Šmigun-Vähi põhieesmärk – taastumine kurnavast pingutusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi treeningul .
Kristina Šmigun-Vähi treeningul . Foto: Raigo Pajula

Päev pärast viimast Torino olümpiadistantsi olevat Kristina Šmigun oma lähedastele teatanud: «Mul on uus unistus – kuld Vancouverist.» Selle unistuse nimel asub ta täna naiste suusavahetusega sõidus starti.



Naiste 10 km vabatehnikasõidus võidetud hõbeda järel võinuks Šmigun-Vähi rahulikult asjad kotti pakkida. Ta võinuks unustada selle valu ja eesseisva pingutuse. Tal pole vaja enam kellelegi midagi tõestada. Ütles ju tema onupoeg Aivar Rehemaagi tabavalt: «Kristina hõbedal on kullaläige!»



Ent Šmigunile endale üksnes läikest ei piisa. Need, kes nägid tema pilku konkurent Charlotte Kallale ulatatud kulla järel, teadsid, et eestlanna pole oma unistust maha matnud. Sellest pilgust võis välja lugeda soovi veelgi enam inimvõimete piire nihutada.



Ennastületav pingutus


Esmalt tuleb aga taastuda kurnavast pingutusest. See oli pingutus, mis sportlase mitmeks minutiks jõuetult maha lebama jättis. See oli pingutus, mille järel ei suutnud ta järgmisele võistlusele veel mõeldagi.



Kogu see valu oli veel liiga hästi meeles.  «Kristina andis endast 10 km vabatehnikasõidus aina rohkem ja rohkem ning nüüd üritame sellest ülikurnavast pingutusest välja tulla. See on praegu põhieesmärk,» sõnas Šmigun-Vähi abikaasa Kristjan-Thor.



Selleks et sõidust taastuda, võttis kahekordne olümpiavõitja kasutusele tavapärased võtted. Pärast hõbedavõitu sai ta kerge massaaži. Järgmisel päeval tegi lõdvestava treeningu ja sai tugeva massaaži. Üleeile tegi kerge sörgi ning eile oli plaanis puhkus. «Midagi väga erilist me ei tee,» sõnas Vähi, kelle sõnul liigub kõik plaanipäraselt. Mis vast kõige tähtsam – Šmigun-Vähi on püsinud terve.



«Kõik on hästi! Kristina on taastumisega poolel teel. Ilmselt ei suuda ta esimesest võitlusest reedeks täielikult välja puhata, aga nii palju kui võimalik, ta seda teeb. Kindlasti läheb ta ka suusavahetusega sõitu endast kõike andma,» sõnas Vähi.



Ent kuidas emotsionaalselt järgmiseks võistluseks valmis olla? Küsimusele, kas abikaasa võib seoses kullamõtetega endale ka liigse pinge õlule seadnud olla, vastas Vähi: «See pinge kadus tema õlgadelt juba pärast Torino olümpiat.



Kindlasti tahab ta reedel kulda võita, aga tuleb aru saada, et 10 km vabatehnikasõit oli tema jaoks niivõrd ennastületav pingutus, et järgmine võistlus on väga raske.»



Kaks päeva enne vabatehnikasõitu oli Šmigun-Vähi täielikult keskendunud. Ta elas kindla režiimi järgi ja pisitütar Victoria Krisiga tegeles põhiliselt ema Rutt.



Pärast hõbedavõitu lubas eestlanna endale väikse medalipeo, tütre vannitamise ning seejärel algas juba keskendumine tänaseks sõiduks. Eesmärk pole vahepeal ju muutunud. «Kindlasti võib öelda, et Kristina on sama pühendunud kui enne esimest sõitu. Välja see ehk ei paista, aga olen kindel, et sisimas tunneb ta sama,» sõnas Vähi.



Bjørgen peab konkurendiks


Kui enne 10 km vabatehnikasõitu ei pidanud põhikonkurendid Marit Bjørgen ja Charlotte Kalla eestlannat üheks favoriidiks, siis reedese sõidu eel olid  nad oma meelt muutnud. «Justina Kowalzyk, Charlotte Kalla, Aino-Kaisa Saarinen, Kristina Šmigun. Tugevaid konkurente on tegelikult palju,» loetles norralanna Marit Bjørgen pressikonverentsil.



Kalla jättis esimesel nimetamisel Šmigun-Vähi küll konkurentide nimekirjast välja, kuid hiljem lisas: «Ma ei tea, kui hästi ta klassikat sõidab. Kindlasti võib ta meid üllatada.»



Kalla ise tõdes, et on 10 km vabatehnikakullaga oma eesmärgi kuhjaga täitnud ja ülejäänud medalid oleksid üksnes boonuseks. Kas samade mõtetega läheb starti ka Šmigun-Vähi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles