Pekingi olümpiatuli viidi maavärinast räsitud provintsi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolme päeva pärast algavate olümpiamängude leek kanti täna rahva juubelduste saatel läbi hiljuti võimsa maavärina üle elanud Sichuani provintsi pealinnast, misjärel viiakse tõrvik juba tagasi Pekingisse.

Chengdu on olümpiatule viimane vahepeatus enne mängude ametliku tule süütamist reedesel avatseremoonial, vahendas Reuters. Sellega päädib kuid väldanud tõrvikutuur, mis käis esmalt viiel erineval kontinendil, et seejärel põigata sisse igasse nurka Hiina Rahvavabariigis.

Maikuisest maavärinast raputatud linnas täna peetud kolmetunnine teatejooks näitas kommunistlike võimude soovil maailmale taas hiina rahva ühtsust ja uhkust ning valmisolekut seista vastu protestidele ja rünnakutele, mis eesseisvat olümpiat kõikjal saata ähvardavad.

Sarnaselt mujal rahvavabariigi pinnal toimunud olümpiaüritustega saatsid ka täna Chengdus olümpialeeki ranged julgeolekumeetmed ning stardi- ja finišipaiga pealtvaatajad olid hoolikalt kontrollitud, piirdudes paljuski valitud meedia, ametnike ja kõrgete külalistega.

Sichuani provintsi vähem kui kolme kuu eest tabanud 7,9-magnituudine maavärin röövis ametlikel andmetel umbes 70 000 inimelu ning tõmbas rahvusvahelise tähelepanu mõneks ajaks eemale inimõigustega seotud küsimustelt ja poliitilistelt probleemidelt Tiibetis, kus kevadel vallandusid laiaulatuslikud massirahutused.

Kõige rängemalt purustatud linnad kustutati pärast maavärinat algselt plaanitud tõrviku teekonnast, kuid eile näidati olümpiatuld siiski elanikele Mianyangi linnas, kus mais hukkus paarkümmend tuhat inimest. Sõdurid etendasid seal koolilastele ka stseene maavärinajärgsetest päästeoperatsioonidest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles