Sobaleva treener näeb dopingusüüdistuses poliitilist aktsiooni

Peep Pahv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Soboleva
Jelena Soboleva Foto: AP / Scanpix

Maailma ühe parima keskmaajooksja venelanna Jelena Soboleva treener Matvei Teljatnikov näeb Venemaa kergejõustiklaste ümber puhkenud dopinguskandaalis poliitilisi põhjusi.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit IAAF süüdistab seitset Venemaa naiskergejõustiklast dopinguproovi andmise reeglite rikkumises. Väidetavalt olevat venelannad kasutanud teiste inimeste uriiniproove.

Teljatnikovi arvates tekitab IAAFi avaldus mitmeid küsimusi. «Kuidas ametnikud selgitavad uriiniproovide vahetamise võimalikkust,» vahendab sports.ru treeneri mõttekäiku. «Dopingukontrolli protseduur on väga rangelt paigas ning sportlast saatvad kontrollid tulevad proovi andmise hetkeks peaaegu tualetikabiini kaasa. Kui kogu selle tegevuse juures ei tuvastatud midagi kahtlast, ent hiljem hakatakse rääkima proovide erinevusest, siis tuleb esitada küsimusi proovi andmise juures viibinud kontrollidele ning laboratooriumi töötajatele.» 

Lisaks imestas Teljatnikov, miks avalikustati asi alles kaheksa päeva enne Pekingi olümpia avamist. «IAAFi ametnike sõnul võeti kahtlased proovid aprillis 2007 ning sama aasta Osaka MMil. Tänavu 22. juulil andsid sportlased veel ühe kontrollproovi. Kui meie sportlased olid patused, siis miks lubati neil veel terve aasta vabalt võistelda, võita ning rekordeid püstitada?» küsis ta. «Tundub, et tegemist on poliitilise aktsiooniga – rünnaku all pole sportlased, vaid riik!»  

IAAFi avalduse kohaselt kahtlustatakse dopinguproovide vahetamises tänavust 800 ja 1500 meetri jooksu valitsejannat Jelena Sobolevat, möödunud nädalal Rakveres võistelnud 800 meetri jooksjat Svetlana Tšerkassovat, 1500 meetri jooksjat Julia Fomenkot, vasaraheitjat Gulfija Hanafejeva, kettaheitjat Darja Pištšalnikova, 1500 meetri jooksjat Tatjana Tomašovat ning 1500 ja 5000 meetri jooksjat Olga Jegorovat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles