Mälestused Toomas Ubast said raamatuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Uba töötas ETV spordisaadete toimetuses 1972. aastast kuni oma surmani aastal 2000.
Toomas Uba töötas ETV spordisaadete toimetuses 1972. aastast kuni oma surmani aastal 2000. Foto: Peeter Langovits

Tuleval kuul ilmub legendaarsest spordikom­mentaatorist Toomas Ubast raamat, kus oma ­mälestusi jagavad nii tema naine, lapsed, koolikaaslased kui ka omaaegsed tippsportlased.


Raamatu annab välja Menu Kirjastus ning mälestused on kokku kogunud spordiajakirjanik Gunnar Press. Raamatus jagavad oma kirkamaid mälestusi Toomas Ubast tema koolikaaslased, ETV kolleegid, abikaasa Mall Uba, pojad Tarmo ja Margus Uba ning mitmed tippsportlased.

Õigupoolest on peaaegu seesama raamat juba ilmunud 2003. aastal, mil selle koostas endine Eesti Televisiooni programmidirektor Voldemar Lindström, kuid raamat «Toomas: täpsemalt Heino Mikkinist Toomas Ubani. Üldistatult sport ja teleekraan. Kokkuvõtlikult ühe fanaatiku elutee» ei jõudnud kunagi poelettidele.

 «See oli mõeldud kinkeeksemplarideks ja oma majas levitamiseks,» selgitas Press, kes võttis nõuks tänavu raamatut täiendada ja laiema lugejaskonnani viia. «Raamat keskendub mälestustele Toomasest,» ütles Press ning rõhutas, et kohe kindlasti mitte ei nimeta ta seda elulooraamatuks. «Ma ei pretendeerinudki sellele.»

Pressi kinnitusel ei keskendu raamat vaid ühele perioodile Uba elus, vaid tervele elule sünnist surmani. Alates sellest, mil ta juba Tallinna 21. keskkooli 10. klassi õpilasena Eesti Raadios spordiuudiseid edastas ning kui suure kirega ta oma edaspidisesse spordikommentaatori ametisse suhtus. Ja lõpetades raske võitlusega lümfivähiga, mille tagajärjel Uba 2000. aastal 57-aastasena suri.

1972. aastal ETV spordisaadete juhina tööd alustanud Uba on kommenteerinud olümpiamänge 1980. aastal Moskvas, 1992 Barcelonas, 1996 Atlantas ja 2000. aastal Sydneys.

Toomas Uba Kilde
•    Ja nüüd finišeerib Berit Aunli, kes vahepeal on saanud lapse.
•    Bauer laseb maandumisel veidike alla.
•    Jaa, Wassbergist ei ole täna meest.
•    Viimasel kahel kilomeetril ei lasknud Matikainen kedagi oma rinnale.
•    Suusahüpetes tuleb kõik väljaulatuvad kehaosad aerodünaamiliselt kinni katta.
•    Neljateistaastastel tüdrukutel on praegu parim jooksuaeg.
•    Algab matk mööda isaste võitlusradu.
•    Kiirhaisutamises olid Nõukogude sportlased jälle tublid.
•    Salumets pani Metstaki istuma.
•    Suusastaadion on tehtud selliselt, et kõik naised käivad siin meie alt tiiru läbi.
•    Esimesena finišeerib ikka see, kellel rohkem elujõudu. Teised on juba rajalt lahkunud.
Raamatust «Uba. Toomas Uba», kogunud Raul Rebane ja Tõnu Tammaru

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles