Suri Eesti üks väljapaistvamaid rallisõitjaid Eedo Raide

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eedo Raide
Eedo Raide Foto: Toomas Huik
21. jaanuaril suri 63-aastasena mitu kümnendit tihedalt autospordiga seotud Eedo Raide, Eesti üks väljapaistvamaid ja edukamaid rallisõitjaid.

Sportimist alustas Eedo Raide kergejõustikust, kus ta tuli odaviskes Eesti noorte meistrivõistlustel pjedestaalile. Autospordis hakkas ta tuntust koguma 1969. aastal, pärast Balti meistri tiitli võitmist hipodroomil Volgade klassis, kirjutab rally.ee.

Esimesed Eesti meistritiitlid tulid 1970. aastal Maido Tammaruga ja 1973. aastal Ülo Taimiga.

Edasi istus ta võistlusautosse koos kolleegiga Eesti NSV Ministrite Nõukogu autobaasist - Georg Valdekuga. Algasid kordaminekud kõrgemal tasemel. Esimene neist oli Balti meistritiitel Žigulil, siis üleliiduline hõbemedal spetsiaalmasinate klassis, kaks teist kohta meeskondlikul talirallil ning paljud auhinnalised kohad teistel rallidel.

Alates 1978. aastast algas edukas esinemine rahvusvahelistel võistlustel - Rumeenias kolmas, Saksa DV-s klassivõit, Ungaris ja Rumeenias neljas, Tšehhoslovakkias kolmas, Rootsis kuues, Hispaanias viies ja kuues koht.

11 aastat oli ta Nõukogude Liidu rallikoondise liige, osales 40 korda koondises rahvusvahelistel võistlustel. Sellesse perioodi jäid Euroopa meistrivõistluste pjedestaalikoht, kaks Nõukogude Liidu tšempioni tiitlit, muid medaleid ja Eesti meistrivõistluste kuldmedaleid hulgaliselt lisaks. Ta oli viiekordne Eesti meister.

Aastast 1980. andis Eedo Raide oma kogemusi ja teadmisi Eesti NSV Autospordi Föderatsiooni ja alates Eesti Autospordi Liidu rallikomitee liikmena edasi teistele. Aastast 1980. oli ta Eesti Autospordi Liidu rallikomitee liige, hiljem turvavaatleja. Samuti oli Eedo Raide tihedalt seotud autode ja koolitusega, viimased aastad BMW atesteeritud sõidutreenerina United Motorsi ridades.

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles