Hiinas peksti jaapani ajakirjanikke

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina korravalvur viipamas ajakirjanikele Kashgari linnas, kus uiguuri mässulised rammisid eile veoautoga politseijaoskonda ning heitsid hoonesse granaate.
Hiina korravalvur viipamas ajakirjanikele Kashgari linnas, kus uiguuri mässulised rammisid eile veoautoga politseijaoskonda ning heitsid hoonesse granaate. Foto: AP / Scanpix

Jaapani uudisteagentuuri teatel sattusid üks selle riigi toimetaja ja fotograaf eile Hiina lääneosas uiguuride rünnaku asjaolusid uurides politseinike vägivalla ohvriks.

 

Kashgari terrorirünnakust lugu tegema sõitnud Shinji Katsuta ja Masami Kawakita vahistati ning viidi kohalikku hotelli, kus neid hakati peksma, vahendas Helsingin Sanomat viitega agentuurile Kyodo. Mõlemad mehed said kergeid kehavigastusi.

Chunichi Shimbu ajaleht ja telekanal Nippon esitasid oma palgaliste ajakirjanike sellise kohtlemise pärast protesti. Hiina Rahvavabariigi välisministeerium kohe ei intsidenti ei kommenteerinud.

Peking on samas korduvalt lubanud, et olümpiamänge kajastama saabuvatele välisajakirjanikele võimaldatakse täit tegutsemisvabadust ning välismeediat puudutavaid piiranguid hakati leevendama eelmise aasta alguses.

Praegu kommunistlikus riigis kehtiva seaduse järgi tohib tavalisi inimesi küsitleda ka ilma võimude loata. Rahvusvaheline korrespondentide ühendus FCCC on aga juhtinud tähelepanu sellele, et ajakirjanikke häiritakse ja ahistatakse kõigest hoolimata edasi.

Nädala eest sattusid kohaliku politseiga kähmlusesse üks taani teletoimetaja ja mitu hongkongi ajakirjanikku, kes tegid lugu olümpialippude müügist Pekingis.

Maailmas tekitab palju pahameelt ka internetitsensuur rahvavabariigis, kus on suletud ligipääs paljudele võimude hinnangul poliitiliselt sobimatutele veebikülgedele.

Ehkki praeguseks on juurdepääs avatud  näiteks BBC hiinakeelsele versioonile ja Amnesty Internationali kodulehele, ei pääse ka rahvusvahelisest pressikeskusest endiselt ligi mitmetele teistele saitidele, mis puudutavad näiteks spirituaalset liikumist Falun Gong või meeleolusid Tiibetis.

Hiina kaugemas lääneosas laiuva Xinjiangi regiooni võimud teatasid täna, et peamiselt uiguuridega asustatud piirkonnas on vahistatud ligi paarkümmend «välismaa agitaatorit», ent kohalik parteisekretäri sõnul on nemad seotud varasemate rahutustega, vahendas Reuters.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles