Roos tegi teadmatusest kangelasteo

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhatajas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildilt on näha, kuidas Raido Roosi (vasakul) rassib platsil kinnipaistetanud silmaga.
Pildilt on näha, kuidas Raido Roosi (vasakul) rassib platsil kinnipaistetanud silmaga. Foto: Siim Solman

Tallinna Kalevi kapten Raido Roos aitas kinnipaistetanud silma kiuste oma meeskonna võidule.

«Süda läks kohe pahaks ja ma ei suutnud kuidagi väljakult püsti tõusta. Kohtunikud ei saanud sellest vist aru, ütlesid, et tõuse üles ja mine kõrvale… aga ma ei suutnud seda kohe teha,» rääkis Tallinna Kalevi korvpallimeeskonna kapten Raido Roos, kes sai laupäeval Rapla TYCOga peetud Eesti meistriliiga kohtumises silma tugeva löögi. Kuigi vapper mees tuli kinnipaistetanud silma kiuste hiljem platsile ja tabas minut enne lõppu väga olulise kolmese, peab ta paranemiseks järgmised kaks nädalat igasugusest sportimisest hoiduma.

«Silmamuna on õnneks terve, kuid arstid tuvastasid silma põhjaseina murru,» tutvustas Roos Tallinna tohtrite pandud diagnoosi. Vahetult pärast õnnetust käis ta ka Rapla traumapunktis, kuid sealne pealiskaudsem kontroll nii tõsist vigastust ei tuvastanud. Arst ütles korvpallurile, et kui ta suudab uuesti platsile minna, siis selleks takistusi pole.

Korvialuses saginas juhtunud õnnetus, kus Rapla mängija Kristjan Voolaid lõi oma käega pallist mööda ja tema sõrm tungis Roosi paremasse silma, juhtus mängu esimesel veerandajal. Verise silmaga mängija siirdus Rapla spordihoonest otse arsti juurde ning jõudis teise veerandaja lõpuks juba mängusaali tagasi.

Kolmandal veerandajal jooksis ta uuesti plastile. Lõpuks viibis ta platsil 20 minutit ja viskas kaheksa punkti. Seejuures tabas ta mängu lõpus väga olulise kolmese ja hiljem ka vabaviske. Teda ei takistanud seegi, et ta nägi sisuliselt vaid ühe silmaga.

«Alguses polnudki asi hull, kuid pärast seda, kui olin paar korda edasi-tagasi jooksnud, paistetas silm sisuliselt kinni,» kirjeldas Roos. «Paremalt poolt ei julgenud läbiminekuid teha, sest ma ei näinud, kas sealt võib keegi tulla. Viskamine – eks seda on elu jooksul nii palju tehtud ja teise silmaga ma ju nägin.» Roosi kangelaslikkus sai väärikalt tasutud, Kalev alistas võõrsil Rap­la 75:73.

Tagantjärele tarkusena oli mängu sekkumine siiski väga ohtlik käik. «Nüüd, asjade üle järele mõeldes, ei soovita ma küll kellelgi midagi sellist teha. Kuid siis oli adrenaliin üleval ja ma ei osanud ka midagi karta,» sõnas Roos. «Mul oli õnne – kui ma oleksin kellegagi kokku põrganud või saanud pea pihta mõne löögi, võinuks minna väga hullusti.»

Roosi sõnul sai ta alles hiljem teada, et uue põrutuse korral oleks võinud silm alla vajuda ja tekkida topeltnägemine. Sellisel juhul vajanuks ta paranemiseks kirurgilist sekkumist. Nüüd tuleb aga kaks nädalat lihtsalt puhata ja seejärel minna uuesti arstide juurde ülevaatusele.

Näoluustiku täielik paranemine võtab tavaliselt aega neli nädalat. «Laupäeva õhtul oli veel valu tunda, kuid täna (pühapäeval – toim) tunnen end juba hästi,» kinnitas Roos.

Roosil on Kalevi meeskonnas kanda väga suur roll. Lisaks kapteni kohustele aitab ta kavandada ka meeskonna treeninguid. Lisaks on temast aastatega saanud meeskonna tõeline liider. Tagamees tunneb heameelt, et tänavu on saadud kokku korralik koosseis.

«Kui suudame oma asjad korralikult ära teha, siis võime suuri nõelata küll,» vaatas Roos optimistlikult tulevikku. Kalev tõi endale lisaks veel ameeriklasest tsentri Kenneth Cooperi. 208 sentimeetri pikkune mees saab mängida siis, kui Eestisse jõuavad üleminekupaberid tema viimasest mängupaigast Brasiiliast.

«Füüsiliselt on ta küll vägev kuju. Kuidas ta meile mänguliselt sobib, ei oska veel hinnata,» märkis Roos.

Korvpall

Ühisliiga

Krasnodari Lokomotiv – Kalev/Cramo

Lokomotiiv: Hendrix 21, Brown 20, Maric 10, Williams 9, Bõkov 8, Lihodei 8, Kalnietis 6, Grigorjev 6.

Kalev: Moldevanu 19, Fall 13, Elegar 9, Abbott 8, Sokk 7, Veideman 7, Gibson 6, Škele 5.

Eesti meistriliiga

TTÜ – Pärnu 65:59, Rapla TYCO – Tallinna Kalev 73:75, HITO – Valga Maks & Moorits 55:70.

EuroCup

Laupäeval loositi sarja alagrupid

G-alagrupp: Kalev/Cramo, Kaasani Unics, Banvit Bandrima, Riia VEF, Maccabi Haifa, MZT Skopje.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles