Rochette’ile ja Majdicile anti erakordse vapruse eest auhind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joannie Rochette saatis vabakava lõpus oma emale taeva poole õhusuudluse.
Joannie Rochette saatis vabakava lõpus oma emale taeva poole õhusuudluse. Foto: Reuters / Scanpix

Vancouveri olümpiamängudel anti esmakordselt välja Terry Foxi auhind, mis on mõeldud sportlastele, kes on suutnud olümpia ajal näidata suurimat sihikindlust, ja vaprust. Kuna tänavu paistsid erakordse vaprusega silma kaks sportlast, läks auhind jagamisele – selle pälvisid Kanada iluuisutaja Joannie Rochette ja Sloveenia murdmaasuusataja Petra Majdic.

«Need kaks naist on meile kõigile inspiratsiooniks ja nende vaprus puudutas meid kõiki,» sõnas olümpiamängude korralduskomitee esimees John Furlong.

24-aastane Rochette võitis iluuisutamise naiste üksiksõidus pronksmedali, kuid vaid neli päeva varem oli ta ootamatult kaotanud oma ema, keda tabas Vancouverisse jõudes südamerabandus ning ta suri. «Vaatamata sellele, et ta kaotas oma ema, otsustas Joannie võistelda. Keegi ei suutnud pisaraid tagasi hoida, kui ta teisipäeval jääle tuli,» rääkis Furlong. «Hoidsime hinge kinni, et tal hästi läheks ning ta suutiski tänu vapustavatele esinemistele pronksi võita. Ta puudutas meid kõiki.»

30-aastane Majdic elas vahetult enne klassikasprindi kvalifikatsiooni üle tõelise ehmatuse, kui ta kurvilt laskudes kukkus raja kõrval olevasse paarimeetrisesse sügavikku. Kuigi esmalt ütlesid arstid, et Majdici luud on terved ja ta võib võistelda, selgus hiljem, et ta oli kukkumisel murdnud mitu roiet. Sellest hoolimata suutis ta välja võidelda pronksmedali.

«Petra oli uskumatult vapper, ta võistles valu kiuste, teades, et tema perekond ja kodumaa ootavad, et ta võidaks Sloveeniale esimese medali,» lausus Furlong.

Terry Fox oli noor kanadalane, kes haigestus vähki ning 18-aastaselt amputeeriti põlvest saadik tema vasak jalg. Pärast operatsioonijärgset taastusravi otsustas ta koguda raha vähiuuringuteks ning alustas jooksu läbi kogu Kanada.

Kahjuks ei suutnud ta eesmärgile jõuda, sest pärast 143 üksteisele järgnenud jooksupäeva ning 5373 läbitut kilomeetrit tuli haigus tema kopsudesse tagasi. Terry Fox suri 28. juunil 1981.aastal 22-aastasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles