMile?



Eile alanud Aafrika jalgpallimeistrivõistlused said verise alguse, kui reede õhtul avasid turniiri võõrustavas Angola eksklaavis Cabindas mässajad tule Togo jalgpallimeeskonna pihta. Surma said võistkonna bussijuht, meeskonna abitreener ja pressiesindaja.



Kui vahepeal oli ohus ka väravavaht Kodjovi Obilale elu, siis nüüdseks on tema olukord stabiliseerunud.



Togo loobus turniirist


Kuigi Togo jalgpallikoondis soovis juhtunust hoolimata Angolasse jääda, kutsus riigi peaminister Gilbert Houngbo rahvusmeeskonna koju tagasi.



«Kahjuks otsustasid meie riigijuhid, et peame turniirilt eemale jääma. Seega pakime asjad kokku ja lendame koju,» sõnas igapäevast leiba Inglismaa suurklubis Manchester City teeniv koondise kapten Emmanuel Adebayor Prantsusmaa raadiole RMC.



Et koondis turvaliselt koju jõuaks, andis riigi president Faure Gnassingbe meeskonna käsutusse oma lennuki.



Kui Aafrika meistrivõistlused algasid eile vahejuhtumile vaatamata, siis murepilved on tekkinud ka Lõuna-Aafrika Vabariigi kohale, kus suvel peetakse MM-finaalturniir.



«See on Aafrika jalgpallile tõsine löök. Loomulikult seostatakse tulistamist ka suvel toimuva MMiga. See sündmus annab kriitikutele, kes on Aafri­kas peetava finaalturniiri vastu, kõvasti trumpe juurde,» leidis Togo koondise endine peatreener, sakslane Otto Pfister The Guardianiga vesteldes.



Lõuna-Aafrika Vabariik on eelseisvasse MMi investeerinud palju raha ning president Jacob Zuma sõnul on tegemist tähtsaima aastaga riigi ajaloos pärast apartheidi lõppu.



Angolas Aafrika jalgpallimeistrivõistluste avamisel osalenud Zuma kinnitas, et tema juhitav riik on endiselt 100 protsenti valmis võõrustama suvist MM-finaalturniiri.



Kuigi Angolas tegutsevate mässajate ja Lõuna-Aafrika Vabariigis toimuva MMi vahel ei ole mingit seost, kaaluvad kindlasti nüüd paljud turistid, kas ikka tasub Aafrikasse omadele kaasa elama sõita.



Teadupärast on Lõuna-Aafrika Vabariik küllaltki kõrge kuritegevuse tasemega riik ning tulistamine ei lisa MM-finaalturniiri eel kellelegi kindlust.



Suvise suurvõistluse korralduskomitee esimees Danny Jordaan usub, et suurt mõju Cabindas toimunud tulistamine neile siiski ei avalda. «Kõik teavad, et iga riik vastutab ise oma turvalisuse eest, ja Angolas juhtunu ei muuda midagi seoses Lõuna-Aafrikas toimuva MMiga,» usub Jordaan. «Samamoodi võib väita, et kui Hispaanias peaks lõhkema mõni pomm, on ohus Londoni olümpiamängud.»



Samas võib naftarikkas Cabindas aset leidnud tulistamine anda surmahoobi järgnevatele Aafrika meistrivõistlusele. Kuna turniir toimub keset klubihooaega, on Euroopa suurmeeskonnad oma mängijaid turniirile alati raske südamega lubanud. Nüüdne juhtum võib edaspidi saada aga kaalukaks argumendiks, et oma pallureid rahvuskoondistesse mitte lubada.



Oht ähvardab endiselt


Kui arvesse võtta, et seitse tänavust Aafrika meistrivõistluste kohtumist peetakse Cabindas, kus mässulised võitlevad oma iseseisvuse eest, on tegemist peaaegu et tulega mängimisega.



Ohupiirkonnas peavad oma alagrupimängud ka Elevandiluurannik ja Ghana, kelle rivistusse kuuluvad sellised tippmängijad nagu Didier Drogba, Yaya Toure ja Michael Essien.



«See oli alles esimene rünnak, millele võivad järgneda veel mitmed samasugused,» vahendab The Guardian Cabinda iseseisvuse eest võitleva rühmituse FLEC juhi Rodrigues Mingase sõnu.



Sama rühmitus on juba 40 aastat võidelnud eksklaavi nafta- ja teemantivarude omandiõiguste eest. «Oleme täis otsustavust. Riik on sõjaseisukorras ning Cabindas viibimine on kõigile eluohtlik,» lisas Mingas.



Juhtunu järel teatas Aafrika jalgpalliliidu president Issa Hayatou, et sai Angola peaministrilt Antonio Paulo Kassomalt kinnituse: kõikide meeskondade ja mängude turvalisust suurendatakse oluliselt. Samas on see ka hädavajalik, kuna teine sarnane juhtum võib anda Aafrika jalgpallile juba palju valusama hoobi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles