Taaramäe suurepärased valikud: Astana, RadioShack...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia velotuuri kolmandana lõpetanud Rein Taaramäe (vasakul) poodiumil koos üldvõitja Joaquin Rodrigueze (keskel) ja Xavier Tondoga.
Kataloonia velotuuri kolmandana lõpetanud Rein Taaramäe (vasakul) poodiumil koos üldvõitja Joaquin Rodrigueze (keskel) ja Xavier Tondoga. Foto: voltacatalunya.cat

Rein Taaramäe on kerkinud jalgrattamaailma kuumaks müügiartikliks. Temast on huvitatud absoluutselt kõik – jah, lugesite õigesti – tugevamad meeskonnad eesotsas kahe hiiglase Astana ja RadioShackiga.



Senise karjääri edukaima mitmepäevasõidu selja taha jätnud ja Kataloonia velotuuri kolmandana lõpetanud Taaramäe jätkab ka tuleval aastal Cofidises. See sai selgeks reedel, kui Cofidis teatas, et toetab rattatiimi 2012. aasta lõpuni.

«Jäime rattaspordi juurde, sest ei leidnud oma kaubamärgi reklaamimiseks paremat spordiala,» põhjendas Cofidis Competitioni direktor Thierry Vittu.

Taaramäe lepingus on punkt, mis ei luba tal tiimi vahetada, kui meeskond ka tuleval hooajal eksisteerib. Küll aga kohendatakse valitseva Eesti grupisõidumeistri palk seisusele sobivaks.

«Cofidises on tavaline, et leping tehakse turuväärtusele vastavaks. Milliseks järgmise hooaja palk võib kujuneda, ma ei tea, sest pole mänedžeriga jõudnud rääkida,» ütles Taaramäe.

Ilmselt selgub paari kuu jooksul ka see meeskond, kus Taaramäe 2012. aastal pedaalima hakkab. Vändrast pärit sportlane kinnitas, et mänedžeri kaudu on huvi üles näidanud kõik maailma tipptiimid eesotsas Kasahstani kapitalil põhineva Astanaga, mille ridadesse kuulub valitsev Tour de France’i võitja Alberto Contador, ja legendaarse ameeriklase Lance Armstrongi loodud RadioShackiga.

Taaramäe hoiab aga jalad tugevasti maas ega lase end rahapakiga uimaseks lüüa. «Tulevikku peab kindlustama, kuid minu eesmärk pole multimiljonäriks saada. Tahan tugevasti võidu sõita,» avaldas 24. aprillil 23-aastaseks saav noormees.

Kuna rattatiimid võivad sõlmida lepinguid selle ajani, milleni kestavad sponsorlepingud (Cofidis ei tohi näiteks praegu 2013. aastaks rattureid värvata – toim), on tõenäoline, et Taaramäe vahetab meeskonda, sest vaevalt ta aastase kontrahtiga rahuldub.

«Raha pole mulle esmatähtis,» rõhutas Taaramäe. «Tahan olla meeskonna liider. Näiteks Rabobankis peaksin palju hollandlaste ja Deniss Mentšovi jaoks tööd rügama. See võtab aga minult võimaluse mõnda võidusõitu ettevalmistusena kasutada.»

Taaramäe tõusis maailma vägevate huviorbiiti juba mullu, kui üks Astana loojatest, Kasahstani rattatuus Aleksandr Vinokurov eestlasega üleminekust juttu tegi. Kehtiva lepingu tõttu Cofidisega lõppesid läbirääkimised kiiresti.

Eelmisel aastal Romandia tuuril 3. koha saanud Taaramäe hindas Hispaanias saavutatut kõrgemalt. «Olin kaks korda teine, korra viies ja tulin kehval päeval kümnendaks. Sellist stabiilsust polnud ma varem näidanud,» rääkis Taaramäe.

Taaramäe sai Cofidise toetuse jätkamisest teada reedese etapi vältel. Ilusa kokkusattumusena sepistas ta laupäeval koos prantslase Samuel Dumouliniga tööandjale ülesmäge kulgenud ja 47 ratturit koondanud grupifinišis kaksikvõidu.

«Sellised lõpuspurdid on Dumoulini leib. Mul on väga hea meel, et Sam võitis, sest ta tegi tuuri vältel minu jaoks palju tööd,» lisas Taaramäe.

Eilsel peamiselt tasasel maal kulgenud ja kuulsal Kataloonia ringrajal lõppenud 7. etapil elas Taaramäe üle ühe äreva momendi – tunnelis sõites oleks temagi võinud kukkuda. Õnnega pooleks suutis 26. lõpujoone ületanud Taaramäe sellest pääseda.

Eelmise hooaja järel kehvade tulemuste tõttu Pro Tourist välja heidetud Cofidis tõuseb tulevaks aastaks tõenäoliselt eliiti tagasi, sest kahe esimese kuuga on teenitud tosin võitu.

«Loomulikult oleme rõõmsad, et Cofidis usub jätkuvalt meisse,» märkis Cofidise rattameeskonna mänedžer Eric Boyer. «Mind teeb veel õnnelikumaks teadmine, et saame jätkata oma tööd, mis hakkas vilja kandma. Me ei jää loorberitele puhkama, vaid keskendume tulemustele kõrgeimal tasemel.»

Täna õhtul Eestisse saabuv Taaramäe naudib täiel rinnal väljateenitud puhkust ja sel nädalal ta rattasadulasse ei istu. 6.–13. juunini osaleb ta Critérium du Dauphiné Libéré tuuril, põikab seejärel Karksi-Nuias peetavatele Eesti meistrivõistlustele ning stardib seejärel oma esimesel Tour de France’il.

Contadori ja Armstrongi kauaoodatud duell kukkus läbi

Korsika saarel toimunud Criterium Internationalil pikisilmi oodatud duell kahe kange, hispaanlase Alberto Contadori ja ameeriklase Lance Armstrongi vahel valmistas rattafännidele pettumuse.

Kumbki mees suurde mängu ei sekkunud – Contador sai kahe grupi- ja ühe temposõidu kokkuvõttes 15. ning Armstrong 47. koha. Contador kaebas teda kevaditi kimbutava õietolmuallergia üle, Armstrongi sõnul jättis tema vormile jälje hiljuti põetud haigus.

Üldvõidu pälvis prantslane Pierrick Fedrigo (Bouygues Telecom). Eestlastest kaasa teinud Rene Mandri (Ag2r) sai 30. ja Kalle Kriit (Cofidis) 73. koha. Etappidel Mandril ja Kriidil 20 sekka asja polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles