Maailmameistriteks kroonitud vehklemispiigad nutsid õnnest

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Kirpu (paremal)
Erika Kirpu (paremal) Foto: Margus Ansu

«Pärast viimast torget hüplesid tüdrukud kõik koos üles-alla ja nutsid õnnest,» kirjeldas vehklemistreener Viktor Kirpu Bakuus epeevehklemise juunioride maailmameistriteks tulnud Eesti naiskonna emotsioone.



«Kõik olid õnnelikud – see oli ju oodatud medal ning tüdrukutel õnnestus see endale saada.»



Omavanuste maailma parimaks tõusmiseks pidid Eesti piigad alistama otsustavates matšides kahe suurriigi koondised. Poolfinaalis oldi 45:38 üle Venemaast, finaalis alistati USA näiliselt kergelt 45:29. Esimestes ringides saadi jagu ka Lõuna-Koreast ja Ukrainast.



Maailmameistriteks kroonitud Nelli Paju, Julia Beljajeva, Erika Kirpu ja varuvõistleja Anu Harki jaoks oli see esimene MM-medal. Varem on aurahasid võidetud juunioride ja noorte EM-võistlustelt.



Viktor Kirpu möönis, et numbrite põhjal võib tunduda, et võit tuli kergelt, ent tegelikult oli kogu võistlus kergest jalutuskäigust kaugel. «Vastased olid tugevad – kõik ju tuntud vehklemismaad. Samas langesid mitmed ohtlikud konkurendid, nagu Itaalia, Prantsusmaa, Hiina, juba palju varem välja.»



Kirpu lisas, et asjade selline käik näitab, et MMil osales suur hulk võrdselt tugevaid koondisi ning sellises seltskonnas saadud võit on seda olulisem.



Finaalkohtumise eel oli Eesti neidudest õhkunud närvilisust ning Kirpu ülesanne oli neid kõiki võistluseks häälestumisel abistada. «Iga tüdruk vajas erinevat võtet – ergutamist, rahustamist, niisama rääkimist,» meenutas treener tüdrukute senise karjääri tähtsaimale kohtumisele eelnenud minuteid.



Raskeimad hetked elati üle veerandfinaalis Ukrainaga ja poolfinaalis Venemaaga. Mõlema kohtumise alguses jäädi kaotusseisu, ent keerulises olukorras ei kaotatud pead. Finaalis mindi aga kohe juhtima 14:6 ja 20:10 ning liiguti enesekindlalt kuldmedalite suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles