Langevarjur kavatseb laskudes saavutada helikiiruse

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner Foto: Red Bull
Piloot Felix Baumgartner avaldas New Yorgis toimunud pressikonverentsil, et ta kavatseb murda kosmoseuuringute piire ning teha midagi, mida keegi enne teda pole veel suutnud. Felix kavatseb oma kehaga helikiirust murda.

Baumgartner proovib tõusta heeliumiga täidetud õhupalliga stratosfäärikihi ülemise piirini, ligi 37-kilomeetri kõrgusele maapinnast. Tema keha on kaitstud rõhu all oleva kosmosevarustusega ning ta asub sooritama vabalangemist kiirusega 1110 km/h, enne kui ta avab oma langevarju ning maandub maapinnal.

Kui Red Bull Stratos projekt õnnestub, siis murrab see nelja rekordit: kogu projekti juhivad maailma parimad teadlased, kes lubavad uusi avastusi lennunduse turvalisuses ning suurenenud võimalusi inimese lennuvõimalikkuseks.

USA Air Force’i kolonel Joseph Kittinger, kes proovis stratosfääri hüpet aastal 1960  (31,3-kilomeetri kõrguselt) , avas kosmoseuuringutele ukse. Kittinger tutvustas täna New Yorgis toimunud pressikonverentsil tema rekordit murda üritavat austerlast Baumgartnerit.

«Inimesed on proovinud mu rekordit viimased 50-aastat murda. Paraku on paljud selle katse käigus hukkunud,» räägib Kittinger. «Aga ma usun, et meie unikaalse tehnika ja vahenditega, selle maailma tippudest koosneva tiimiga, suudame me Red Bull Stratose missiooni täide viia.»

Projekt teeb koostööd BBC ja National Geographicuga ning seda levitatakse üle terve maailma, kõikides telejaamades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles