Distsipliin vedas Tartu Rocki ootamatult kindlale võidule

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Talts (mustas) oli üks neljast, kes viskas Rocki kasuks 14 punkti.
Janar Talts (mustas) oli üks neljast, kes viskas Rocki kasuks 14 punkti. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval ütles Tartu Rocki peatreener Indrek Visnapuu, et Balti liiga veerandfinaalis Šiauliai vastu saab määravaks hoolealuste suutlikkus kärpida Leedu klubi viskepidu. Eile oli näha, et see väide pidas paika. Rock võitis!



 «Rajasime tänase mängu kaitsele ning see õnnestus,» sõnas Visnapuu eile õhtul rahulolevalt. «Nagu varem sai räägitud, oleneb meie kaitse rünnakudistsipliinist, eelkõige rünnakute lõpetamisest. Me ei tohtinud endale lubada kiirustatud lahendusi, mis võimaldaksid vastasel algatada kiireid vasturünnakuid.»



Kogu kohtumise juhtinud ning mänguohje enda käes hoidnud Rocki võidunumbrid 84:61 näitavad, et kavandatu õnnestus sisuliselt ideaalselt.



Treenerite koostatud plaani täitmisele viitas ka tartlaste kapten Tanel Tein.


«Me ei lubanud vastaseid jooksma ning ise liikusime edu suurendades samm-sammult edasi,» rääkis ta. «Šiauliai mäng sõltub paljuski tagameestest – neil ei tohtinud lubada rünnata. Lasime hoopis pikkadel teha.»



Tõhus kaitsemäng


Kogenud mängija meenutas jaanuari lõpus Tartus toimunud samade meeskondade vahelist heitlust, kus mängupilt oli eile nähtuga väga sarnane: Leedu klubi mängijad ei suutnud skoorida ning Rock noppis suure võidu. Kuid toona palliti ju Tartus, nüüd aga Leedus…



Visnapuu sõnul muudeti vastaste liidrite elu ebamugavaks. «Kui sa oled terve hooaja harjunud kiire tegutsemisega, mis jätab väljakule palju ruumi, ent nüüd pead korraga mängima aeglast positsioonirünnakut, tekitab see probleeme,» mõtiskles ta. «Šiauliai meeskonnas on ka palju nooremaid mehi, kes pole varem play-off’is olulist rolli mänginud.»   



Rocki tõhusale kaitsele ning Leedu klubi viskekahurite tiibade kärpimisele viitavad ka kuivad numbrid – Šiauliai viskas enda kodumängu kohta erakordselt vähe punkte ning kõik nende liidrid püsisid praktiliselt kogu kohtumise varjus.



Šiauliai seni suurim korvikütt Deividas Gailius kordas oma tänavuse hooaja nigelaimat skoori, tuues oma meeskonnale vaid seitse punkti. Tema hooaja keskmine on aga koguni 17,6.



Kesine oli ka ameeriklasest tagamehe Derrick Low panus. Lõpuks kogus ta küll 12 punkti, ent enamiku neist tõi ta siis, kui mäng oli juba tehtud.



Kahepunktivisete tabavus oli aga tervel meeskonnal kahvatu 37,5. Kui siia lisada Rocki ülekaal lauavõitluses 45:27, pole Eesti klubi edu aluseid vaja kaugemalt otsidagi.



Samas ei saa ka statistika põhjal kõiki järeldusi teha. Tein viitas neljandale veerand­ajale, kui Rock oli juba 15-punktilises eduseisus ning vastane pidi mängu päästmiseks kiirustama.



Kokkuvõttes see aga edu ei toonud, hoopis enesekindluse leidnud Rock suutis vahet suurendada. Ka Visnapuule näis, et neljandal veerandajal saabus hetk, kui vastane enam ei uskunud võiduvõimalust ning mäng muutus lahtiseks. «Samas saime ka selle stiiliga hakkama,» märkis ta.



Lisaks mängulisele üleolekule hakkas eile silma Rocki koosseisu ühtlane tase. Iga mängija, kes platsil käis, oli meeskonnale kasulik.



Omapärasel kombel kogusid aga koguni neli meest võrdselt 14 punkti – Scott Morrison, Silver Leppik, Janar Talts ja Todd Abernethy. Morrison sai lisaks kätte ka 14 lauapalli. Kaitses andis aga märgatava panuse just Leppik. Kõigist pingetest vabanenuna sopsas ta ka mitu kolmest. 



Vaatamata ilusatele numbritele ei osanud Tein öelda, kas eilne esitus oli meeskonna üks parimaid, ent väga magusat maiku tundis isegi kogenud mängumees.



«Me polegi varem Šiauliais võitnud,» märkis ta ning lisas, et esimene edu tuli väga õigel ajal.



Ka Visnapuu hoidus ülivõrretesse laskumast, nimetades eilset eduteed läbi terve mängu stabiilselt heaks esituseks. 



Ventspils alistas VEFi


Veerandfinaalseeriad kestavad kahe võiduni, seepärast ei oma eilne suur edu kuigi olulist tähtsust. Tein väitis, et ei taha küll midagi ennustada, ent nentis, et Šiauliail piisab laupäeval Tartus vaid ühepunktilisest võidust ning seeria on taas viigis. Sellisel juhul otsustatakse kõik kolmandas mängus, mis peetakse taas Leedu linnas.



Küsimuse peale, kummal meeskonnal võis pärast veerandfinaali avakohtumist jääda rohkem varu, ei osanud Rocki peatreener Indrek Visnapuu midagi täpset vastata, ent möönis, et alati peab olema valmis ka teistsuguseks taktikaks.



Eilses teises veerandfinaalis alistas Läti klubide duellis Ventspils koduväljakul Riia VEFi 75:66.



Balti liiga


Veerandfinaalide avakohtumised



Šiauliai – Tartu Rock 61:84


Šiauliai: Kuzminskas 13, Low 12, Grafs 12, Gailius 7, Žukauskas 5, Šikšnius 5, Pauliukenas 5, Šarakauskas 2.


Rock: Morrison 14, 14 lp, Leppik 14, Talts 14, Abernethy 14, Allingu 8, Tein 7, Eichfuss 6, Sokk 4, Doronin 3.



Rock juhib seeriat 1:0



Ventspils – Riia VEF 75:66 (Bertans 19, Strelnieks 14, Kedzo 13 – Renfroe 16, McCullough 15, Valters 12)


Ventspils juhib seeriat 1:0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles