Miki-Hiire katsed olid suure duelli soojenduseks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhatajas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak Saaremaa rallil kihutamas.
Ott Tänak Saaremaa rallil kihutamas. Foto: Ray Põder

Tiitliheitluse mõttes oli Saaremaa ralli eel suurim küsimus, kumb tuleb N-rühma Eesti meistriks – enne viimast etappi juhtinud Timmu Kõrge või vähem võistelnud, ent seni kodus vaid võite tunnistav Ott Tänak. Eile sõidetud avapäeval võttis Tänak klassi liidrina maksimumi, kuid Kõrge asub endale sobivalt otse peakonkurendi kannul.

«Suures plaanis on kõik hästi. Meie eesmärk polegi Tänakut edestada, vaid lõpetada kohe tema taga. Üritame võita sõda, mitte lahingut,» rääkis Kõrge pärast avapäeva. «Loomulikult võiks olla veidike kiirem, kuid vahed pole suured ja teisel päeval on veel pikk maa minna.»

Tänaku hinnangul pole võimalik esimese päeva põhjal suuri järeldusi teha. Eile oli ta küll ainus, kes suutis WRC-autoga sõitvalt Georg Grossilt napsata kiiruskatse võit, kuid samas jäi ta paaril korral alla Super-2000 autoga sõitvale Karl Kruudale.

«Esimesel päeval olid Miki-Hiire kiiruskatsed, kus väga palju ukerdamist,» lausus Tänak Kuresaare linnakatse finišis. «Eesti rallid sellised, kus tuleb kohe leida õige sõidurütm, kuid õiged kiiruskatsed tulevad ikkagi alles teisel päeval. Neist kõigil on võimalik palju kaotada.» Tänak lisas, et ei mõtle tiitliheitlusele, vaid püüab keskenduda oma sõidule.

Enne päeva viimast, Kuressaare linnakatset, oli seis juba Tänaku jaoks soodne – ta oli N-rühma autol sõitvatest meestest kiireim ning tema ja Kõrge vahele mahtusid veel Egon Kaur ja Rainer Aus. Linnakatsel kerkis aga Kõrge otse Tänaku kannule.

Juhul, kui Tänak võidab Saaremaal oma klassi ja võtab maksimaalsed kolm punkti ka viimaselt kiiruskatselt, peab enne viimast etappi üheksa silmaga juhtinud Kõrge olema teine nii oma klassi kokkuvõttes, kui ka punktikatsel.

Avapäeva järel valitseb Saaremaa rallit Gross. Ta oli parim esimesel kiiruskatsel, teisel katsel lubas ta võidu Tänakule, kuid kahel viimasel lisakatsel oli taas ise kiireim.

«Hea, et see päev sai läbi – õiget rütmi ei õnnestunud mul kätte saadagi,» tõdes Gross, kes edestab üldarvestuses Kruudat 6,6 sekundiga. Tänak kaotab kolmandana 9,4 sekundit. Gross selgitas, miks ta teisel kiiruskatsel võidu käest andis. «Ühes kurvis pidurdasin hoo liialt kinni, sellele järgnes aga pikk sirge ja sealt see kaotus tuligi.»

Grossi hinnangul algab tõeline ralli alles täna. «Esimene kiiruskatse on kohe v äga keeruline, lisaks kõigele sõidame väga vara,» märkis ta. «Mõistagi peaks õhtul varakult magama minema, kuid ega uni ei tule nii kergelt.»

Esikolmiku järel käib väga äge rebimine – järgmised neli meest mahuvad kahe sekundi sisse. Kaur kaotab Kõrgele 0,7, Siim Plangi omakorda Kaurile 0,9 ja Aus Plangile 0,3 sekundit. Kõik nad sõidavad N-rühmas, seega on nad kõik tiitliheitluses Kõrgele ohtlikud.

Teisel kiiruskatsel tabas ebaõnn Ford Fiesta R5 autoga sõitvat Martin Kangurit. Pärast Saaremaa ralli sisuliselt ainsat trampliini tekkisid tema masinal tehnilised probleemid ja ta kaotas lühikesel katsel Tänakule 18 sekundit. Masin saadi küll kiiresti töökorda ning järgmisel kiiruskatsel oli Kangur taas esimeste hulgas, edestades isegi Tänakut ennast. Avapäeva järel asub ta 9. kohal.

Veelgi täbaramalt käis käsi Kaspar Koitlal, kelle Mitsubishil purunes teisel kiiruskatsel käigukast. Pärast pikalt rajaääres seismist sai ta siiski auto liikuma, ent kaotust kogunes ligikaudu 13 minutit ja kokkuvõttes on ta konkurentsist väljas.

Ralli jätkub juba täna hommikul, võitjad selguvad pisut enne kella viit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles