Klitško vasak murdis vene vägilase isade maal

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Klitško järjekordne vasaksirge on tabanud Aleksandr Povetkini lõuga. Ent venelane oli sitke, püsis enamasti jalul.
Vladimir Klitško järjekordne vasaksirge on tabanud Aleksandr Povetkini lõuga. Ent venelane oli sitke, püsis enamasti jalul. Foto: AFP/SCANPIX

Vladimir Klitško virutas Aleksandr Povetkini neli   korda põrandale ja võitis masendava ülekaaluga.

Raskekaalupoksi suureks slaavi lahinguks tituleeritud tiitlimatš Vladimir Klitško versus Aleksandr Povetkin lõppes oodatud moel – ukrainlane klohmis venelase Moskvas muretult, kuid igavalt läbi. Klitško ülekaal oli mäekõrgune, kõik kolm kohtunikku kuulutasid ta võitjaks punktidega 119:104. «Kui sul on suurust, tarkust, kogemust ning võimas vasak käsi, pole sulle tänapäeval vastast,» võttis Eesti poksikoondise peatreener Ervin Kade matši lühidalt kokku.

Kõik 12 raundi kulgesid ühesuguse stsenaariumi järgi – vastasest tosin sentimeetrit pikem Klitško hoidis Povetkinit distantsil, kust too ei suutnud midagi korda saata. Nii kui Povetkin lähenes ja löögi teele saatis, läks Klitško klintši ja sidus vastase. Nii oldigi pool ajast kirglikult kaelakuti. Publik vilistas. Samas demonstreeris Klitško vasaku rusika jõudu, saates Povetkini, kes iial varem polnud nokaudis olnud, neljal korral ööbikuid kuulama. Kohtunikel oli lihtne kuulutada välja Klitško 61. võit. Ukrainlane säilitas poksiorganisatsioonide WBA, IBF, WBO ja IBO meistrivööd. Siinkohal mõni märksõna matši kohta.

Kaotus isade maal   

Klitško palus küll matšile poliitilist värvingut mitte anda, ent Venemaa ei võtnud teda kuulda. Ju prooviti patriootlike tunnete najal Povetkinit vähegi turgutada. Igatahes kõlas tema sissemarsil võimas laul, et: me elame isade maal – russ, russ, russ! – oleme kuulsate isade lapsed, kes kannavad tiivulisel hobusel edasi Venemaa tuhandeaastast kuulsust. Hümni laulis võimsal häälel legendaarne Jossif Kobzon, ajades publiku pulsi maksimumini. Povetkini särki kaunistas kiri Russkii Vitjaz – vene vägilane.

Paraku läks patriootlik ettevõtmine totaalselt lörri, Povetkini heitlusest Ukraina titaaniga bõliinat ei kirjuta.

Vasak, vasak, vasak...

Matši staar oli Klitško vasak rusikas ehk nagu telekommentaatorid kirjeldasid: algusest lõpuni toimus ühesuunaline vasakpoolne liiklus. Just vastase tappev vasak hoidiski Povetkini distantsil, sundis teda madalale vajuma ning klintši minema. No ei hakka ükski lühem poksija Klitškod ründama, pea püsti.

«Imeline oli vaadata, kuidas Klitško vasakut kätt kasutas,» selgitas Kade oma muljeid. «94% löökidest tabas ta vasakuga – haagid, sirged –, parem seisis jõude. Lihaselise käe mass on juba nii suur, et kui Klitško teises raundis väikese amplituudiga antud hoobi pihta sai, oli Povetkin nokaudis. Poksijad, kes on mõlema mehe sparringpartnerid olnud, kirjeldavad, et Klitško löögid on Povetkini omadest oluliselt võimsamad, ja sealt see vahe sisse tulebki.»

Kohtunik rikkus matši?

Mitmed asjatundjad olid arvamusel, et kohtunik poleks pidanud Klitškol lubama vastast nii palju siduda ning karistada tulnuks ka maadlusvõtteid, millega ta Povetkinit kordi ja kordi maha paiskas. Vaid korra võeti ukrainlaselt heite eest punkt. Igatahes pidas ekstšempion Lennox Lewis poksisugemetega maadlusmatši piinlikuks.

Kade: «Korra võinuks kohtunik veel Klitškod karistada, aga mitte rohkem. Ta ei rikkunud reegleid. Povetkin vajus pärast lööki keharaskusega ette ja alla, Klitško ei taganenud, vaid võttis ta lihtsalt vastu... Nii tähtsas matšis ei maksa ilu otsida. Tähtis on võit, ja Klitško taktika töötas.»

Miks jäi nokaut ära?

Pärast paari raundi oli selge, et kui Povetkin tahab võita, peab ta vastase lõplikult põrandale virutama. Venelane otsis ja otsis võimalust otsustavaks löögiks, kuid Klitško ei jätnud ainsalgi hetkel kaitset lahti.

Ent Klitško? Lewise arvates  polnud võit tšempioni vääriline. Kui lööd Povetkini ühes raundis kolm korda nokdauni, suudad ta ka nokauteerida.

Kade: «Klitško oli alalhoidlik, ei tahtnud riskida. Lähed ründama, vajud ette ja annad Povetkinile võimaluse võimsa haagiga tabada. Milleks?»

Raha ja statistika

Ükski 26 varasemast võidust ei toonud Povetkinile sisse nii palju, kui kaotus Klitškole – 5,8 miljonit dollarit. Võitja kasseeris 17,5 miljonit.

Klitško tegi järgmise sammu saamaks legendiks ja rekordimeheks. Ta on edukalt kaitsnud tiitlit 15 korda järjest, jäädes alla vaid Joe Louisele (25) ja Larry Holmesile (20). Raskekaalu tiitlimatše on Klitško võitnud 22 ja Muhammad Aliga on ta viigis, Louisel on 25 võitu.

Ja võitis ...  Mayweather!

Kade muigas, et Klitško ja Povetkini tuhmist matšist võitis kõige rohkem USA kergekeskkaallane Floyd Mayweather, kes teenib poksiajaloo suurimaid summasid. Viimati pistis ta tasku 41,5 miljonit dollarit.

«Raskekaalupoksis seisab vesi endiselt, säravaid vastasseise pole, Klitško masendav ülekaal muudab asja ebahuvitavaks. Mayweather itsitas matši vaadates – kui ta üldse vaatas – pihku, sest tema honorarid aina kasvavad. Ameerika, kus liigub suur raha, igatahes magas, sest ookeanitaguseid kahe slaavlase kemplemine ei häiri.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles