Unistus haamrist paneb Raja pingutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Raja poseerimas Bostoni sõudmise sise-MMil võidetud hõbemedaliga.
Allar Raja poseerimas Bostoni sõudmise sise-MMil võidetud hõbemedaliga. Foto: Vaike Talivätsing

Sisesõudmise MMil Bostonis hõbeda saanud Allar Rajat kannustab tuleval aastal võistlust võitma soov peagi valmivasse majja ­korralik haamer tuua.



Sõudmine on mehelik ala ja kaisukarusid seal auhinnaks ei jagata. Kuna tegemist on ikkagi MMiga – mis siis, et mitteametlikuga –, riputatakse kolmele paremale nagu kord ja kohus kaela medalid. Ajalugu mäletab ainult võitjat ja seega ulatatakse parimale korralik haamer, ülejäänutele jäävad tühjad pihud.



«Siia võistlusele ei tulda auhindade pärast,» kinnitas Raja. «Inimesed tahavad tunda sõudmisest mõnu ja olla alaga seotud. Aga jah, haamer on korralik. Jaanipäevaks Pärnumaal Tahkuranda valmivasse uude koju sobiks see kui rusikas silmaauku.»


Suure tõenäosusega tuleval aastal Raja unistus täitub – viiendat korda MMil osalenud eestlase kohad on iga korraga pügala võrra paranenud.



Seekord edestas Chicagos koristusfirmat juhtiva ema Vaike kaasaelamisel võistelnud Rajat vaid sakslane Tim Grohmann. Poolel maal ehk 1000 meetri läbimise järel juhtinud Rajale meenus tol hetkel Grohmanni viis sekundit parem isiklik tippmark ja meeletult võimas lõpuspurt.



«Ergomeetril võistlemisel pole tavasõudmisega palju ühist. Küll annab see ülevaate füüsilisest ettevalmistusest. Kooliga (Raja lõpetas mullu Sisekaitseakadeemia politseikolledži – A.K.) ühele poole saamine võimaldab senisest rohkem treeningutele keskenduda,» märkis Raja.



Väikese võidu ameeriklast Brad Bertoldot (5.57,1) edestanud Raja siiski sai – aeg 5.50,6 tähistab isiklikku rekordit. Näiteks reedel Viljandis Eesti meistriks kroonitud Tõnu Endrekson sai kirja 5.53,0.



«Ootasin rekordilähedast tulemust,» ütles eelneva kahe nädala jooksul Itaalias tõsise suusalaagri seljataha jätnud Raja. «Itaaliast bussiga tulles oli väljalennuni 16 tundi. Selle aja jooksul pakkisime kohvrid ja näpistasime aega lühikeseks ergomeetritreeninguks.»


Bostoni ülikoolis toimunud jõuproov – Raja teada on sise-MM alati samas kohas toimunud – tähendas tõelist sõudmispidu. Endale sobiva võistlusklassi leidis iga soovija.



Kuus päeva USAs viibinud Raja kasutas juhust ning külastas Hiina ja Jaapani roogi pakkuvaid söögikohti.



«Bostonis käies olen oma aastased shopping’ud ühe korraga ära teinud. Erandiks polnud seegi kord. Võrreldes Eestiga on kaup palju soodsam. Lisaks sain natukene vaheldust,» rääkis Raja.



Pühapäeval Tartu suusamaratonil osalev Raja sõidab märtsi keskel Horvaatiasse laagrisse. Aprillis alustab ta samas ka hooaega.



Teine MMil osalenud eestlane Kaspar Taimsoo (6.01,1) ei kohanenud oludega nii kiiresti ning pidi leppima pettumust valmistava seitsmenda kohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles