Pekingi õhusaastatus võib mõjutada sportlaste tulemusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi õhusaastatus võib mõjutada sportlaste tulemusi
Pekingi õhusaastatus võib mõjutada sportlaste tulemusi Foto: AFP / Scanpix

Tervishoiuspetsialistide sõnul ohustab Hiina pealinna Pekingi saastunud õhk olümpiasportlaste tervist ning võib esile kutsuda astmahooge, nahalöövet, pealvalu ja oksendamist.

Spetsialistide hinnangul on sportlastel sellistes keskkonnatingimustes väga raske rekordeid püstitada, kirjutab skynews.com.

Uuring näitas, et Pekingi saastatuse tase on pidevalt kasvanud ja seda autode kasutamise keelamisest ning tehasesaaste vähendamisest hoolimata.

«Sportlased hingavad kümme korda rohkem õhku sisse, kui pealtvaatajad. Saastatus mõjutab sportlaste kopse ja hingamist ning samas ka nende soorituse tulemust,» selgitas meditsiiniekspert Frank Kelly.

Kelly lisas, et saastatus võib sportlastele mitmeid tervisehädasid ja ka raskemaid haigusi tekitada.

«Sportlased pingutavad olümpial viimse piirini ja nende organism on pidevalt pinges. Mürkained aga võivad kahjustada viimse piirini pingule viidud organismi,» selgitas Kelly.

Ekspertide hinnangul võib saaste kõige rohkem kahjustada vastupidavusaladel nagu maratonijooks, maanteesõit, käimine, pikamaajooksud ja käimine osalevaid sportlasi.

Lisaks võib saastatus mõjutada ka ratsutamisvõistlusi, sest ka hobustele mõjub saaste halvasti.

Spetsialistid tõid näite, et 2004. aasta Ateena olümpiamängude ajal tekkis Briti maratonijooksjal Paula Radcliffe`il õhu saastatuse tõttu terviseprobleemid ning ta vajus raja ääres kokku.

Los Angelese olümpial 1984. aastal aga tekkisid õhusaastatusest hingamisprobleemid Steve Ovettil.

Mitmete riikide sportlased on teatanud, et püüavad võimalikult vähe aega Pekingis olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles