Balta täitis pisivigastusest hoolimata järjekordse normi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenija Balta püstitas 60 m jooksus isikliku rekordi ning täitis ühtlasi ka sisemaailmameistrivõistluste normi.
Ksenija Balta püstitas 60 m jooksus isikliku rekordi ning täitis ühtlasi ka sisemaailmameistrivõistluste normi. Foto: Artur Sadovski

Kergejõustiku Kuldliiga viimasel etapil hoolitses elevuse tekitamise eest Ksenija Balta, püstitades 60 m jooksus isikliku rekordi ning ületades sellega ühtlasi ka MM-normi.



«Kolmas normitäitmine juba,» muigas Balta rahulolevalt. Mäletatavasti täitis Balta Kuldliiga avaetapil normi 60 m tõkkejooksus, kaugushüppes lunastas ta MM-pileti juba mullu. Kolmest normist hoolimata kavatseb Balta 12.–14. märtsini Dohas peetaval sise-MMil võistelda vaid kaugushüppes.



Enne eilset Kuldliiga etappi oli Balta treener ja elukaaslane Andrei Nazarov avaldanud, et hoolealuse praegune vorm pole just kiita ning seetõttu ei maksa temalt rekordilähedast tulemust oodata. «Mind tegi ettevaatlikuks see, et tal pole start praegu hea,» tunnistas Nazarov pärast finaaljooksu. «Ja nagu näha oli, ei õnnestunud see ka täna.»



Hoolimata aeglasest algusest püstitas Balta siiski 7,34ga isikliku rekordi ja sai Jekaterina Butuzova järel teise koha. Tänavuse sisehooaja Euroopa edetabelis seitsmendat kohta hoidev venelanna edestas Baltat vaid kahe sajandikuga.



«Stardi kallal võib tõesti nuriseda, hoo sisselükkamine oli jama ja natuke jäin vist magama ka,» möönis Balta. «Aga muus osas ei saa kurta, kiirus on väga hea.»


Balta avaldas, et tegelikult oli Nazarovi tagasihoidlikul ennustusel teinegi põhjus – nimelt on mullu Torinos sise-EMil kaugushüppes kuldmedali võitnud 23-aastast sportlast vaevanud pisike vigastus.



«Mul hakkas parema jala pöid natuke tunda andma ja sellepärast oli veidi närviline hetk,» meenutas ta. «Kuna mul on vasakul jalal sama probleem olnud ja see rikkus mul praktiliselt terve aasta ära, tekkis üsna suur hirm. Loodan siiski, et hirm on suurem kui asi väärt.» 



Ka kolmikhüppaja Kaire Leibaku võistluse nurjas vigastus. MM-normi täita soovinud piiga parimaks jäi esimesel katsel hüpatud 13.49, mis andis talle venelanna Anna Pjatõhhi järel teise koha. Kahest viimasest katsest Leibak loobus.



«Mul valutavad nüüd mõlemad kannad, teisel katsel tegin endale veel haiget,» lausus Leibak nukralt.



On oht, et seetõttu tuleb Leibakul ka võistlusplaanis muudatusi teha. «Idee poolest peaksin pühapäeval Belgias võistlema, aga ma ei teagi, midagi on väga s*****i, vabandust,» oli ta silmanähtavalt endast väljas. «Ma ei viitsi valetama ka hakata – ma lihtsalt ei saa aru, mis mu vormiga toimub, väga kehv seis on.»



«Treeningutel on kõik õnnestunud ja enne võistlust ka tunne hea, aga kuidagi ei tule soovitud tulemust,» lisas Leibak.



Palju roosilisem polnud ka Leibaku treeningukaaslase Liane Pintsaare võistlus – mullu suvel 13.89ga juunioride Euroopa meistriks kroonitud tartlanna suutis eile parimal katsel hüpata vaid 13.04.



«Muidugi lootsin enamat. Särtsust jäi puudu ja tehnika võiks ka parem olla, aga ei tasu väga nukker ka olla,» arutles ta. «Tulin alles hiljuti laagrist ja pole veel päris ära taastunud. See oli mu esimene võistlus, kus hüppasin täishoo pealt. Usun, et lähen iga võistlusega üha paremaks.»



Mis juhtus Andres Rajaga?


Kergejõustiku Kuldliiga viimase etapi eel oodati põnevat heitlust kolme etapi peale jagatud seitsmevõistluses. Kuue ala järel juhtis Andres Raja Mikk Pahapilli ees 106 punktiga ning võiduks pidanuks ta treeningukaaslast edestama vähemalt 40 sentimeetriga.



Vahetult enne võistluse algust selgus aga kurb tõsiasi: Raja otsustas pärast proovikatseid võistlemast loobuda, sama hästi kui kinkides auhinnaks olnud 15 000 krooni Pahapillile. Mis oli loobumise põhjuseks, jäi aga välja selgitamata, kuna noormees kadus kergejõustikuhallist nagu vits vette.



Targem polnud ka Pahapill. «Eesti meistrivõistlusteni on kaks päeva aega, tahaks loota, et midagi hullu ei juhtunud,» lausus ta.



Võistluste peakorraldaja Mati Lillialliku sõnul öeldi talle, et Raja otsustas mitte võistelda paha tuju pärast. «Seda ma ei tahaks küll hästi uskuda,» naeris Pahapill.



«Ta ei jäta niisama midagi pooleli, aga ma ei kujuta ette, mis täpselt juhtus.»


4.77 ületanud Pahapill sai teivashüppes teise koha ning lõpetas seitsmevõistluse liidrina 5894 punktiga.



Märksa tähtsam jõuproov algab aga homme – nimelt püüab Pahapill Eesti meistrivõistlustel kindlustada pääsu sise-MMile. «Varianti ei ole, tuleb teha kõva punktisumma,» tunnistas Pahapill, kellel oleks vaja koguda vähemalt 6200 punkti.



Juhul kui norm jääb täitmata, on veel ka võimalus, et mullu sise-EMil kulla võitnud Pahapill pääseb võistlema wild-card’iga. «Ausalt öeldes pole ma sellele eriti lootnud, see on õhkõrn võimalus,» tõdes ta. (PM)



KERGEJÕUSTIK

Talvise Kuldliiga III etapp


Mehed 60 m: 1. Maris Grenins (Läti) 6,88, 200 m: 1. Egidijus Dilys (Läti) 21,85, 800 m: 1. Oleg Lobanov (Ukraina) 1.51,86, 60 m tj: 1. Stanislav Olijars (Läti) 7,71, kaugushüpe: 1. Janis Leitis (Läti) 7.60, kolmikhüpe: 1. Mantas Dilys (Leedu) 15.84, kõrgushüpe: 1. Normunds Pupols (Läti) 2.19, teivashüpe: 1. Mareks Arents (Läti) 4.97, kuulitõuge: 1. Raigo Toompuu 18.72, seitsmevõistlus: 1. Mikk Pahapill 5894 punkti (7,11; 7.14; 15.73; 2.09; 8,18; 4.77; 2.55,97).



Naised 60 m: 1. Jekaterina Butuzova (Venemaa) 7,32; 2. Ksenija Balta 7,34; 3. Jekaterina Cekele (Läti) 7,44, 200 m: 1. Elizaveta Brõzgina (Ukraina) 23,97, 800 m: 1. Polina Jelizarova (Läti) 2.10,53, 60 m tj: 1. Jekaterina Štepa (Venemaa) 8.21, kolmikhüpe: 1. Anna Pjatõhh (Venemaa) 14.04, 2. Kaire Leibak 13.49, 3. Liane Pintsaar 13.04, kõrgushüpe: 1. Anna Iljuštšenko 1.86, 2. Grete Udras 1.84, teivashüpe: 1. Lembi Vaher 3.97, kaugushüpe: 1. Tatjana Voikina (Venemaa) 6.48, kuulitõuge: 1. Moonika Kallas 13.03.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles