Amnesty International: inimõiguste olukord Hiinas on halvenenud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty Internationali esindajad kritiseerisid Hiina inimõiguste olukorda.
Amnesty Internationali esindajad kritiseerisid Hiina inimõiguste olukorda. Foto: AFP / Scanpix

Peking lükkas tagasi inimõiguste kaitsega tegeleva Amnesty Internationali süüdistused, nagu oleks inimõiguste olukord Hiinas vahetult enne olümpiamänge veelgi halvenenud.


Rahvusvahelise inimõiguslaste organisatsiooni

raport

i sõnul piirab Hiina meeleavaldajate ja ajakirjanike õiguseid ning pole täitnud inimõiguste ja demokraatia edendamise vallas võetud kohustusi.

Hiina välisminister Li Jianchao kutsus Amnesty Inernationali üles lõpetama Hiina vastase laimu avaldamine ja sekkumine riigi siseasjadesse. Samuti soovitas Li organisatsioonil «tegeleda millegi konstruktiivsemaga», vahendas BBC News.

Amnesty raportit kritiseeris ka Hiina ühiskonna ja inimõiguste keskus, millel on tihedad sidemed Hiina keskvalitsusega ning, mis pole iseseisev kodanikeühendus.

«Me tunnistame, et meil on probleeme, kuid me tegeleme nende lahendamisega,» ütles keskuse esindaja Xiong Lei ja lisas, et «inimõiguste olukord muutub aina paremaks».

Amnesty sõnul toimub vahetult enne olümpiamänge aga vastupidine protsess, kus inimõiguslasi ja ajakirjanikke vahistatakse ning interneti kodulehekülgi suletakse. Seetõttu kutsus Amnesty üles kõiki olümpiamängudel osalevaid riigijuhte võtma sõna inimõiguste rikkumise kohta Hiinas.

Olümpiamängude korraldamisega võttis Hiina vastu ka kohustused inimõiguste alal, kuid riik pole rahvusvahelise üldsuse üleskutsetele vastu tulnud, sest inimõiguste ja meedia sõnavabaduse olukord pole Hiinas paranenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles