Jäätantsijate elu parim esitus tõi korraliku rekordiparanduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caitlin Mallory ja Kristjan Rand parandasid isiklikku rekordit ning ületasid eelmise EMi koha.
Caitlin Mallory ja Kristjan Rand parandasid isiklikku rekordit ning ületasid eelmise EMi koha. Foto: Raigo Pajula

Iga tantsuga isiklikku rekordit parandanud jäätantsijad Caitlin Mallory ja Kristjan Rand panid kodusel iluuisutamise EMil viimase kavaga võistlusele korraliku punkti ja parandasid senist tippmarki rohkem kui 12 punktiga.



Enne vabakava 15. kohal paiknenud Mallory ja Rand tegid suurepärase soorituse ja teenisid kohtunikelt hindeks 79,44 punkti. Teist hooaega koos uisutava paari senine parim tulemus 72,89 punkti oli saadud mullustel maailmameistrivõistlustel.



Kokkuvõttes kogusid nad 155,69 punkti, parandades kõvasti oma eelmist rekordit 143,69. «Elu parim võistlus!» õhkas 22-aastane Rand. «Kõik kavad tulid puhtalt välja. Ma ei uskunud ise ka, et me vabakavas nii kõrge punktisumma võiksime saada.»



Paari Eesti-poolne treener, meespartneri ema Lea Rand oli samuti üliõnnelik. «Vau!» oli tema esimene reaktsioon. «Trennis oli neil pööretega veidi probleeme, aga kui nad need ilusti ära tegid, võisin juba rahulikumalt hingata. Super tulemus, tõesti, paremat ei oskagi tahta!»



Kuna vabakava pääses esitama kõigest 16 paari, tulid Mallory ja Rand jääle kõige esimeses grupis, kus nad lõpuks kõiki ka edestasid, tõustes üldarvestuses 13. kohale. «Soojendus oli seekord kuidagi eriti närviline,» imestas Rand. «Kõik läksid ühte punti ja muudkui põrkasime kokku, aga õnneks midagi ei juhtunud.»



Ka Rannast kümme päeva vanem Mallory jäi võistlusega ülimalt rahule. «Minu arvates tegime Kristjaniga oma seni parima esituse,» rõõmustas ameeriklanna. «Muidugi publik aitas meid ka kõvasti.»



«Nägime selle võistluse nimel metsikult vaeva, treenerid on meid viimastel nädalatel trennis täiesti ära kurnanud, need olid tapvad treeningud,» jätkas Mallory naerdes. «Aga saan nüüd aru, et kõik see vaev tuli meile väga palju kasuks.»



Nii Mallory kui Rand on varem korduvalt tunnistanud, et vabakava on nende lemmik ning ühtlasi ka tugevaim kava, tänu sellele on nad varemgi kõrgemale kohale tõusnud. «Teistel võistlustel on alati mingi imetilluke asi nihu läinud, olen ülimalt õnnelik, et nüüd sujus kõik suurepäraselt,» tunnistas Mallory.



Tõrvatilgaks meepotis on vaid originaaltantsu üks tõste, mis hinnati esimese taseme tõsteks, kuigi kõikidel varasematel selle hooaja võistlustel on see saanud neljanda taseme punktid. Sellega kaotas Eesti paar kuni kuus punkti.



«See on selline ühe käe tõste, kus Caitlin peab mu käsivarre peal olema. Arvatavasti puudutas tema käsi mu õlga ja selle eest pandi madalam tase,» selgitas Rand pärast originaaltantsuna esitatud Mulgi polkat.



Olles oma esituse videolt üle vaadanud, möönsid nii Mallory kui Rand, et kohtunikud tegid igati õiglase otsuse. «Tuleb tunnistada, et hinnati täiesti õigesti, mu kästi tõesti puudutas Kristjani õlga,» lausus Mallory.



«See on tegelikult selline asi, mida isegi kohtunikud ei näe, aga tehniline paneel märkas,» lisas Lea Rand selgitades.



Samasugune tõste oli ka paari vabakavas ning seekord enam seesugust viga ei korratud. «See jääb ikka kripeldama, kui oleksime selle originaaltantsus ka õigesti teinud, saanuks rohkem punkte ja võinuks parema koha saada,» mõtiskles Rand.


«Enne vabakava tegime seda tõstet trennis ikka paar korda rohkem kui tavaliselt,» lisas ta naerdes.



Kuna mullu Helsingis EMil tiitlivõistluste debüüdi teinud Mallory ja Rand olümpial ei võistle, saavad nad rahulikult keskenduda märtsi lõpus Torinos toimuvateks maailmameistrivõistlusteks. Kui suur on tõenäosus, et seal suudetakse veel parem tulemus teha ja mullune 20. koht ületada?



«Ausalt öeldes olen praegu elu parimas vormis, kuna minu jaoks oli kodune EM ikkagi senise karjääri tähtsaim võistlus,» tunnistas kaheks nädalaks Eestisse puhkama jääv Rand. «Aga kindlasti on võimalik veel paremaks minna.»



Tabloo


1. Oksana Domnina ja Maksim Šabalin (Venemaa) 199,25 punkti, 2. Federica Faiella ja Massimo Scali (Itaalia) 195,86, 3. Jana Hohlova ja Sergei Novitski (Venemaa) 189,67



Kuld mängiti välja juba kolm päeva tagasi


Iluuisutamise EMil seni kõige suurema skandaali keskmesse sattunud Venemaa jäätantsijad Oksana Domnina ja Maksim Šabalin võitsid kõigest hoolimata Tallinnas kuldmedalid. Päev varem olid Austraalia aborigeenide esindajad süüdistanud neid oma rahvatantsu elementide loata kasutamises.



Mullu Šabalini vigastuse tõttu EMi pooleli jätnud, ent paar kuud hiljem siiski maailmameistriks kroonitud paar liugles jääl pealtnäha veatult, ent suuri emotsioone nende esinemine ei tekitanud. Punktiskoorgi jäi paremate päevade tasemest kaugele.



Tallinnas hindasid kohtunikud nende vabakava 94,98 punkti vääriliseks, kaks talve tagasi kogusid nad kümme silma rohkem. Kolme tantsu kogusummaski jäid nad oma rekordist maha kaheksa punkti. Eilses konkurentsis oli see kuldmedaliks siiski piisav.



Hõbeda võitnud itaallasi Federica Faiellat ja Massimo Scalit edestasid võitjaid originaaltantsus ja vabakavas, ent kohustusliku kava esitamisel kaotasid nad venelastele pisut rohkem kui viie punktiga – lõpuks oli vahe kolm ja pool punkti.



Kui publik nägi suurelt tabloolt, et mullugi EMil hõbeda võitnud itaallased olid vabakavas esimesed, tõusis juba aplaus, ent seejärel ekraanile ilmunud kogusumma vallandas pahameeletormi. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles