Mallory: tahtsin väga, et minust saaks Eesti kodanik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile leidsid jäätantsija Kristjan Rand ja tema partner Caitlin Mallory treeningute kõrvalt aega käia ka trükisooja            raamatu «Iluuisutamine Eestis» esitlusel. Kaanel on Rand oma eelmise partneri Grethe Grünbergiga. Fotod:
Eile leidsid jäätantsija Kristjan Rand ja tema partner Caitlin Mallory treeningute kõrvalt aega käia ka trükisooja raamatu «Iluuisutamine Eestis» esitlusel. Kaanel on Rand oma eelmise partneri Grethe Grünbergiga. Fotod: Foto: Liis Treimann

«Loodan, et minu otsus loobuda Eesti kodakondsuse taotlemisest ei pööra publikut meie vastu, kuigi natuke kardan seda,» tunnistas jäätantsija Caitlin Mallory päev enne iluuisutamise Euroopa meistrivõistluste algust Tallinnas.



22-aastane Mallory uisutab teist hooaega eestlase Kristjan Rannaga. Mullu kevadel avaldas paari Eestipoolne treener, meespartneri ema Lea Rand, et ameeriklanna tegi Eesti Uisuliidule avalduse ning soovib USA kodakondsuse Eesti oma vastu vahetada.



Teema tõusis uuesti päevakorrale, kui paar tagas sügisel Oberstdorfis olümpia kvalifikatsioonvõistlusel Eestile koha Vancouveri olümpiale. Novembri lõpus teatas Mallory, et otsustas kodakondsuse taotlemisest siiski loobuda.



«Olin natuke pettunud, et inimesed alguses minu peale vihased olid,» tõdes ta nüüd. «See oli minu jaoks raske otsus ja ma olin ka ise kurb. Tahtsin väga, et minust saaks Eesti kodanik ja me võiksime olümpiamängudel osaleda.»



USAs Michigani ülikoolis neuroteadust õppiva Mallory otsuse juures mängis suurt rolli just kõrgharidus. Nimelt kaotaks ta koos USA kodakondsusest loobumisega ka õiguse õppetoetusele. «Kui olin rääkinud advokaatide ja oma vanematega, saime aru, mida see minu jaoks tähendaks,» meenutas Mallory. «Niimoodi otsustades taganesin küll oma sõnadest, aga arvan, et elus tuleb lihtsalt vahepeal selliseid raskeid samme astuda. Ma ei leia, et olin valelik. Loodan, et inimesed mõistavad, et kaalusin seda tõsiselt ja võtsin selle otsuse vastu raske südame ja suure kahetsusega.»



Mallory tõrjus arvamuse, nagu oleks tal midagi Maarjamaa esindamise vastu. «Kindlasti ei tähendanud minu otsus, et ma ei soovi Eestit esindada, tahan jätkata teie riigi esindamist!» sõnas ta enesekindlalt.



Eestlase ja ameeriklanna partnerlusele mõjus mõnetine kriisiolukord Mallory kinnitusel üksnes hästi. «Ta on olnud suurepärane, pole minu peale üldse pahane olnud,» kiitis Mallory Randa. «Oleme teineteisega väga avameelsed olnud ja kõigest rääkinud, meist on viimase aasta jooksul saanud väga head sõbrad.»



Täna algaval EMil esitavad Mallory ja Rand esmalt kohustusliku tantsu, milleks seekord on tango. «Olen närvis, sest see on meie jaoks tähtis võistlus,» avaldas Mallory. «Ilmselgelt on meil natuke lisapinget, kuna võistlus on kodus.»



Ehk siis ameeriklanna peab Eestit siiski oma koduks? «Ma tunnen küll niimoodi,» lausus ta kelmika muigega. «Kõik on minu jaoks tuttav. Kui linna peal ringi kõnnin, siis on kohad juba tuttavad ja tekib selline kodutunne. See on mulle nagu teine kodu.»



Kui Mallory hinges on väike närvikõdi, siis Rand avaldas, et talle selline pinge meeldib. «Arvan, et kodupublik aitab mind. Mulle on alati meeldinud sõprade ees uisutada,» selgitas ta. «Tean, et mõnele ei meeldi, nad lähevad närvi, aga mind see just aitab, see ergutab mind. Muidu võistlen kaugel Ameerikas ja vähesed inimesed saavad aru, mida ma seal teen. Nüüd saan näidata kõigile, millega ma tegelen.»



Mullu Helsingi EMil 14. koha saanud paar loodab tänavu tulemust parandada. «Kui oma parima esituse teeme, oleme võimelised esikümnesse jõudma,» uskus Mallory.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles