Jaapanlanna loodab Vancouveris Venemaa hümni laulda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yuko Kavaguti  ja Aleksandr Smirnov parandasid isiklikku rekordit 20 punkti võrra.
Yuko Kavaguti ja Aleksandr Smirnov parandasid isiklikku rekordit 20 punkti võrra. Foto: Liis Treimann

«Seekord lihtsalt kuulasin Venemaa hümni, aga järgmine kord tahan juba kaasa laulda,» avaldas Tallinnas peetaval iluuisutamise EMil paarissõidus kuldmedali võitnud Yuko Kavaguti, kes loobus Jaapani kodakondsusest Venemaa passi kasuks.



Kavaguti ja tema paariline Aleksandr Smirnov üllatasid eelkõige iseennast, parandades senist isiklikku rekordit 20 punkti võrra ning lükates troonilt kolm aastat järjest Euroopa meistriteks kroonitud Saksamaa esindajad Aljona Savtšenko – Robin Szolkowy.



«Mingis mõttes olime juba teise kohaga leppinud,» tunnistas Smirnov. «Sellepärast oli võit suur üllatus.»



Kullavõidu üheks aluseks pidas Smirnov aga oma partnerit. «Tänan Yukot kauni naeratuse eest – see andis meile kaheksa kuni kümme punkti juurde,» märkis ta naerusui.



Unistus olümpiast

Kavaguti, kes enne kodakondsuse vahetust kandis nime Kawaguchi, tõdes, et nende suurepärase tulemuse juures oli suur osa ka publikul. «Publik andis meile energiat ja meie omakorda neile,» sõnas Kavaguti malbelt naeratades.



Jaapanlanna teekond kirkaima autasuni on olnud aga kõike muud kui lihtne. Üksiksõitjana karjääri alustanud Kavagutit hakkas paarissõit paeluma pärast Nagano olümpiat, kuna hõbemedali võitnud Venemaa paar Jelena Berežnaja – Anton Sihharulidze jättis talle nii kustumatu mulje. Seetõttu otsustas ta kirjutada Berežnaja treenerile Tamara Moskvinale. Lõputu pealekäimise tulemusena treenib ta siiani venelanna käe all.



Kuna aga juba väikese plikatirtsuna unistas ta olümpiamängudel võistlemisest, tuli tal vastu võtta raske otsus – kas astuda eluunistusele sammuke lähemale, aga loobuda sünnimaa kodakondsusest, või hoopis loobuda oma unistusest ja jätta taskusse Jaapani pass.



«Päris imelik, et pean kodumaale minemiseks viisat taotlema,» tunnistas Kavaguti, kes spordi nimel selle ohverduse ikkagi tegi.



Küll aga polnud ta valmis inimeste reaktsiooniks. Jaapanis suhtuti Kavaguti kodakondsuse vahetamisesse suure pahameelega. «Olen internetis lugenud väga inetuid kommentaare. Need, kes ei tea, millised reeglid on, nimetasid mind isegi reeturiks, aga ma ei ole nende peale pahane,» sõnas Kavaguti. «Sporti jälgivad inimesed teavad, et ma ei ole reetur. Pean end jätkuvalt jaapanlaseks. Võistlen Venemaa eest, sest ma ei leidnud Jaapanist head partnerit.»



Lihtsalt ei läinud Kavagutil ka Venemaal, kuna sealse alaliidu ametnikud leidsid, et Venemaa ei vaja välismaalasi, vaid peaks oma sportlased ise üles kasvatama.


«Erinevalt teistest riikidest, kes maksavad miljoneid, et sportlasi oma lipu alla meelitada, ei maksnud meie Kavagutile midagi,» ütles Moskvina. «Yuko on väga sihikindel inimene. Treeneri jaoks on see kui unistus.»



Olümpialt sihitakse kulda


Moskvina sõnul pole tal eales olnud õpilast, kes temaga treenimise nimel valmis tulest ja veest läbi minema. «Muidugi inimesed tulevad minu jutule, aga nad ei ole selliseid asju üle elanud,» meenutas Moskvina. «Probleem probleemi järel. Erinevad kodakondsused, alguses olid viisaprobleemid, seejärel oli tal raske endale elukohta leida, aga ta on sellest kõigest üle olnud.»



157-sentimeetrine jaapanlanna loodab, et tema võimalus poodiumi kõrgeimal astmel seistes Venemaa hümni koos partneriga kaasa laulda tekib juba Vancouveri olümpial. «Loomulikult tuleb meil veel mitmete elementide kallal vaeva näha,» jäi ta realistiks.



Saksamaa paar on kullata jäämise üle nördinud


Kolm aastat järjest Euroopa meistriteks kroonitud Saksamaad esindavad paarissõitjad Aljona Savtšenko – Robin Szolkowy pidid Tallinnas peetaval iluuisutamise EMil leppima hõbemedaliga ega olnud tulemusega üldse rahul.



«Muidugi oleme veidi pettunud, aga mitte väga,» sõnas Szolkowy võistlusjärgsel pressikonverentsil. «Tulime siia lootusega, et suudame jälle võita.»



Küsimusele, mis neile seekord saatuslikuks sai, vastas Ukrainas sündinud Savtšenko ühe sõnaga: «Kohtunikud.»



Eilsetes Saksamaa ajalehtedes on sel teemal sõna võtnud paari treener Ingo Steuer, kelle arvates soosisid kohtunikud liigselt Venemaa paare. «Väärisime kuldmedalit, aga paraku otsustati seekord niimoodi,» sõnas Steuer pettunult.



«Kohtunikud peaksid olema nagu vihm või surm – nad ei tohi olla mõjutatavad.»


Kahekordsed maailmameistrid Savtšenko-Szolkowy püstitasid küll 211,72 punktiga uue isikliku rekordi, ent võiduks sellest ei piisanud – Euroopa meistriteks krooniti mullu hõbeda teeninud Venemaa esindajad Yuko Kavaguti – Aleksandr Smirnov, kes kogusid 213,15 punkti. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles