Olümpiamängude tähtsaim lahing peetakse homme

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu alati, muutus Venemaa–Tšehhi hokilahing kohati väga tuliseks. Venemaa värava ees külakuhjas on teiste hulgas tšehhide suurim staar Jaromir Jagr (ülemine valges).
Nagu alati, muutus Venemaa–Tšehhi hokilahing kohati väga tuliseks. Venemaa värava ees külakuhjas on teiste hulgas tšehhide suurim staar Jaromir Jagr (ülemine valges). Foto: Raigo Pajula

Vancouveri olümpia jäähokiturniiril pakub enim kõneainet kaks asja – hea ja halb. Halb on see, et unelmate finaaliks ristitud Kanada ja Venemaa kullaheitlus jääb ära. Hea aga see, et suure tõenäosusega need meeskonnad siiski kohtuvad – veerandfinaalis.


Selles, et enne turniiri suursoosikuteks peetud meeskonnad juba nii vara kokku lähevad, lasub peamine «süü» Kanadal, kes kogus alagrupiturniirilt kolme mänguga vaid viis punkti. Alles lisaajal saadud võit Šveitsi üle ning selge kaotus USA-le polnud kindlasti selline algus, mida Sidney Crosbylt ja tema kaaslastelt oodati.



Olles teise koha meeskondade arvestuses kolmandad, saadi üldtabelisse, mille alusel meeskonnad kohamängudeks järjestati, alles kuues asetus. Hokit jumaldava maa esindusmeeskonna kohta on see tagasihoidlik saavutus. 



Venemaa Kanadat ei karda


Süüst pole päris puhtad ka venelased. Karistusvisete järel saadud üllatuskaotus Slovakkiale jättis nad alagrupi võitnud meeskondade arvestuses kolmandaks. Nii viibki loogiline kohamängude tabel nad veerandfinaalis vastakuti. Tõsi, Kanada peab selleks täna alistama Saksamaa, Venemaa koht veerandfinaalis on aga kindel.



Venemaa meedias ilmunud esimeste arvamusavalduste põhjal pole meie idanaabril Kanada suhtes suurt hirmu. «Turniiri võitmiseks tuleb alistada kõik vastased. Seda mängu on kõik oodanud, ent ikkagi on kahju, et see toimub juba nii vara,» sõnas Venemaa koondise abitreener Igor Zaharkin. «Meil on Kanada vastu tegutsemiseks kõik olemas – mängijad tunnevad nende stiili ning oleme Kanada mängujoonise üksipulgi lahti harutanud.»



Treener lisas, et Kanada hokimehed on individuaalselt väga osavad, ent nende tegutsemine on etteaimatav.



Pärast Slovakkialt saadud kaotust tegid Venemaa treenerid ründekolmikutes ümberpaigutusi ning sellest oli ilmselgelt kasu. Vahetusse läksid Jevgeni Malkini ja Pavel Datsjuki kohad. Venemaa hokispetside hinnangul tegutses uus esimene viisik, kus Malkini kõrval olid Aleksandr Sjomin ja Aleksandr Ovetškin, ideaalselt. Mullu Stanely Cupi kauslikemaks mängijaks valitud Malkin sahistas tšehhide väravavõrku kaks korda, Ovetškin oli aga taas aktiivne, jõuline, võitluslik.



Kanada leeris näib probleeme rohkem olevat. Asjata ei öelnud kanadalaste väravavaht Martin Broudeur, et plaaniväline mäng Saksamaaga võib tulla meeskonnale kasuks. «On asju, mida saab parandada ainult mänguga, ning loodetavasti on lisamängust abi,» märkis ta.



Kanada hokivaatlejate hinnangul pole nende meeskonna staarid veel oma seisusele vastavalt mänginud. Näiteks Crosbyst ja Rick Nashist koosneva löögirusika balanss jäi kohtumises USAga miinus kolmele. Samas on märgitud sedagi, et esiviisiku ründekolmiku ning veteranidest kaitsepaari Chris Progneri – Dan Boyle’i vahel pole head sidet tekkinud.



Kanadalaste mängus on palju juhuslikkust ning näiteks head kaitset näidanud USA vastu üritati litter liiga sirgjooneliselt vastaste väravani viia. Kui see tavapärasel teel ei õnnestunud, ei suudetud ka oma mänguskeemi muuta.



Kanadalaste noor lemmik­laps Crosby suhtus aga USA käest saadud kaotusesse rahulikult. «Esialgu ei kuulunud lisamäng meie plaanidesse, kuid pole hullu, oleme Saksamaa vastu valmis. Peame ainult meeles pidama, et kohamängudes pole kergeid vastaseid,» sõnas seni olümpiaturniiril vaid ühe värava visanud Crosby.



Kahtlemata on Kanada meeskonna pained kõige suuremad. Kodumeeskonnalt oodatakse olümpiakulda ning mitte midagi vähemat. Vancouveris ja isegi Whistleri suusakeskuses kohtab pea igal sammul mõnda Kanada koondise särgis fänni. Kodumeeskonnale otse saalis kaasa elamise eest tuleb aga mustal turul maksta vähemalt 15 000 Eesti krooni. Mõistagi on saal välja müüdud. Ning tulemas on mäng Venemaaga…



Üllatusvõimeline Slovakkia


Kuid kahe suure meeskonna varjus on hoopis edukamalt edenenud USA ning Torinos võidutsenud Rootsi.



Saksamaa ja Valgevene vastu polnud Rootsi mäng veel kuigi veenev, igipõlise rivaali Soome alistamisega ei tekkinud aga pealtnäha vähimaidki raskusi. Naabrite omavaheline kohtumine oli justkui eelmiste mängude tagurpidi peegeldus, seni ladusalt tegutsenud Soome mängijad näisid platsil aeglased ja passiivsed. Ilmselt lõi taas välja nende kompleks, mis ei luba kuidagi Rootsit alistada. Või… polnudki soomlased võidust väga huvitatud.



Veerandfinaalis saab Rootsi vastaseks üllatusvõimelise Slovakkia, edu korral aga poolfinaalis Venemaa või Kanada. Soome peab kohtuma Tšehhiga ning poolfinaali pääsu korral kõige eelduste kohaselt USAga. Samas ei maksa unustada, et USA ongi saamas turniiri üheks mustaks hobuseks.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles