Piiroja: nüüd on vist aeg

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja (pikali) on saanud vigastada ja peagi talutavad koondise arstid ta väljakult ära.
Raio Piiroja (pikali) on saanud vigastada ja peagi talutavad koondise arstid ta väljakult ära. Foto: Andres Haabu

Eesti jalgpallikoondise keskkaitsja Raio Piiroja sai kohtumises Türgiga vigastada ning tema koondisekarjäär võibki sellega läbi olla.

«Võib-olla on karjääri lõpuni jäänud veel neli kohtumist – kaks koondises ja kaks klubis,» rääkis Eesti jalgpallikoondislane Raio Piiroja kolmapäeval. «Kui Türgi ja Rumeenia vastu saaksin algusest lõpuni korralikult ära mängida ja tagasilööke ei tule, siis võib igasugu illusioone tekkida.»

Nii kirjeldas Piiroja eelmise nädala keskel oma edasise sportlaskarjääri väljavaateid. Reedeses MM-valikmängus Türgiga pidi keskkaitsja aga juba 34. minutil väljakult lahkuma, kui sai taas vigastada. Juba mõnda aega on talle muret teinud nn sportlase song.  

«Mul on sportlase songa mõlemalt poolt lõigatud – kui Saksamaal anti eluaegne garantii, siis Rootsis öeldi, et kolme-nelja aasta pärast võiks tagasi tulla, sellest on möödas nüüd kuus aastat. See on viimasel ajal ikka tunda andnud,» kirjeldas Piiroja probleemset piirkonda. «Nüüd andiski song järele, ilmselt vigastasin ka reie sisekülge. Tõsine jalgpall koondise eest on ilmselt läbi.»

Eile ütles keskkaitsja, et ülehomme vaatab koondise arst Kaspar Rõivassepp ta täpsemalt üle. «Ees on ootamas kolme nädala pikkune paus ehk ka hooaeg on läbi. Eks seoses tulevikuga olid mingid lootused, kuid see on kõva kaigas kodaratesse,» tunnistas tänavusel hooajal Hiina esiliigaklubis Chengdu Tiancheng palliv Piiroja. «Arvan, et nüüd võib tõesti olla aeg. Olen terve hooaeg pidanud tablette sööma, kui ilma nendeta proovisin hakkama saada, siis tuli kohe mängupaus sisse. Kahjuks pole tänavu ilma valuvaigistite ja põletikuvastaste rohtudeta enam saanud.»

Juba enne reedest mängu pidas Piiroja plaani, et pärast hooaja lõppu tuleb esmalt aeg maha võtta ja segav trauma korralikult välja ravida. Nüüd võib keskkaitsja karjäär aga läbi olla. Siiski keelitasid kaaslased, et ärgu ta veel ennatlikke otsuseid tehku.

«Tarmo (peatreener Tarmo Rüütli) ja poisid ütlesid küll, et saa kõigepealt terveks ja mõtle asja üle järele. Elu on siiski näidanud, et mingi hetk lööb reaalsus jalaga tagumikku – pigem on asi ikka lõpu pool,» rääkis keskkaitsja. «Sellest on vist juba kaks või kolm aastat möödas, kui suutsin viimati kaks valikmängu järjest algusest lõpuni ilma tagasilöökideta kaasa teha. Parem anda kellelegi uuele võimalus – kui anda võimalus, siis võib-olla pingutatakse rohkem.»

Viimased aastat ongi Piir­ojal kulgenud üle kivide ja kändude ja just koondisemängud on tema sõnul olnud see miski, mis toob talle sära silmadesse. «Naudingu saab paar korda aastas koondise eest väljakule joostes, kui mängitakse hümni ja tuleb selline tuhin peale. Hiinas lähen mängule ja mitte mingisugust tunnet ei ole – mängitakse Hiina hümni ja tunne on selline, nagu läheksin trenni,» kirjeldas keskkaitsja oma emotsioone klubi- ja koondisesärgis. «Hooaja lõpus on Hiinas olnud tähtsad matšid ja on olnud natukenegi huvitavam. Muidu on selline tunne, nagu teeks tükitööd. Olles emotsionaalne mängija, siis niimoodi on raske.»

Piiroja sõnul pakuti talle juba korra võimalust, et mängida Hiinas veel üks hooaeg. Esmase pakkumise lükkas ta tagasi, kuid seejärel tehti veel üks ettepanek pidada läbirääkimisi. «Hästi ei kujuta ette, kuidas üks aasta veel Hiinas ära kannatada, füüsiliselt ei ole raske, kuid vaimsele tervisele hakkab kindlasti,» märkis ta.

«Hiinas on üks hea asi: et saab palju palka – karjääri lõpus on raha ikka oluline,» tunnistas Piiroja. «Kui üldse mingitest järgmise aasta võimalustest rääkida, siis võiks mängida mõnes imelikus riigis, kus makstakse hästi, või siis ravida end terveks ja teha FC Floras üks hooaeg. Mujal Euroopas on minu mängud mängitud.»

Kui keskkaitsja sportlaskarjäär peakski läbi olema, on ta vähemalt selle üle õnnelik, et käimasolevas valiktsüklis õnnestus tal veel rahvusesinduses mängida. «Kui valiksari algas, siis arvasin, et minu mängud on mängitud. Minu jaoks on see väike võit, et sain veel koondist aidata,» on Piiroja rahul.

Kuigi trauma tõttu peaks keskkaitsja tänavune hooaeg olema kindlasti lõppenud, ei saa selles siiski päris kindel olla. Hiina esiliigas on hooaja lõpuni jäänud veel kolm kohtumist, millest esimesest ei saa eestlane kollaste kaartide tõttu osa võtta. Järelejäänud matšid on aga klubi jaoks ülimalt olulised, kuna on oht, et tema tööandja võib kukkuda aste madalamale.

«Kolmapäeva õhtul lendan taas sinna. Ma tõsiselt loodan, et meeskond võidab selle esimese mängu, kuna siis peaks liigasse püsima jäämine olema kindel. Vastasel juhul võib asi minna nugade peale, eks seal ole ennegi mind mängu pandud, kuigi ma pole joosta saanud,» rääkis Piiroja. «Seega ei pruugi tulla just kõige meeldivamad nädalad.»

EESTI – TÜRGI 0:2

Väravad: 22. Umut Bulut, 47. Burak Yılmaz

Hoiatus: 26. Caner Erkin

Eesti: Sergei Pareiko, Gert Kams (66. Tarmo Kink), Raio Piiroja (34. Mikk Reintam), Ragnar Klavan, Taijo Teniste, Henrik Ojamaa (75. Sander Puri), Aleksandr Dmitrijev, Martin Vunk, Dmitri Kruglov, Konstantin Vassiljev, Sergei Zenjov.

Türgi: Volkan Demirel, Semih Kaya, Gökhan Gönül, Selçuk İnan, Umut Bulut, Gökhan Töre (82. Alper Potuk), Arda Turan (87. Olcan Adın), Mehmet Topal, Burak Yılmaz (79. Olcay Şahan), Caner Erkin, Ömer Toprak.

Pealtvaatajaid: 8572

Peakohtunik: Nicola Rizzoli

7 Sergei Pareiko – tegi väravas suurepäraseid tõrjeid. Väravast pidi välja võtma kaks palli, milles temal süüd ei olnud.

5 Gert Kams – tegi küllaltki korraliku esituse, kuigi kohati pani end raskesse olukorda, kui söödu asemel üritas hakata vastasest mööda mängima.

6 Raio Piiroja – kuigi keha ei luba väljakul enam niimoodi võidelda nagu varem, on tahtmine mehe sees endiselt sama kõva kui aastate eest.  

4 Ragnar Klavan – meeskonna kaptenilt viimaste aegade üks ebakindlamaid esitusi. Eksis kohati lihtsates olukordades.

5 Taijo Teniste – türklased eriti  läbi tema ääre ei rünnanud, kuid samas ei suutnud äärekaitsja ise rünnakut väga toetada.

5 Henrik Ojamaa – näitas väljakul taas suurt tahtmist, kuid enesekindlate türklaste vastu õnnestus vähe korda saata. Teisel poolajal väsis ja kadus pildilt.

6 Martin Vunk – kaitsefaasis tegi Sillamäe Kalevi mängumees meeletult tööd, kuid palli võitmise järel ei olnud tema söödud tihti just parimad.

5 Aleksandr Dmitrijev – sarnaselt Vungiga kaitsefaasis korralik tööpäev, kuid ka tema andis keskväljal mitu ebakvaliteetset söötu. Samas oli lähedal esimesele koondiseväravale, kui tema kauglöök napilt mööda vuhises.

6 Konstantin Vassiljev – näitas väljakul suurt tahtejõudu ja oli eestlaste poolel kindlasti üks energilisemaid mehi platsil. Siiski tuli ka temal sisse eksimusi.

5 Dmitri Kruglov – kaitses toetas korralikult ja jõudis ka rünnakule, kuid millegi erilisega silma ei paistnud.

6 Sergei Zenjov – töötas ees meeletult ja näitas, et on ohtlik, kuid tihti jäi puudu just kaaslaste toest.

5 Mikk Reintam – vastaste teine värav jääb tema ja Klavani hingele, siiski tunduvalt parem esitus kui viimati Ungaris. Positsioonivalik jätab kohati soovida.

5 Sander Puri – üritas küll midagi korda saata, kuid kokkuvõttes tulemuseks see ei vormunud.

4 Tarmo Kink – vahetusmängijana ei suutnud vajalikku teravust tuua, proovis küll mõnes olukorras oma trumbile rõhuda, kuid siiski edutult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles