Vancouveri olümpia – kas läbi aegade halvim?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiatuli
Olümpiatuli Foto: Raigo Pajula

Eelmise nädala reedel alanud Vancouveri olümpiamängudel on olnud juba kuhjaga probleeme, tekitades küsimuse, kas neist kujunevad läbi aegade halvimad taliolümpiamängud. Reuters avaldas valiku senistest suurematest skandaalidest.

 

Nodar Kumaritašvili

21-aastane Gruusia kelgutaja hukkus vahetult enne olümpia avatseremooniat treeningul toimunud traagilise õnnetuse tagajärjel. Kumaritašvili kaotas kelgu üle kontrolli ja lendas suurel kiirusel rajalt välja, põrkudes vastu metallposti. Noormehele anti küll koheselt arstiabi ja ta toimetati kiiresti haiglasse, paraku hukkus ta teadvusele tulemata.

Kelguraja stardipunkti liigutamine

Pärast Kumaritašvili traagilist hukkumist otsustasid korraldajad nii meeste kui naiste kelgusõidus tuua stardipunkti allapoole, mille tagajärjel muutus ka rada sportlaste jaoks aeglasemaks. Saksamaa kelgutaja Natalie Geisenberger ütles koguni, et muudatuste järel on see nagu laste rada.

Probleemid kiiruisutamise rajaga

Korraldajad unustasid kiiruisutamise võistluspaigas oma rohelise suhtumise, asendades keskkonnasõbraliku, kuid kehvasti töötanud jääpuhastusmasina propaangaasiküttel töötava jääpuhastusmasinaga. Segaduse tõttu tekkis kiiruisutamises pikk paus.

Laskesuusatamise skandaal

Rahvusvahelise Laskesuusatamise Föderatsiooni (IBU) tehniline delegaat Norbert Baier nimetas eilset võistluspäeva kõige mustemaks päevaks – starteri eksimuse tõttu pääsesid naiste jälitussõidus kolm naist hiljem rajale, meeste jälitussõidus said aga kaks meest varem rajale. Naiste lõpuaegadest lahutati kauem stardiväravas veedetud sekundid, meestele aga lisati need sekundid, mis nad varem rajale said.

Äpardus tule süütamisega

Kui kogu maailma pilgud olid naelutatud teleekraanile, et vaadata olümpiatule süütamist, juhtus midagi, mida korraldajad ei olnud oodata osanud – avatseremoonia kõige tähtsam hetk ehk tule süütamine äpardus. Tuld pidid läitma korraga viis viimast tulekandjat, ent hüdrauliline süsteem tõrkus ning kõik süütamiseks vajalikud sambad ei kerkinud halli põrandast välja.

Lõpuks süüdati tuli läbi kolme inimese tõrviku - Wayne Gretzky, Nancy Greene ja Steve Nash. Tulesammas ise sarnaneb indiaani lõkkele.

Raisku läinud piletid

Tugevad vihmasajud ning lumepuudus sundisid korraldajaid puruks rebima tuhandeid pileteid, mis olid mõeldud Cypressi mäel peetavatele võistlustele. Umbes 28 000 fänni ei lastud võistlusi vaatama, kuna vihm oli pealtvaatajatele mõeldud kohad muutnud liiga pehmeks ja ebastabiilseks.

Soojarekord

Läbi aegade kõige soojem jaanuar ja veebruar hävitasid Whistleris ja Cypressi mäel kõvasti lund ning seetõttu vähendati suuresti sportlastele määratud trenniaegu. Lisaks on mitu korda edasi lükatud mäesuusatamise võistlusi.

Õnnelik pääsemine

Austraalia mäesuusataja Craig Branch pääses napilt kokkupõrkest rajatöölisega. Nimelt kaotas tööline tasakaalu ja kukkus rajale ega jõudnud end õigeks ajaks püsti ajada. Branch suutis vaid tänu õnnele temast ohutult mööduda.

Unustada ei tohiks ka lugematuid õnnetusi kelgutajate ja lumelauduritega, kes kõik peale Kumaritašvili on õnneks pääsenud põrutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles