Olümpiavõitja: iluuisutamine vajab rohkem skandaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iluuisutamine
Iluuisutamine Foto: Raigo Pajula

Keeruline hindamissüsteem ja pidevad süüdistused kohtunike erapoolikuse aadressil on iluuisutamiselt palju fänne röövinud. 2002. aasta olümpiavõitja Jamie Sale’i arvates aitaks ala populaarsust taastada see, kui iluuisutamises oleks rohkem skandaale.

«Meil on kaklusi vaja! Nancy Kerrigani ja Tonya Hardingu vaheline skandaal tegi iluuisutamise äärmiselt populaarseks,» meenutas kaheksa aastat tagasi Salt Lake City olümpial koos David Pelletier’ga paarissõidus kulla võitnud Sale.

Mäletatavasti lasi Hardingu elukaaslane 1994. aastal vahetult enne Lillehammeri olümpiat Kerrigani rünnata. Kuigi uisutaja põlv purustati raudkangiga, võitis ta siiski olümpial hõbemedali, vahendab Eurosport.

«Okei, tegelikult on see rumalus, tegin vaid nalja,» tunnistas 32-aastane Sale. «Igal spordialal on omad probleemid. Telepubliku numbrid on vähenenud ja võistlustel on vähem pealtvaatajaid. Ma ei kujuta ette, kuidas iluuisutamine oma endise hiilguse suudaks taastada.»

Kuigi Sale’i sõnavõtt paneb ilmselt ametnikke imestusest silmi pööritama, tuleb tõdeda, et ega endine uisutaja just väga valel teel ei ole – Lillehammeri olümpiast mäletavad paljud just seda Kerrigani ja Hardingu vahelist tüli, seda, et kuldmedali võitis seal Oksana Baiul, mäletavad ilmselt vaid tõsisemad uisuhuvilised.

Ka Sale ja tema abikaasa Pelletier sattusid 2002. aasta olümpial skandaali keskmesse – nimelt võitis Kanada paar esmalt hõbemedali, ent siis tunnistas Prantsusmaa kohtunik, et teda sunniti neile madalamat hinnet panema, seetõttu anti paarile tagantjärgi samuti kuldmedalid.

«Kuigi see ei olnud just meeldiv kogemus, tuli see meile ometi kasuks, kuna saime palju tuntumaks,» tunnistas Sale. «Inimesed räägivad sellest siiamaani, seda poleks ju juhtunud, kui oleksime kohe kulla võitnud.»

Pärast Salt Lake City skandaali muudeti iluuisutamises hindamissüsteemi, mis on aga paljudele fännidele üsna raskesti arusaadav.

«Isegi mina ei saa sellest uuesti hindamisest aru,» tunnistas Sale. «See tundub nii ebaloomulik ja on meie ala tohutult kahjustanud. Kõigil, keda tunnen, on uisutamisest kõrini.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles