Miks Rehemaa auku kukkus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehemaa pole tänavu mullusele tasemele küündinud. 30 km suusavahetusega sõidus pidi ta leppima 37. kohaga.
Aivar Rehemaa pole tänavu mullusele tasemele küündinud. 30 km suusavahetusega sõidus pidi ta leppima 37. kohaga. Foto: Raigo Pajula

Eelmisel hooajal tuli Aivar Rehemaa MK-sarjas kuuel korral 15 parema hulka ja sai MMil 10. koha. Nii talle endale kui ka paljudele teistele tundus, et tänavu sekkub ta kõige kõrgemasse mängu.



Sel hooajal pole ta aga kordagi isegi mitte mullusele tasemele küündinud. Miks?


Laupäevase suusavahetusega sõidu 37. koha  järel tõdes Rehemaa kibedalt: «Kahju, et olümpiahooajal sellisesse auku kukkusin.»



Rehemaa on tänavu endale korduvalt esitanud küsimuse, mis on valesti läinud? Miks ei suuda ta enam esikümnesse sõita ja miks on kaotus võitjatele viimaste aastate suurimaid? Ja sisimas on ta alati ühe ja sama vastuseni jõudnud.



Pole tragöödia


«Pärast eelmist hooaega tundus, et reaalne tipp on siinsamas. Et pean lihtsalt kõvasti tööd tegema ja kuulungi parimate sekka. Nüüd olen aga siin, kus praegu olen,» möönis Rehemaa mornilt ja lisas: «Ilmselt on põhjus sügiseses Ramsau laagris. Sinna on mehed varemgi oma hooaegasid lõpetanud. Ma ei puhanud sellest laagrist korralikult välja ja läksin lumele liiga suure hurraaga. Võtsime selliste treeningutega väikese riski.»



Ka eelmise hooaja eel suurendas Rehemaa korralikult oma treeningmahtu, kuid toona võeti Olose laagris koormus maha. Seekord mitte. «Riskima peab – muudmoodi tippu ei jõua. Tuleb igalt poolt läbi käia. Kahju ainult, et see just tänavusele hooajale sattus,» avaldas Rehemaa.



Eesti suusakoondise peatreeneri Mati Alaveri sõnul ei tasuks endisel juunioride maailmameistril meelt heita. Juba järgmisel hooajal võib ta taas korralikke sõite näidata. «Mina tean vaid seda, et Aivar on väga kõvasti treeninud. Ilmselt pole ta neid koormusi ära seedinud. On see tragöödia? Minu jaoks mitte. Oleme Andrusega aastaid tagasi samas olukorras olnud,» sõnas Alaver, kelle hinnangul võib Rehemaa sõite mõjutada ka Kristina Šmigun-Vähi tippsporti naasmine.



Kui varem kuulus treener Anatoli Šmiguni tähelepanu vaid Rehemaale, siis nüüd peab ta seda jagama. «Mingil määral mõjutab see tema esitusi kindlasti, aga mitte palju. Anatolile ei saa midagi ette heita – OMi-eelses laagris oli ta nädala Kristina juures Santa Caterinas ja teise nädala Aivariga Davosis,» selgitas Alaver.



Kui suusavahetusega sõidus parimatele kuue minutiga kaotanud Rehemaa ei kavatse suuski varna riputada, siis Kaspar Kokk võib kevadel tippspordiga lõpparve teha. Laupäeval kaotas ta rootslasest võitjale Marcus Hellnerile 7.28,9ga ja sai 42. koha.



Kokk lõpetab?


«Ei tahaks emotsioonide ajel öelda, et viskan kõik nurka ja hakkan kevadel põldu kündma. Aga kevadel on kindlasti mõtlemiskoht – kas edasi ja kuidas,» sõnas Kokk, kes pärast Torino olümpiat pani tegevusplaani paika. «Otsustasin juba siis, et 2010. aasta kevadel võtan aja maha ja mõtlen, mis edasi saab. Olen sellest otsusest ka oma lähedasi juba teavitanud. Tõsi, praegu ei kaldu ma ei ühele ega teisele poole. Kevadel tuleb põhjalikult analüüsida ja siis otsus langetada.»



Kolmas stardis olnud eestlane Karel Tammjärv sai laupäeval 46. koha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles