Kõigest ilma – treenerita, rahata...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milliseid radu pidi jätkub Kaia Kanepi karjäär, teab esialgu vaid tema ise.
Milliseid radu pidi jätkub Kaia Kanepi karjäär, teab esialgu vaid tema ise. Foto: Raigo Pajula

Just siis, kui hakkas tunduma, et Kaia Kanepi on tasapisi mustast august välja ronimas, sattus ta uuesti raskesse olukorda, jäädes ilma nii treenerist, mänedžerist kui ka suurematest toetajatest. On see kõige lõpp või hoopis uue tõusu algus?



Pärast Austraalia lahtistel meistrivõistlustel teises ringis saadud kaotust Nadja Petrovalt Eestisse jõudnud Eesti esireket Kanepi mängib sel nädalavahetuselt Eesti naiskonna koosseisus Föderatsiooni karikasarja Maailmaliiga matšis Argentina vastu.

Seni oli Kanepi oma tiimi kiitnud ning kinnitanud, et novembris alanud koostöö endise Eesti meeste tennise esireketi Mait Künnapiga on ladusalt kulgenud.

Eile pärastlõunal saatis aga Tallinki kommunikatsioonijuht Luulea Lääne välja pressiteate, avaldades, et Kanepi ja tiimi teed läksid lahku.

«Tennisist Kaia Kanepi treener Mait Künnap, mänedžer Enn Pant ning suursponsorid AS Tallink Grupp ja AS Infortar loobusid koostööst Kaia Kanepiga seoses ületamatute erimeelsustega tiimi tuleviku osas,» seisis pressiteates. «Enn Pant tänab Kanepit pikaaegse koostöö eest ning soovib talle tulevikuks edu.»

AS Tallink Grupp ja AS Infortar olid Kanepi suur­sponsorid alates 2007. aastast, Kanepi mänedžerina tegutses Pant 2008. aasta veebruari lõpust alates. Selle aja jooksul jõudis Kanepi esimese Eesti naistennisistina suure slämmi turniiril veerandfinaali, lisaks mängis ta ennast Pekingi olümpial 16 parema hulka ja jõudis mullu kevadel maailma edetabelis esmakordselt 20 sekka ehk 18. kohale.

 Mis põhjustas eduka koostöö lõppemise, ei soovinud Pant täpsemalt lahata. «Ma ei taha seda kommenteerida, kõik vajalik on pressiteates juba öeldud,» jäi ta napisõnaliseks. «Las Kaia ise räägib.»

Kanepi oli üllatunud


Ka Kanepi ei soovinud eile ootamatut avaldust kommenteerida, tema koduleheküljel avaldatud napis teates seisis vaid, et Tallinki poolt teele läkitatud pressiteade tuli talle üllatusena. «Avaldame lähipäevil Kaia koduleheküljel tema kommentaari,» ei olnud ka Kanepi isa Jaak Kanepi nõus teemal pikemalt peatuma. «Peame seda natuke seedima, kuna praegu on see alles nii värske. Ei taha kohe midagi vastata, muidu pärast kahetseme.»

Kas initsiatiiv koostöö lõpetamiseks tuli Kanepi või tiimi poolt, on samuti esialgu segane. «See oli ühepoolne,» soostus Jaak Kanepi vaid ütlema.

Koostöö Aniga jätkub


Pant oli enda tiiva alla võtnud ka Maret Ani ja Margit Rüütli, edasi jätkub koostöö Aniga. «Margitil olid vigastused ja ta polnud üldse kindel, kas jätkab oma karjääri, aga Maretit toetan edasi,» selgitas Pant.

Kanepi lubas kommentaare jagada neljapäeval Eesti tennisenaiskonna pressikonverentsil. Eile tegi Kanepi koos võistkonnakaaslase Margit Rüütli ning treener Rene Buschiga Tere tennisekeskuses treeningu.

Oli Kanepi värske teate tõttu tujust ära ka? «Ei olnud!» kinnitas Busch. «Tennisel on see hea omadus, et see on nii emotsionaalne mäng, unustad kõik raske ja halva platsi peal ära. Kaia keskendumisvõime on alati väga hea olnud, seda näitas ka trenn – ta mõtles ainult tennise peale.»

Kuigi Busch möönis, et suursponsoriteta jäämine on profitennisistile küllaltki raske löök, arvas ta siiski, et Kanepit see väga palju ei mõjuta. «Tegelikult on see niivõrd isiklik asi, et ma ei tahaks sellest väga rääkida,» lausus Busch. «Ennu tuleb austada, sest ta on nii palju Kaiat toetanud, aga samas tuleb ka Kaiat mõista. Eks nemad ise teavad kõige paremini, mis selle taga on.»

«Usun, et Kaia mängib igal juhul edasi, sest tahet ja motivatsiooni tal on,» jätkas Busch. «Tipptennises löövad läbi need, kes suudavad ka raskustega kohaneda. Kaia on seda varemgi teinud, usun, et nii läheb ka seekord. Mis ei tapa, teeb ju tugevamaks!»

Seda ei tahtnud Busch uskuda, et Kanepi peab nüüd lõplikult reketid kokku pakkima ja profikarjääriga hüvasti jätma. «Kaia on mulle kinnitanud, et ta tahab edasi mängida,» avaldas Busch. «Ma näen, et võimed on temas endiselt olemas, need pole lihtsalt hetkeseisuga veel realiseerunud. Arvan, et ta leiab endale peagi uued toetajad, sest Kaia-suguseid mängijaid pole Eestis varem olnud ja kes teab, millal järgmine selline tuleb. Kindlasti paneb keegi õla alla.»

Mängida ja veel kord mängida


Busch lubas, et kui Kanepi pöörduks abi saamiseks tema pole, oleks ta nõus piigat treenima hakkama.

«Mina olen selleks valmis. Kaia teab ka, et kui ta hätta jääb, aitan teda alati,» kinnitas Busch ning lisas, et kui Kanepi keerulise perioodi üle elab, tõuseb ta peatselt tippu tagasi. «Kindlasti teeb ta comeback’i sinna, kus ta tegelikult alles hiljuti oli.»

Tenniselegend Toomas Leius uskus samuti, et esialgu üksijäämine ei tähenda veel Kanepi karjääri lõppu. «Üksi on muidugi raske, eriti naistel,» arvas Leius. «Aga mis tal praegu muud ikka teha kui mängida. Kui paneb pillid kotti ja jääb koju nuuksuma, siis sõidab rong lõplikult ära. Tähtis on sadulas püsida!»

Küll aga tõdes Leius, et just lähikuud saavad rasked olema, kuna mullu näitas Kanepi aasta esimeses pooles häid tulemusi ja seetõttu on tal palju punkte kaitsta. Pole sugugi võimatu, et 24-aastane piiga langeb sootuks esisajast välja.

«Aga ega see poleks ka väga suur probleem, sest aasta teine pool on tal ju täiesti tühi,» märkis Leius. «Kõik punktid, mis siis tulevad, on nagu boonus. Kaia mängib täiesti maailmatasemel tennist, miski pole tema jaoks veel läbi.»

Kaia Kanepi treenerid läbi aegade

Tiit Kivistik
1993-2003

Kivistiku juhendamisel jõudis Kanepi juuniorina maailma tippu ning võitis 2001. aastal Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel noorteturniiri.

Andrei Luzgin
2003-2007

Luzgini juhendamisel jõudis Kanepi esimese Eesti profitennisistina maailma edetabelis 40 parema hulka ning ka ühe WTA turniiri finaali.

Magnus Larsson ja Fredrik Loven
september 2007 – veebruar 2008

Napi koostöö lõpetamise põhjuseks tõi Kanepi iseloomude sobimatuse.

Pablo Giacopelli
veebruar-september 2008

Giacopelli juhendamisel jõudis Kanepi Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel veerandfinaali ning Pekingi olümpial 16 parema hulka. Koostöö lõpetamise põhjuseks tõi Kanepi iseloomude sobimatuse.

Luca Appino
november 2008 – juuli 2009

Appino käe all jõudis küll Kanepi maailma edetabelis oma karjääri kõrgeimale, 18. kohale, ent samas algas koos itaallasega ka suur langus. Koostöö lõpetamise põhjuseks tõi Kanepi Appino pereprobleemid.

Mait Künnap
november 2009 – veebruar 2010 

Endine Eesti esireket Künnap tegi Kanepiga oma treeneridebüüdi ning kuigi algus oli paljutõotav, lõppes see koostöö üsna kiiresti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles