Aborigeenide protest tegi venelastele nalja

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksana Domnina ja Maksim Šabalin.
Oksana Domnina ja Maksim Šabalin. Foto: Liis Treimann

Iluuisutamise EMil kahe etteaste järel jäätantsus võistlust juhtivad venelased Oksana Domnina ja Maksim Šabalin on sattunud Austraalia aborigeenide viha alla.



Kauge maa põlisasukaid viis endast välja venelaste originaaltants, kus nad kasutavad aborigeenide rahvatantsu elemente, vastavat riietust ning näomaalingut.



Aborigeene solvab eelkõige see, et Domnina ja Šabalin ei küsinud tantsu ja muusika kasutamiseks luba, pealegi tegevat Domnina liigutusi, mis originaalis on iseloomulikud hoopis meestele.



«Venelaste tants on aborigeenide kultuuri mõnitamine. Selle idee on meilt varastatud ning meie nõusolekut pole küsitud,» teatas Austraalia põlisrahva esindaja Sol Bellear. Väidetavalt on aborigeenide esindajad pöördunud protestiga Venemaa Austraalia saatkonna poole.



Rahvuslik motiiv

Eile jäält tulles kinnitasid Domnina ja Šabalin, et pole austraallaste protestist midagi kuulnud, ning kogu teema valmistas neile parajalt nalja. Huumoriga võtsid asja ka Venemaa ajakirjanikud, rääkides, et sellel hommikul oli vaid kaks olulist uudist – aborigeenide protest ning see, et Vladimir Putin keeras kinni Austraaliasse suunduva gaasijuhtme…



«Võistluspäeval pole me internetist uudiseid lugenud,» kinnitas Šabalin. Saanud teada, milles neid süüdistatakse, ta jätkas: «Austraallaste avaldus on kummaline. Sellisel juhul peaksid ju kõik esinejad oma tantsu jaoks luba küsima.»



Domnina lisas, et tänavu on originaaltantsu teema rahvuslik motiiv, ent samas pole kusagil kirjas, et see peab olema võistleja enda kodumaa rahvatants. Venelanna jutule lisas usutavust seegi, et vähemalt kaks paari esitasid Ameerika kantri stiilis tantsu.



Esimest korda tulid valitsevad maailmameistrid aborigeenidelt laenatud eeskavaga avalikkuse ette kolm nädalat tagasi peetud Venemaa meistrivõistlustel.



Põhjalik uurimistöö


Domnina sõnul uurisid nad kava koostades põhjalikult aborigeenide rahvatantse ning nende riietust. Samas oldi arvamusel, et jääl ei pea kõik liigutused vastama üks-ühele algmaterjaliga. Kelleltki loa küsimine ei tulnud neile pähegi.



«Jäätants on korraga sport ja kunst, meie aga etendame oma rolle. Võib öelda, et oleme venepärased aborigeenid,» lausus ta. «Tegelikult soovisin mina hoopis Šotimaa tantsu – mulle meeldib nende muusika. Nüüd mõtlen, et äkki tulnuks siis nendega ka probleeme.»



Eilses võistluses andis skandaalne tants venelastele teise koha punktid, ent enne tänast vabakava juhivad nad ikkagi kindlalt. Loomulikult tuleb sama etendus esitusele ka Vancouveri olümpial.



Kuna Domnina ja Šabalin polnud eile valitsejad, küsisid Venemaa ajakirjanikud, kas ja mida kavatsevad nad oma etteaste juures parandada. «Võrreldes Venemaa meistrivõistlustega astusime pika sammu edasi, viimase sammu teeme juba olümpial,» lausus Domnina.



Iluuisutamise EM


Reede, 22. jaanuar

• Naiste üksiksõidu lühikava, ETVs kella 9.50–13.15 ja 13.35–17


16.23 Jelena Glebova (isiklik rekord lühikava eest 55,90)



Postimees soovitab jälgida:


15.31 Aljona Leonova (Venemaa, isiklik rekord 61,10)


15.44 Carolina Kostner (Itaalia, 67,15)


16.04 Kiira Korpi (Soome, 61,20)


16.36 Laura Lepistö (Soome, 59,66)



• Jäätantsu vabakava, ETV 2s kella 18.30–19.20, ETVs kella 19.50–21, ETV 2s kella 21–21.30, ETVs kella 21.30–22.25



19.01 Caitlin Mallory – Kristjan Rand (isiklik rekord vabakava eest 72,89, üldsumma 143,69)



Postimees soovitab jälgida:


21.35 Oksana Domnina – Maksim Šabalin (Venemaa, isiklik rekord 104,99, üldsumma 207,14)



21.51 Federica Faiella – Massimo Scali (Itaalia, 101,21, üldsumma 201,91)



21.58 Jana Hohlova – Sergei Novitski (Venemaa, 99,66, üldsumma 203,26)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles