Eesti jätab kõik pinged Rumeenia õlgadele

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeldatavad algkoosseisud.
Eeldatavad algkoosseisud. Foto: Pm

Eesti jalgpallikoondise teekond MM-tsükli viimasele valikmängule Rumeeniaga algas enam-vähem sealt, kus viimane külaskäik Ungarisse lõppes – eilehommikune väljalend lükkus mitu tundi edasi ja nii pidi ka peatreener Tarmo Rüütli Rumeenia ajakirjanike parve ette astuma otse Bukaresti lennujaamas.

Napilt enne väljalendu Tallinnas Eesti ajakirjanikega heatujuliselt vestelnud Rüütli kinnitas aga, et ootamatu plaanimuutus ei tohiks tänast mängu mõjutada. «Mäng on eriline eelkõige vastastele, kes vajavad võitu. Eks saab köitev ja huvitav õhtu olema, aga las see, mitu väravat nad peavad lööma, olla nende peavalu. Meile on see nii või teisiti raske mäng,» sõnas Rüütli.

Rumeenlased peavad alagrupis 2. koha saamiseks ja play-off’i pääsemiseks eeskätt ise võitma ja lootma, et Türgi ei alistaks Hollandit. Kui türklased peaksid siiski Hollandist kodus jagu saama, vajab Rumeenia Eesti vastu suureskoorilist võitu, kuid võimalikud on veel ka muud stsenaariumid ning mõlema meeskonna viigi korral sekkub edasipääsuheitlusesse ka Ungari. Et kodumeeskonna õlul lasuvad suured pinged, tõestas äärekaitsja Razvan Rat, kes laskus Rumeenia koondise pressikonverentsil sõnasõtta ajakirjanikega.

«Minu jaoks tundub imelik, kuidas ajalehtedes juba kirjutatakse, et näeme Rios, kuigi oleme alles poolel teel. Ajakirjanikud loovad illusiooni, et oleme juba MMile pääsenud,» pahandas Rat. «Kui me aga MMile ei jõua, siis oleksime justkui põlvkond hädavareseid. Võimaliku MM-piletini on vähemalt kolm mängu (kohtumine Eestiga ning edu korral kaks matši play-off’is – toim) ja need ei ole kindlasti lihtsad. Seega on veel pikk maa minna.»

Rüütli viitas nii sõnades kui ka tegudega – arvestades eileõhtuse treeningu lõpetuseks peetud omavahelist mängu, mille põhjal eeldatavat algkoosseisu võib näha kõrvalolevalt graafikult – plaanile anda mänguvõimalusi nii mõnelegi mehele, kes reedel Tallinnas põhikoosseisu ei kuulunud. Selge on, et vigastada saanud Raio Piiroja asemel alustab keskkaitses Ragnar Klavani kõrval Mikk Reintam. «Ta on koha välja teeninud, viimases mängus tegi, mida vahetusmees tegema peab. Tahaksin üldse platsile saata võimalikult värske koosseisu,» sõnas Rüütli.

Klavani sõnul pole temal suurt vahet, kas mängida paaris Reintamiga või varumeheks oleva Alo Bärengrubiga. «Mikuga olen ju saanud viimasel ajal koos mängida küll – nii Ungari kui ka Türgi vastu. Kokkumäng on muidugi oluline, aga Tarmo Rüütli on meil nii kaua peatreener olnud, et käekiri on harjumuspärane,» sõnas koondise kapten.

Samuti võib eilse treeningu põhjal eeldada, et Rüütli annab mänguvõimaluse viiele mehele, kes kohtumises Türgiga algkoosseisu ei kuulunud. Lisaks Reintamile naaseb viimati mängukeelu all olnud paremkaitsja Enar Jääger, ründeliinis alustab Henrik Ojamaa kõrval Henri Anier.

Suurim üllatus näib Rüütlil aga olevat varuks äärepoolkaitsjate valikul – vasakul äärel tegutseb Joel Lindpere, paremal aga Sergei Mošnikov. See annaks võimaluse nihutada Mošnikov kaitsefaasis kiirelt viiemehelisse poolkaitseliini ja Ojamaa omakorda äärele.

Eesti koondis kohtub Rumeeniaga MM-valikmängus täna õhtul Bukarestis kell 21.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles