Kais ja Vesik võivad teise paari olümpiale vedada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rivo Vesik (vasakul) ja Kristjan Kais
Rivo Vesik (vasakul) ja Kristjan Kais Foto: www.fivb.com

Sel suvel rannavõrkpallis algav, tennisest tuttav võistlus riik riigi vastu võib õnnestumise korral tuua Eestile lisakohti Londoni olümpiale.



Maailma karika nime kandva võistluse täpne formaat pole veel selge ja seetõttu on õhus palju küsimusi. Küll on paika pandud, et viiel kontinendil peetava MK kaudu saab Londoni olümpiale seitse mees- ja naispaari.



Lihtsustatult näeb uus sari välja järgmine. Tänavu toimuvad eelkvalifikatsioonimängud, millest võtavad osa madalama reitinguga riigid. Võimalik, et Eesti on avaringis vaba.



Tuleval suvel peetakse kvalifikatsiooniturniirid, mille paremad teenivad pileti 2012. aastal viie riigi osavõtul peetavasse kontinendi finaali, kust saavad olümpiale võitjad ehk kokku viis paari.



Kaks viimast kohta mängitakse välja olümpia valikturniiril, kuhu pääseb igalt kontinendilt kaks võistkonda. Seega on Euroopal võimalik MK kaudu saada olümpiale kuni kolm kohta.



Olümpiale pääseb 24 paari, World Touri (MK-sari) kaudu saavad pileti edetabeli 16 paremat, kuid mitte üle kahe ühest riigist. Üks  wild card läheb võõrustajatele.



Lahendamist vajab ka küsimus: kui riigil on MK-sarjas kaks paari 16 seas ja nad võidavad ka kontinendi MK, kas siis luuakse pretsedent ning üks maa saab olümpial välja panna kolm võistkonda?



Kuna kahe Eesti meespaari jõudmine World Touri kokkuvõttes 16 hulka on ebareaalne, saavad Kristjan Kais ja Rivo Vesik – kui nad sel suvel ikka koos mängivad – edu korral teise võistkonna olümpiale aidata. Ka naised (paaride koosseisud on lahtised) saavad seeläbi alternatiivse võimaluse.



Iga alaliit saadab MK-le kaks paari, kes mängivad kolme võiduni. Lahtine on, mismoodi selgub parim, kui seis on viigis 2:2. Üks võimalus on kahe paari põhjal moodustada segavõistkond.



Euroopa konföderatsiooni rannavõrkpallikomisjoni kuuluva Laos Lukase sõnul tegid nemad ettepaneku kaasata üks varumängija, keda saab vigastuse korral kasutada.



Uuest sarjast huvitatud riikidel oli võimalus end jaanuari keskpaigani kirja panna. Eesti registreeris end meeste ja naiste jõuproovile.



«Seni on rannavõrkpallurid rohkem omapäi tegutsenud. Nüüd suureneb alaliidu roll,» märkis Lukas. «Riik riigi vastu mängimine lisab intriigi ja lõhub tavapärast rutiini. Koondisse pääsemise nimel tekib konkurents.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles