Kas ja kes murrab Levadia hegemoonia?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kas Levadia järjestikuste võitude foonil haigutav Eesti jalgpalli meistriliiga rõõmustab fänne sel hooajal uue võitjaga, näitab aeg. Vähemalt eilsel hooaja avamisel kuulutasid kullamõtteid veel neli klubi.



«Flora-sugune klubi ei saa endale seada väiksemaid eesmärke kui meistritiitel,» kõlasid mullu üllatuslikult alles neljandana lõpetanud FC Flora tegevjuhi Ljubov Lobõševa sõnad. Florakatega sarnase sportliku ambitsiooniga esinesid veel Sillamäe Kalev, Narva Trans ja poolnaljaga ka FC Kuressaare.



Alati ambitsioonikas Nõmme Kalju seekord suuri veksleid välja ei käinud – loodetakse pronksmedaleid –, kuid kaugemas tulevikus soovivad nemadki liigatabeli esimese rea hõivata.



«Klubisisene eesmärk pole muutunud. Kui kahe aasta eest meistriliigasse tõusime, ütlesime, et tahame viie aastaga meistriks,» meenutas klubi liider Kuno Tehva vana lubadust.



Kui reaalne aga siiski on, et neli korda järjest koduliigas teistele kandu näidanud Levadia ülemvõim novembris otsa lõppeb? Valitsejad on küll jäänud ilma mitmest põhimehest eesotsas Sander Puri ja Vitali Gusseviga, kuid lahkujatele on leitud üsna väärikad asendajad. Klubiga on liitunud end meistriliigas juba tõestanud Eduard Ratnikov, Maksim Papanov ja Artjom Dmitrijev.



Raha Levadia peale


Seevastu samuti paljudest põhitegijatest tühjaks jooksnud konkurentide uued mehed on veel küsitava väärtusega. Flora värvatud grusiinid Zakaria Beglariš­vili ja Alekxandre Abašidze ning Vene juurtega soomlane Valeri Minkenen ei pruugi surmkindlalt meistriliigas läbi lüüa.



Sillamäe Kalev ja Narva Trans pole koosseisu oluliselt muutnud – vaid endine narvakas Aleksandr Tarassenkov on nüüd sillamäelane – ja peaks jätkama endises, kuid järjest vananevas koosseisus. Asjaolusid kokku võttes teeb enamik jalgpallifänne ka sel aastal panuse ilmselt Levadiale.



Hooaja avamisel ei räägitud aga mitte vaid tulemustest. Majanduslanguse foonil – enamiku klubide eelarve oli võrreldes mullusega kahanenud – on kulusid teatud kohtadest kokku tõmmatud ning et jätkusuutlikkust hoida, on väljaminekuid eriti rangelt jälgima hakatud. Teiste hulgas läheb kõhnema rahakotiga aastale vastu ka Levadia.



«Tulevikku silmas pidades on meie aastaeelarve mullusest 30 protsenti väiksem. Eks aasta näitab, kas suudame edasi minna,» mõtiskles Levadia tegevjuht Sergei Hohlov-Simson, kes lisas, et uuel hooajal mängitakse kodumänge ainult Maarjamäe staadionil. «Kuna Kadri­oru staadion pidi remonti minema, siis kolisime terveks hooajaks Maarjamäele. Jalgpalliliidu abiga paigaldame sinna lisatribüünid, mis peaks kokku mahutama 600 inimest. Sellest saab niisugune hubane paik.»



Ka esimest aastat täisprofessionaalse Kalju mõtted ei tiirle ainult punktide jahtimise ümber. Tehva sõnul on suur rõhk pandud organisatoorsele poolele ja infrastruktuuri arendamisele.



«Noortetöö areneb pidevalt, aga praegu pole meil kohta, kus korralikult tööd teha,» märkis Tehva. «Plaanis on rajada korralik spordikompleks ja staadion.»


Meistriliiga esimene voor peetakse tuleval teisipäeval, kuid hooaeg saab alguse juba täna, kui Sportland Arenal lähevad kell 17 superkarika finaalis vastamisi Flora ja Levadia.



Vanameistrid peatreeneriks


Algav hooaeg on mõneti ka nostalgiahõnguline. Lisaks tõsiasjale, et vana karikas jääb jäädavalt Levadiale ja see asendatakse uuega, tõestab see aasta, et ka taasiseseisvunud Eesti jalgpall on juba generatsioonide pikkune. Nimelt teevad peatreeneridebüüdi kaks armastatud endist koondislast: Flora tüüri hoidev Martin Reim ja Tartu JK Tammeka loots Marko Kristal.



«Jalgpallialaseid teadmisi peaks mul tohutult olema, alates Ubakivi ajast ja lõpetades Jellega (Eesti koondise peatreenerid Roman Ubakivi ja Jelle Goes – toim),» märkis Reim. «Kogemusi edasi anda on täitsa huvitav,» lisas Kristal.



Loos tõi ülipõnevad veerandfinaalid


Eesti jalgpallihooaja avamisel loositi traditsiooniliselt ka karikavõistluste veerandfinaalpaarid. Fortuuna tekitas kaks eriti magusat vastasseisu, kus kokku lähevad Sillamäe Kalev – Tallinna Levadia ja tiitlikaitsja FC Flora – Nõmme Kalju. Muide, Flora ja Kalju kohtusid mulluses finaalis.



Teistes duellides kohtuvad Kohtla-Järve Lootus – Türi Ganvix ja Tartu Tammeka – Valga Warrior. Kuna poolfinaalpaare pole veel loositud, ei saa välistada, et üheks finalistiks saab keegi viimasest nelikust. Eeldatavalt tugevaim sealt pundist on eelmisel hooajal meistriliigas alles 7. koha saanud Tartu Tammeka. (PM)



AVAVOOR


Eesti jalgpalli meistriliiga esimene voor 9.03.2010:


• JK Sillamäe Kalev – Tallinna FC Flora


• Paide linnameeskond – Kohtla-Järve Lootus


• FC Kuressaare – Tartu JK Tammeka


• Tallinna FC Levadia – Narva JK Trans


• Nõmme JK Kalju – Viljandi JK Tulevik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles